In dit artikel duiken we in op het onderwerp van inflatie: waarom wordt het geld steeds minder waard? Wat is inflatie? In deze gids bespreken we de oorzaken, gevolgen en de acties die je kunt doen om je te beschermen tegen inflatie. De meeste vragen komen aanbod en de antwoorden verwijzen ook naar andere artikelen voor verdere verdieping.
INHOUDSOPGAVE
1. Wat is inflatie en hoe leidt het tot koopkrachtvermindering?
Inflatie is het fenomeen waarbij prijzen in de economie gemiddeld stijgen over de tijd. Formeel wordt algemene inflatie vaak gemeten als de jaarlijkse prijsstijging van een ‘mandje’ consumptiegoederen en diensten. Dit mandje wordt vaak aangepast om inflatiecijfers te masseren. Vanuit monetair perspectief is inflatie echter nauw verbonden met een toename van de geldhoeveelheid in omloop. Wanneer overheden of centrale banken extra geld creëren (bijvoorbeeld via bijdrukken of digitaal bijschrijven), daalt de waarde van ieder individueel geldbiljet omdat er meer geld beschikbaar is voor dezelfde hoeveelheid goederen en diensten. Dit drijft het algemene prijspeil omhoog, met als gevolg dat elke euro of dollar minder kan kopen dan voorheen. Inflatie resulteert dus direct in koopkrachtvermindering: het reële bedrag aan goederen of diensten dat men voor één geldeenheid kan krijgen, neemt af.
Het effect van voortdurende inflatie op koopkracht is cumulatief en op lange termijn zeer aanzienlijk. Spaargeld dat in fiatvaluta (zoals euro’s of dollars) wordt aangehouden verliest jaar na jaar aan koopkracht. Een concreet voorbeeld: sinds de jaren ’70 is de Amerikaanse dollar stelselmatig in waarde gedaald. Prijzen in de VS liggen nu ruim 8 keer hoger dan in 1970, wat betekent dat één dollar vandaag nog maar ongeveer 12% van de koopkracht heeft vergeleken met 1970. Over die periode verloor de dollar in totaal zo’n 95% van zijn waarde – een dramatische illustratie van hoe inflatie geld ontwaart. Dit mechanisme geldt in meer of mindere mate voor alle fiat-valuta. Zonder tegenmaatregelen zal inflatie langzaam maar zeker het spaargeld en inkomen van mensen uithollen, waardoor hun levensstandaard daalt als lonen niet even hard meestijgen.
2. Wat kunnen individuen en beleggers doen om zich tegen inflatie te beschermen?
Gelukkig zijn er diverse strategieën waarmee burgers en beleggers de impact van inflatie op hun vermogen kunnen beperken. De kern is om niet te veel vermogen in contant geld of laag renderende spaarrekeningen aan te houden, maar om het te beleggen in assets die hun waarde beter behouden of meestijgen met de inflatie. Hieronder enkele belangrijke maatregelen:
- Investeer in schaarse, waardevaste activa: In plaats van grote cashposities aan te houden (waarvan de koopkracht wegsmelt), is het verstandig om te beleggen in harde activa. Fiatgeld (“cash”) ofwel giraal-geld op de bank verliest onherroepelijk waarde, terwijl schaarse assets hun koopkracht behouden. Denk aan edelmetalen zoals goud en zilver, of aan alternatieve assets zoals Bitcoin die ontworpen zijn met een beperkte voorraad. Deze fungeren als inflatieverzekering of opslag van waarde over de tijd.
- Diversifieer over assets en valuta: Spreid je beleggingen over verschillende soorten activa en munteenheden. Topbeleggers benadrukken dat men niet moet vertrouwen op één enkele valuta of land. Diversificatie zorgt dat je niet volledig afhankelijk bent van de koopkracht van één munt of de prestaties van één markt.
- Kies inflatie-geïndexeerde of variabele opbrengsten: Een andere bescherming is beleggen in instrumenten waarvan de opbrengst meebeweegt met inflatie. Voorbeelden zijn inflatie-linked bonds of vastgoed met huurinkomsten die periodiek aangepast kunnen worden.
