Een security token is een effect dat als een token door een effectenbeurs op basis van slimme contracten en blockchain technologie wordt uitgegeven. Deze tokenized securities zijn verhandelbaar op een gereguleerde crypto asset exchange, maar kunnen ook verhandelbaar worden op decentrale beurzen binnen de decentrale financieringssector.
Security token is een brede term en kan alle soorten gemakkelijk verhandelbare rechten inhouden die een financiële waarde dragen. Tot de security tokens zullen onder meer aandelen, obligaties, opties, warrants, futures en aandelen in beleggingsfondsen behoren. Security tokens zijn in die zin het zelfde als effecten, alleen bestaan ze niet als een papieren certificaat, maar als een token op een blokketen zonder onnodige dure tussenpartijen. Er kan ook geen fraude worden gepleegd met deze security tokens. In feite, de voordelen zijn aanzienlijk in termen van onder meer kostenbesparingen en transparantie. Effecten als security tokens zijn dan ook onvervreemdbaar eigendom van de koper. Vervolgens is het ook veel makkelijker om globaal kapitaal aan te trekken. Het zal een gereguleerde globale p2p kapitaalmarkt kunnen verwezenlijken waarbij beleggers daadwerkelijk eigendom kunnen uitoefenen over de aangekochte effecten. Een security token is een vorm van crypto-equity en is een onvervreemdbaar goed. Het is een crypto asset met bepaalde rechten, aanspraken en verplichtingen.
De huidige effectenhandel is in feite verouderd en niet transparant. Direct eigendom over de aangekochte effecten wordt niet meer uitgeoefend. Alles verloopt via bemiddelende partijen zoals makelaars en organisaties zoals Euroclear. Euroclear werkt samen met Hyperlegder om via deze blockchain technologie uiteindelijk een beter afwikkelings- en boekhoudsysteem te kunnen bieden voor de effectenhandel.
Het is te verwachten dat vele, vooral kleinere start-ups de oude beperkende en dure financiële structuren zullen vermijden. Ze zullen er voor kiezen om zelf effecten uit te gaan geven op een blokchain zonder dure tussen partijen.
Het is dan niet geheel uit te sluiten dat bedrijven voor de meest veilige blockchain zullen kiezen: Bitcoin. Dit kan op basis van sidechain-technologie met behulp van het Liquid Issued Assets, Factom of Rootstock platform. Niettemin, Ethereum heeft een behoorlijke voorsprong op alle blockchain platforms en het is daarom voor de hand liggend dat de meeste bedrijven initieel zullen kiezen voor het lanceren van een security token op Ethereum met behulp van het ERC20 protocol. Dit is eerlijk gezegd niet zo verstandig aangezien de Ethereum blockchain alle verschillende (security) tokens niet van elkaar zal kunnen onderscheiden en ze als een eenheidsworst zal verwerken. Verschillende ontwikkelaars zijn dan ook begonnen met de otwikkeling van specifieke security token blockchains: Equibit en Ravencoin. Security tokens kunnen natuurlijk ook worden uitgegeven op platforms die gebouwd zijn op basis van nieuwe blockchain technologieën: Solana, Polkadot, Cardano etc.
Er wordt op dit moment hard gewerkt om de effectenhandel uiteindelijk naar de blockchain te verhuizen. Waar dit mogelijk gaat worden zal snel duidelijk worden. Financiële autoriteiten, wetgeving en regulering zullen in bepaalde (kleine) jurisdicties worden aangepast om onder andere beursgangen op de blokketen te vergemakkelijken en Security Token Offerings te organiseren. Alle belangrijke effectenbeurzen in de wereld werken op dit moment aan de oprichting van Digital Asset Exchanges (DAE) waar de handel in tokenized securities, bonds, FOREX, ETF’s en reguliere cryptovaluta mogelijk is. Deze zullen in de loop van het tweede kwartaal worden gelanceerd. Een gereguleerde exchange waar security tokens, digital stocks (Apple, Google etc.), tokenized ETF’s en cryptovaluta kunnen worden verhandeld is de DX exchange. Voor meer informatie: DX exchange Review.
Hoe kan een security token rechtsgeldig zijn?
Dit is afhankelijk van de jurisdictie en wetgeving. Met security tokens verhandel je economische eigendomsrechten van een aandeel. Wanneer deze transactie berust op een onderhandse akte die vast gelegd wordt in de blockchain dan zal deze standhouden in een rechtbank. De token is namelijk afgedekt met een akte die rechtsgeldig is en wordt bijgevoegd in de blockchain. In Malta zal het spoedig mogelijk zijn om gereguleerde security tokens uit te geven op de blockchain.
In Duitsland heeft Neufund een innovatieve manier gevonden om volgens de Duitse wet gereguleerde equity tokens uit te geven. Neufund werkt nu ook samen met de aandelenbeurs in Valletta om gereguleerde security tokens uit te geven aldaar.
In Duitsland heeft ook Bitbond het voor elkaar gekregen om een BaFin gereguleerde security token uit te te geven: Bitbond tokens (BB1). Deze gereguleerde effecten op de blockchain zijn rechtsgeldig onder de Duitse effecten wetgeving.
We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden. Security tokens ofwel blockchain afgedekte effecten zullen spoedig de huidige ondoorzichtige effectenhandel voorgoed veranderen. Ongereguleerde crypto exchanges zullen uiteindelijk zich herontwerpen als gereguleerde Digital Asset Exchanges en concurreren met de nieuwe initiatieven van de gevestigde effectenbeurzen.
Voor meer informatie: