cosmos

De opkomst en toekomst van Decentralized Finance (DeFi)?

Apr 13, 2020
Aanbieding: 

Wat wordt er bedoelt met defi?

DeFi staat voor Decentralized finance. Het is een nieuw begrip die wordt gebruikt voor de opkomst van platforms en protocollen voor het verlenen van DeFi-diensten. In de meest algemene zin dekt DeFi de lading van crypto finance. De term DeFi ambieert zo veel mogelijk decentralisatie om zo onder meer de ontwikkeling van open en gedecentraliseerde kredietmarktplaatsen te verwezenlijken die werken met of op blockchain technologie, stablecoins en cryptovaluta.

Een concreet en beste voorbeeld is het decentrale kredietplatform van MakerDAO die werkt op Ethereum en beschikt over een eigen innovatieve stablecoin, de DAI. Dit voorbeeld is een van de componenten van DeFi. Er zijn specifieke lending protocollen, security tokens, decentrale beurzen enz. DeFi gaat in feite om het conventionele financiële dienstverleningen te decentraliseren door ze te bouwen op blockchain technologie en te programmeren met behulp van smart contracts. DeFi gaat om het bouwen van een divers gedecentraliseerd financieel systeem die open is voor iedereen en niet te stoppen is. Niet alle initiatieven zijn op dit moment volledig gedecentraliseerd. Er zijn DeFi diensten die gestart zijn met een hybride oplossing. BlockFi is hiervan een concreet voorbeeld.

DeFi omhelst meer dan de ontwikkeling van P2P-kredietmarktplaatsen op blockchain technologie en cryptovaluta. Het omhelst ook de ontwikkeling van Bitcoin lending platforms, investeringsplatforms, token sales platforms, decentrale exchanges, stablecoins zoals PAXG, open marktplaatsen, crypto assets management platforms en prediction markets. We zien een trend dat de oude financiële orde wordt gedesintermedieerd en getokenized.

Dit nieuwe financiële ecosysteem zal ook leiden tot een explosieve groei van nieuwe verschillende tokens die vrij op het internet kunnen worden verhandeld op de decentrale en reguliere crypto exchanges. De DeFi sector ontwikkelt zich op dit moment zeer snel met behulp van de Ethereum blockchain technologie. Hoewel Abra is een prachtig voorbeeld van een DeFi project op Bitcoin.

Een aantal interessante voorbeelden van DeFi projecten:

  • Compound Finance – Is een lending protocol voor Ether (ETH)/tokens die een P2P-kredietmarktplaats op Ethereum verwezenlijkt.
  • tZero & Polymath & Harbor – Token creatie en uitgave platforms (TAO-platforms) voor de uitgave van tokenized securities.
  • MelonPort – token asset management platform ontwikkeld op IPFS en Ethereum smart contracts.
  • Augur & Gnosis – Decentralized Prediction Market.
  • EtherDelta & IDEX – Decentralized Ethereum exchange (Ethereum-DEX)
  • District0X – de maker van het OX protocol en het platform voor de creatie van Ethereum P2P-marktplaatsen voor onder meer de handel in non-fungible tokens (NFTs) ook wel crypto-collectibles genoemd.
  • WBTC – Wrapped Bitcoin is een ERC20-token die 1:1 is afgedekt met bitcoins op de Bitcoin blockchain. WBTC is ideaal om decentrale handelsbeurzen op Ethereum van meer liquiditeit te voorzien.
  • UniSwap – Ethereum DEX liquiditeitsprotocol voor het ruilen van alle mogelijke ERC-20 tokens.
  • DyDx – DeFi handelsplatform.

Ethereum is het platform voor DeFi:

wat is DeFi

De DeFi sector ontwikkeld zich razendsnel. De meeste Decentrale Financiële Applicaties en projecten draaien op dit moment op Ethereum, maar er zijn genoeg andere smart contract protocollen en blockchain alternatieven waarop het DeFi-ecosysteem verder op kan worden uitgebouwd en met elkaar in verbinding kan treden. Potentieel geldt dit ook voor de Bitcoin DeFi sector. Dit wil zeggen DeFi-diensten die bovenop de Bitcoin blockchain draaien als een tweede laag. Het Liquid Netwerk en RSK zijn twee belangrijke projecten die de Bitcoin DeFi sector kunnen uitbouwen.