- Vermijd langlopende vaste lage rentes: Het is raadzaam om geen grote bedragen langdurig vast te zetten tegen een vaste rente die lager is dan de inflatie. Beter is te profiteren van leningen met een vaste lage rente die door inflatie relatief lichter wordt om terug te betalen.
Door dergelijke stappen te nemen, beschermen individuen en beleggers hun vermogen tegen de sluipende ontwaarding door inflatie. In essentie komt het neer op het inruilen van contante koopkracht voor reële waardeopslag: bezittingen die niet onbeperkt kunnen worden vermeerderd door centrale banken of overheden.
3. Waarom is inflatie niet gezond en functioneert het als een verkapte belasting?
Inflatie wordt vaak “gezond” genoemd zolang het binnen bepaalde marges blijft. In werkelijkheid kleven er grote nadelen aan permanente inflatie. Ten eerste is inflatie economisch ongezond omdat het prijsmechanisme wordt verstoord en het aanzet tot verkeerde investeringen. Goedkoop geld en verwachte prijsstijgingen moedigen consumenten en bedrijven aan om vandaag te lenen en te besteden, in plaats van te sparen voor morgen. Dit kan tot overconsumptie en zeepbellen leiden in bijvoorbeeld vastgoed- of aandelenmarkten. Bovendien straft inflatie de voorzichtige spaarders en beloont het risico en schulden.
Daarnaast functioneert inflatie als een verkapte belasting op de bevolking. Zonder dat er formeel extra belastingen worden geheven, neemt de overheid koopkracht weg van burgers door geldontwaarding. Het nieuwe geld komt immers meestal eerst bij de overheid of banken terecht. Deze kunnen het uitgeven voordat de prijzen zijn gestegen, terwijl de gewone burger pas later de hogere prijzen merkt. Dit distributie-effect staat bekend als het Cantillon-effect: de eerste ontvangers van nieuw geld worden bevoordeeld ten koste van latere ontvangers.
Gezien vanuit de spaarder is inflatie niets minder dan een sluipende onteigening van vermogen. Het wordt weleens treffend omschreven als “belasting zonder legislatieve goedkeuring”. De gemiddelde burger merkt dat het leven duurder wordt, maar beseft vaak niet dat dit gelijkstaat aan een door de overheid ingevorderd deel van zijn spaargeld. Juist dit verborgen karakter maakt voortdurende inflatie zo verraderlijk.
4. De verschillen tussen fiat-geld en ‘sound money’ (solide geld zoals goud of bitcoin)
Ons huidige geldsysteem is gebaseerd op fiatgeld: valuta die wettig betaalmiddel zijn door overheidsdecreet, zonder intrinsieke koppeling aan schaarse goederen. Hiertegenover staat “sound money” of solide geld, waarmee men geld bedoelt dat van nature schaars is of niet willekeurig kan worden bijgemaakt, waardoor het zijn waarde op lange termijn behoudt. Voorbeelden van sound money zijn historisch goud en zilver, en in moderne tijden ook Bitcoin (dat algoritmisch beperkt is tot 21 miljoen stuks). Enkele belangrijke verschillen tussen fiatgeld en sound money:
- Geldcreatie en schaarste: Fiatgeld kan naar believen van centrale banken gecreëerd worden “uit het niets” (vaak in de vorm van schuld). Er is geen harde limiet aan de hoeveelheid euro’s, dollars, enz. Sound money daarentegen is beperkt in aanbod. Goudvoorraad groeit slechts ~1-2% per jaar door mijnbouw, en Bitcoin’s maximale voorraad is vastgezet in de code. Dit betekent dat sound money niet kan worden verwaterd door plotselinge aanbodexpansie – een essentieel kenmerk voor waardebehoud.
- Waardevaste oppotmiddel vs. devaluatie: Omdat fiatgeld onbeperkt kan worden bijgedrukt, heeft het de neiging om geleidelijk waarde te verliezen. Sinds het loslaten van de goudstandaard in 1971 zien we wereldwijd explosieve schulduitgifte en forse geldontwaarding ten opzichte van harde assets. Fiatvaluta zijn geen goed oppotmiddel: ze worden stelselmatig ontwaard door inflatie. Sound money daarentegen behoudt zijn koopkracht over de jaren of neemt zelfs toe in waarde als de economie groeit.
- Vertrouwen vs. intrinsieke eigenschappen: Fiatgeld ontleent zijn waarde puur aan vertrouwen in de uitgevende overheid en het feit dat het gebruikt moet worden om belastingen te betalen. Er is geen intrinsieke of objectieve waardeanker. Sound money heeft juist objectieve schaarste als basis: goud heeft fysieke schaarste en eeuwenlange acceptatie, Bitcoin heeft wiskundige schaarste en een decentraal netwerk dat zijn integriteit bewaakt. Hierdoor is voor waarde van sound money minder vertrouwen in autoriteiten nodig; de markt zelf bepaalt de waarde op basis van vraag en aanbod van het schaarse goed.
- Impact op gedrag en economie: Fiatgeld, met gegarandeerde inflatie, stimuleert hoge tijdvoorkeur – mensen geven liever nu uit dan later, want sparen in fiat levert vaak negatief reëel rendement op. Bovendien dwingt fiatgeld spaarders om risico’s te nemen: “You need to earn your money twice: once when you work for it, and once when you invest it to beat inflation.” Sound money daarentegen laat mensen voor de lange termijn denken. Omdat goed geld zijn koopkracht behoudt of zelfs toeneemt, loont het om te sparen en geduldig te investeren in productieve projecten. Een harde munt ontmoedigt overmatige schulduitgifte en consumptie op de pof. Lage tijdvoorkeur door sound money bevordert kapitaalopbouw, stabiele groei en zelfs sociale vooruitgang op de lange termijn.
Samengevat: fiatgeld en sound money verschillen fundamenteel. Fiatgeld is elastisch, centraal gestuurd en inflatoir, wat leidt tot waardeverlies en afhankelijkheid van vertrouwen. Sound money is inherent schaars, waardevast en marktgestuurd, wat leidt tot waardebehoud en financieel gezond gedrag. Waar fiatgeld functioneert als zachte verplichting (gedekt door belofte van de staat), functioneert sound money als hard onderpand (gedekt door werkelijke schaarste).
5. Waar kun je het beste in beleggen tijdens inflatie?
Tijdens periodes van hoge inflatie zoeken beleggers naar assets die hun waarde kunnen behouden of laten groeien ondanks geldontwaarding. Historisch hebben bepaalde beleggingscategorieën zich bewezen als goede inflatiehedges. Hieronder een overzicht van populaire opties om te beleggen bij inflatie, met hun kenmerken:
- Edelmetalen (goud en zilver): Goud wordt al eeuwen gezien als ultieme veilige haven in tijden van geldontwaarding. Het edelmetaal is schaars, niet verbonden aan een specifieke economie en heeft zijn waarde door talloze crises heen behouden. Zilver heeft vergelijkbare eigenschappen, maar is volatieler.
- Bitcoin (digitaal sound money): Bitcoin heeft een vast maximaal aanbod en wordt niet door een centrale autoriteit bijgedrukt, waardoor het eigenschappen heeft van digitaal goud. Steeds meer beleggers en instellingen zien bitcoin als een alternatief store-of-value en kopen BTC op een betrouwbare exchange. Het is een jonge en volatiele asset, maar wordt door voorstanders gepromoot als hedge tegen inflatie en monetair wanbeleid.
- Vastgoed: Vastgoed wordt traditioneel beschouwd als inflatiebestendig. De prijzen van vastgoed neigen te stijgen in een inflatoire omgeving, mede omdat bouwkosten en grondprijzen toenemen. Bovendien bieden verhuurde panden een huurinkomst die vaak met inflatie kan meegroeien. Vastgoed is minder liquide en regioafhankelijk.