DeFi-videopresentaties & discuccies:

Hieronder kun je een presentatie bekijken genaamd “Decentralized Finance (DeFi)” van Brendan Forster, de directeur van Dharma tijdens Fluidity 2019:

Hieronder kun je een gesprek zien tussen Hayden Adams van Uniswap, Robert Leshner van Compound, Gregory DiPrisco van MakerDAO en Renat Khasanshyn van Etherisc over de ontwikkeling van DeFi met Nick Tomaino ovan 1confirmation tijdens de 2019 Token Summit in New York.

DeFi, de overheid en regelgeving?

Een knelpunt voor de verdere uitbouw van de DeFi-sector is het snijvlak waar wetgeving en regulering van toepassing zal zijn. Het is waarschijnlijk dat er een balans zal worden gevonden en dat overheden een gereguleerde uitgave van tokens en applicaties zullen ondersteunen. Niettemin, de DeFi-sector zou in principe volledig zonder overheidsregulering en zonder goedkeuring kunnen opereren. Het is eerder zo dat slimme overheden de wetgeving en regelgeving aanpassen om innovatieve DeFi-bedrijven een veilige haven te geven. Malta is in Europa een uitstekend voorbeeld. In de Verenigde Staten is de staat van Wyoming het beste voorbeeld.

DeFi-projecten op andere blockchains?

Op dit moment wordt de DeFi sector vooral gebouwd op Ethereum, maar is het onvermijdelijk dat er ook geëxperimenteerd zal worden met alternatieve blockchainprogrammeerplatforms zoals EOS, Cardano en zeker ook tweede laag protocollen op Bitcoin.

Op Bitcoin wordt er op een zijketen van Bitcoin, Rootstock, een defi-project ontwikkeld. Dit wordt het Money on Chain (MOC) project genoemd. Een ander Bitcoin defi-project wordt ontwikkeld door Blockstream. Dit wordt het Liquid Network genoemd waarop Liquid activa kunnen worden uitgegeven.

Conclusie:

De opkomst en verdere uitbouw van de DeFi ofwel Dectralized Finance sector is niet meer te stoppen en biedt een nieuwe belangrijke niche voor fintech bedrijven. Het is waarschijnlijk dat belangrijke fintech bedrijven deze niche sector zullen betreden wanneer de regulering en wetgeving duidelijker is. Dit is een tijdsvraag. Een nieuwe Fintech 2.0 sector zal er ontstaan die de wereld van financiën voorgoed zal veranderen met behulp van blockchain technologie.

Gerelateerde onderwerpen:

Lees verder

Waarom is Bitcoin geen verspilling van energie?

Er wordt vaak gezegd dat Bitcoin-mining een verspilling van elektriciteit is. Die uitspraak is echter gebaseerd op de aanname dat het niets oplevert. Als we echter kijken naar het potentieel van Bitcoin, zien we dat het niet weggegooide elektriciteit is, maar dat mining een belangrijk proces waardoor bitcoin als absoluut schaars, onkraakbaar en onvervreemdbaar geld […]

Jun 1, 2020
1,5 min

Alan Greenspan over goud en economische vrijheid

Alan Greenspan (New York 1926) is een zeer invloedrijke voorzitter geweest van de Federal Reserve. Hij werkte hier meer dan 19 jaar tussen 11 augustus 1987 tot en met 31 januari 2006. Hij zag onder zijn bewind vier verschillende presidenten voorbij zien komen: Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton, en George W. Bush. Alan […]

May 27, 2020
12 min

Is Bitcoin een piramidespel?

Lezers vragen wel eens of Bitcoin een piramidespel is. Hier zullen we dieper op ingaan en refereren naar een mooi geschreven verdiend artikel over waarom Bitcoin geen piramidespel is. Critici proberen doorgaans Bitcoin (BTC) op allerlei manieren in diskrediet te brengen. Een daarvan is door te zeggen dat het een piramidespel is, en die onflatteuze […]

May 25, 2020
2,5 min