- Aandelen (equities): Aandelen bieden eigendom in productieve bedrijven die in principe hun prijzen en winsten kunnen verhogen bij inflatie. In gematigde inflatoire periodes kunnen goede bedrijven hun winstgevendheid behouden, maar bij extreem hoge inflatie worden bedrijfsresultaten en sentiment grilliger.
- Grondstoffen en commodities: Beleggingen in olie, metalen, agrarische producten stijgen vaak bij inflatie. Inflatie gaat regelmatig gepaard met een zwakkere valuta, waardoor internationale grondstoffen duurder worden. Wel zijn deze markten cyclisch en volatiel.
- Inflatie-geïndexeerde obligaties: Sommige overheden bieden inflation-linked bonds aan die de hoofdsom en rente-uitkering verhogen met inflatie. Deze bieden een veilige manier om inflatie af te dekken, mits men vertrouwen heeft in de officiële inflatiemaatstaven.
Samengevat zoeken beleggers tijdens inflatie hun toevlucht tot schaarse, reële of hard assets en vermijden zij nominale cash en vastrentende waarden met laag rendement. Goud en bitcoin worden steeds vaker gecombineerd om zowel stabiliteit als potentieel rendement te bieden. Bitcoin heeft door de jaren heen het beste gepresteerd. In het huidige informatietijdperk met de verdere ontwikkeling van AI en de opkomst van een multipolaire geopolitieke en monetaire orde, zal Bitcoin steeds meer prominent worden.
6. Waarom zijn aandelen risicovoller dan goud en bitcoin tijdens periodes van monetaire instabiliteit?
Aandelen vertegenwoordigen eigendomsbelangen in bedrijven en brengen daarmee andere risico’s met zich mee dan monetaire assets zoals goud of bitcoin. In tijden van monetaire instabiliteit – bijvoorbeeld zeer hoge inflatie, onverwachte renteverhogingen, valutacrisis of wantrouwen in het financiële systeem – worden deze verschillen extra duidelijk. Er zijn verschillende redenen waarom aandelen dan risicovoller worden geacht dan goud of bitcoin:
- Bedrijfsrisico en faillissement: Een aandeel is slechts zo waardevol als de onderliggende onderneming presteert. In economische chaos kunnen bedrijven te maken krijgen met kelderende winsten, stijgende kosten, betalingsproblemen of zelfs faillissement. Goud en bitcoin vertegenwoordigen op zichzelf waarde. Ze kunnen niet failliet gaan.
- Waarderings- en liquiditeitsrisico: In het afgelopen decennium zijn aandelenkoersen sterk gestegen, mede gedreven door zeer lage rente en centrale bankliquiditeit. Dit maakt aandelen kwetsbaar: als het monetaire klimaat omslaat, kunnen aandelenkoersen abrupt instorten.
- Afhankelijkheid van fiat en economie: Aandelen zijn genoteerd in fiatvaluta en afhankelijk van de gezondheid van de economie. Bij hyperinflatie kunnen nominale aandelenkoersen wel omhoog gaan, maar blijven ze achter bij de inflatie zelf. Goud en bitcoin zijn apolitiek geld: hun waarde wordt bepaald door een wereldwijd netwerk en niet door prestaties van bedrijven.
- Volatiliteit en marktmechanismen: Aandelenmarkten hebben handelsmechanismen zoals circuit breakers die bij extreme bewegingen kunnen sluiten. Goud en bitcoin zijn daarentegen 24/7 verhandelbaar.
Samengevat zijn aandelen in monetaire crisistijden riskanter omdat ze blootgesteld zijn aan bedrijfs- en marktrisico’s bovenop het monetaire risico. Goud en bitcoin zijn puur monetaire/schaarste-activa en kennen deze extra lagen van kwetsbaarheid niet.
7. Wat is de beste hedge tegen inflatie?
De vraag naar de ultieme hedge tegen inflatie is onderwerp van debat onder economen en beleggers. Historisch wordt goud vaak genoemd als de beproefde hedge: het edelmetaal heeft duizenden jaren monetaire chaos doorstaan en behoudt zijn koopkracht op de lange termijn. In recente jaren is echter een nieuw actief kandidaat naar voren geschoven als mogelijke beste hedge: Bitcoin.
Bitcoin vertoont eigenschappen die het op papier zelfs superieur zouden kunnen maken aan goud als bescherming tegen inflatie. Zo is de voorraad van bitcoin hard gecodeerd op maximaal 21 miljoen stuks, wat absolute schaarste garandeert. Daarnaast is bitcoin gemakkelijk te bewaren en wereldwijd beschikbaar via een eigen P2P-computernetwerk die je o.a. via het internet, maar ook satellieten kunt gebruiken. Bitcoin is niet te censureren en altijd elke dag 24/7 toegankelijk. Beleggers zoals Michael Saylor hebben bitcoin omarmd als strategische reserve voor kapitaalbehoud. Zelfs de Amerikaanse overheid heeft een eigen strategische bitcoin reserve opgezet en heeft een pro-bitcoin beleid om bitcoin als onderpand voor o.a. staatsobligaties te kunnen gebruiken (BitBonds).
Toch is er nog geen consensus. Goud blijft vanwege haar marktkapitalisatie stabieler en heeft een langere geschiedenis. Ray Dalio adviseert dan ook een combinatie van goud en bitcoin, waarbij goud de basis hedge vormt en bitcoin een speculatieve diversifier. De beste hedge tegen inflatie is dus mogelijk een mix van sound money assets – goud voor zekerheid, bitcoin voor potentie. Wie risico’s wil spreiden, kiest voor beide. Verder is het natuurlijk goed om over je eigen huis en tuin te beschikken, vastgoed zonder te veel of beter geen uitstaande schulden. Hoewel, er zijn veel beleggers die meer risico nemen en juist depreciërende schuld gebruiken (leningen nemen) om appreciërende assets te kopen.
8. Voor wie is inflatie voordelig (zoals schuldenaren)?
Hoewel inflatie de meeste mensen schaadt, zijn er bepaalde groepen die er juist baat bij hebben. In het bijzonder schuldenaren – zij die grote leningen of schulden hebben uitstaan – kunnen profiteren van een inflatoire omgeving. Inflatie ontwaardt immers de reële waarde van schulden. Men betaalt in de toekomst terug met geld dat minder koopkracht heeft.
Overheden zijn vaak de grootste schuldenaren en hebben dus baat bij inflatie. Door inflatie stijgt het nominale BBP, terwijl de schulden relatief minder zwaar worden. Ook huishoudens met vaste rente-leningen profiteren wanneer hun inkomsten meestijgen met inflatie.
Daarnaast zijn ook de eerste ontvangers van nieuw gedrukt geld (zoals banken en grote bedrijven) bevoordeeld. Zij geven dit geld uit voordat de prijsstijgingen zijn doorgedrongen, wat hun koopkracht tijdelijk verhoogt – een fenomeen bekend als het Cantillon-effect.
Samengevat is inflatie voordelig voor:
- Schuldenaren in het algemeen (inclusief overheden)
- Huishoudens met vaste schuldenlast
- Investeerders met hefboom op reële assets
- Eerste ontvangers van nieuw geld via geldcreatie (Cantillon-effect)
Daarentegen zijn spaarders, gepensioneerden en mensen met een vast inkomen zonder indexatie de verliezers van inflatie.
9. Hoe maakt inflatie deel uit van financiële repressie en salarisvermindering?
Financiële repressie verwijst naar beleidsmaatregelen waarbij overheden en centrale banken kunstmatig lage rentevoeten hanteren in combinatie met hogere inflatie. Dit leidt ertoe dat spaargeld systematisch in koopkracht daalt – een impliciete belasting op vermogen.
Een belangrijk aspect van financiële repressie is dat spaarders weinig alternatieven hebben. Pensioenfondsen worden vaak verplicht staatsobligaties aan te houden met een negatieve reële rente. Dit komt neer op een verborgen vorm van vermogensbelasting zonder politieke goedkeuring.
Daarnaast worden lonen vaak niet volledig aangepast aan inflatie. Hierdoor daalt de reële koopkracht van salarissen – wat in feite neerkomt op een stille loonsverlaging. Deze salarisrepressie wordt politiek vaak verkozen boven expliciete bezuinigingen.
Samengevat:
- Spaarders verliezen structureel koopkracht.
- Werknemers ondervinden reële loonkrimp.
- Schulden worden relatief minder zwaar.
- Overheden gebruiken inflatie om schulden te herstructureren zonder directe belastingverhoging.
Financiële repressie is dus een subtiele maar krachtige vorm van herverdeling van rijkdom van spaarders naar schuldenaren, met inflatie als centraal mechanisme.
10. Wat is de rol van het huidige fiat-geldsysteem, de Federal Reserve en de dollar als wereldreservemunt in dit systeem?
Sinds 1971 opereert het wereldwijde financiële systeem zonder koppeling aan goud. De Amerikaanse dollar fungeert als wereldreservemunt, wat de Verenigde Staten in staat stelt om via de Federal Reserve ongelimiteerd dollars te creëren. Dit is mogelijk omdat olie en andere strategische goederen wereldwijd in dollars worden afgerekend – het zogenaamde petrodollarsysteem.
De Federal Reserve speelt een sleutelrol: zij bepaalt de wereldwijde liquiditeit via rentebeleid en kwantitatieve verruiming. Andere centrale banken stemmen hun beleid vaak af op de Fed, waardoor inflatie en schulden wereldwijd gecoördineerd worden beheerd. Het gevolg is een globaal regime van gematigde inflatie en schuldfinanciering.
Voordelen voor de VS:
- Schulden financieren met eigen munt.
- Inflatie exporteren naar andere landen.
- Geopolitieke invloed via dollarliquiditeit.
Keerzijde:
- Oplopende schulden en activabubbels.
- Erosie van koopkracht wereldwijd.
- Toenemende de-dollariseringsbewegingen.
In essentie fungeert de dollar als spil in een fiat-systeem gebaseerd op vertrouwen. Als dat vertrouwen afneemt, kan het systeem instabiel worden en herziening vereisen richting sound money-oplossingen.
11. Solide geldsysteem, deflatie en technologie als deflatoire kracht (AI)?
Waarom zou een solide geldsysteem deflatie juist moeten omarmen en stimuleren, met verwijzing naar technologie als deflatoire kracht (AI)?
In het huidige economische denken wordt deflatie vaak als gevaarlijk gezien, maar in werkelijkheid kan deflatie – mits veroorzaakt door technologische vooruitgang – juist welvaart bevorderen. Technologie maakt productie goedkoper en efficiënter, wat tot prijsdalingen leidt. Deze natuurlijke deflatie verhoogt de koopkracht van geld. De natuurlijke marktwerking is deflatoir.
Een solide geldsysteem zoals een goudstandaard of bitcoinstandaard zou deze deflatie niet tegenwerken, maar omarmen en juist weergeven. Dit zorgt ervoor dat technologische vooruitgang wordt doorvertaald in dalende prijzen en stijgende levensstandaard voor iedereen. In plaats van dat productiviteitswinst verdwijnt in inflatie of activabubbels, profiteren consumenten direct.
Voordelen van deflatie in een sound money systeem:
- Stimulering van sparen: Geld wordt meer waard over tijd.
- Kapitaalefficiëntie: Alleen waardevolle investeringen worden gedaan.
- Welvaartsverdeling: Prijsdalingen komen iedereen ten goede.
- Innovatiebevordering: Nieuwe technologieën worden sneller geadopteerd.
Kortom: deflatie veroorzaakt door technologie is geen bedreiging maar een zegen. Een gezond geldsysteem zou het als normaal beschouwen dat producten goedkoper worden naarmate innovatie voortschrijdt. Bitcoin vertegenwoordigt zo’n model, waarin koopkracht van geld stijgt in plaats van daalt. Dit zou de basis kunnen vormen voor een toekomst met duurzame groei en bredere welvaart.
Conclusie over inflatie en inflatiebescherming
Inflatie en koopkrachtvermindering vormen een rode draad door de financiële geschiedenis van de afgelopen eeuw, vooral sinds het loslaten van hard geldstandaarden. In dit rapport is duidelijk geworden dat inflatie meer is dan een stijging van prijzen: het is een bewust gevolg van monetair beleid dat een herverdelingseffect heeft – van spaarder naar schuldenaar, van late ontvanger naar vroege ontvanger van nieuw geld.
Inflatie ondermijnt de waarde van geld en fungeert daarmee als een sluipende belasting en instrument van financiële repressie. Het huidige fiat-geldsysteem met de Amerikaanse dollar aan het roer heeft decennialang op inflatie geleund om een explosieve schuldengroei te faciliteren, maar dit gaat ten koste van koopkracht en economische gezondheid op lange termijn.
Sound money biedt een alternatief: geld dat zijn waarde behoudt en niet willekeurig kan worden verwaterd. Sound money – zoals goud en in toenemende mate bitcoin – dwingt tot discipline, beperkt schuldcreatie en bevordert sparen en productieve investeringen. Bovendien laat het deflatie toe als uiting van technologische vooruitgang, wat leidt tot verhoogde koopkracht voor de burger.
Beleggers dienen zich te wapenen tegen het huidige inflatoire klimaat door te investeren in schaarse, waardevaste assets. Goud en bitcoin bieden daarbij unieke eigenschappen. Aandelen blijven waardevol, maar zijn kwetsbaarder in tijden van monetaire instabiliteit.
Uiteindelijk is inflatie geen natuurwet, maar een beleidskeuze. Door bewust te kiezen voor sound money en het omarmen van deflatie als natuurlijk gevolg van technologische groei, kan de samenleving toewerken naar een duurzamer en rechtvaardiger financieel systeem waarin koopkracht en welvaart breed worden gedeeld.
In het kader van de huidige actualiteit (handelsoorlog VS, onhoudbare globale schuldenproblematiek, toenemende protectionisme, Triffin-dilemma), zijn we nu getuigen van een monetaire Great Reset. Binnen deze herijking en herwaardering zullen inflatie en koopkrachtvermindering alleen maar toenemen. Het is immers inherent aan het fiat-schuldensysteem. Dus, het is voor iedereen relevant om te kijken hoe jezelf het beste kunt beschermen tegen de gevolgen van inflatie en financiële repressie wanneer dit systeem verder ontaardt. Door te sparen in goud en vooral bitcoin, beschik je niet over tegenpartij risico´s. Het is onvervreemdbaar, schaars bezit. Op bestebank.org kun je over dit onderwerp veel artikelen vinden:
- Waarom en waar kan ik bitcoin kopen?
- Waar kan ik het beste goud kopen?
- De nadelen van een digitale euro (CBDC)?
- Wat is een CBDC precies?
Bronnenlijst
- Artikelen op Bestebank.org – analyses over financiële repressie, inflatie en monetair beleid
- Booth, Jeff – The Price of Tomorrow: Why Deflation is the Key to an Abundant Future
- Ammous, Saifedean – The Bitcoin Standard, The Fiat Standard, Principles of Economics
- Hülsmann, Jörg Guido – The Ethics of Money Production
- Griffin, G. Edward – The Creature from Jekyll Island
- Saylor, Michael – diverse publicaties en interviews via hope.com
- Dalio, Ray – diverse publicaties en interviews over economische cycli en inflatie vooral zijn werk Principles
- Jones, Paul Tudor – interviews over bitcoin en inflatiehedge
- Macro-analyses en gegevens over inflatie-ontwikkeling van onder meer FED, ECB en IMF op o.a. Zerohedge.com