cantillon effect

Wat is het Cantillon-effect?

May 6, 2020
Aanbieding: 

In de financiële media en in de bitcoin gemeenschap zien we vaak de term Cantillon-effect voorbij komen. In dit artikel zullen dit kort bespreken. Wat is het Cantillon-effect precies?

cantillon effect

Al in de 18e eeuw, lang voor het daadwerkelijke bestaan van centrale banken, beschreef de econoom Richard Cantillon in zijn Essai van 1730 het effect dat het grootschalig pompen van bijgedrukt fiatgeld op een economie zou hebben. Cantillon werd beïnvloed door zijn ervaringen als bankier, en in het bijzonder door de speculatieve zeepbel van John Laws Mississippi Company. Dit effect kennen we tegenwoordig als het Cantillon-effect, en we zien het gebeuren in onze eigen economie.

Wanneer een centrale bank zoals de Federal Reserve fiatgeld in een economie pompt, zorgt dit voor inflatie en daarmee een prijsstijging. Deze toename vindt echter niet evenredig plaats in de gehele economie of maatschappij. Je kan het zien als wanneer je water of honing in een kommetje giet. Als je water in het kommetje giet, verspreidt het zich meteen gelijkmatig: het zou dus ideaal zijn als dit voor geld net zo werkt. Dit is echter niet het geval: geld dat op kunstmatige wijze in de economie wordt gebracht, verspreidt zich als honing: het hoopt zich op op één plek, voordat het zich langzaam verspreidt.

Hoe komt dit? Bij monetaire verruiming zijn de partijen die er het meest van profiteren de partijen die dicht op het geld zitten: de financiële instellingen, banken, grote bedrijven, etc. Zij kunnen gemakkelijk leningen krijgen en doen investeringen. De prijzen nemen vervolgens toe, terwijl de rest van de bevolking het nieuwe geld nog niet in handen heeft gehad. De koopkracht van kleinere bedrijven en consumenten neemt dus af. 

Dit is het Cantillon-effect en is een subtiele vorm van financiële repressie. Hieronder een tweetal video’s die dit effect nader uitleggen. De journalist Max Keiser heeft het vaak in zijn programma over het Cantillon-effect:

Finance Optiumum legt het Cantillon-effect uitlegt uit het kader van een groeiende inkomensongelijkheid en inflatie:

Lees verder

Strike bitcoin app gelanceerd in Europa & Nederland!

Wat is de Strike Bitcoin app? Die vandaag is gelanceerd in Europa en ook Nederland! De Strike Bitcoin app van Bitcoin legende Jack Mallers lanceert vandaag in Europa en Nederland, en dat is nogal wat. Met de bitcoin app kun je Bitcoin kopen, ontvangen, verzenden & meer. Laten we even snel bespreken waarom dit bijzonder […]

Apr 25, 2024
3 min

IMF rapport over de adoptie van bitcoin binnen het betalingsverkeer

Bitcoin adoptie is niet te stoppen, zo lijkt óók het IMF te concluderen. Inderdaad, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam onlangs met een rapport over de stijgende internationale Bitcoin adoptie en de toenemende mate van internationale Bitcoin betalingen/ transacties: A Primer on Bitcoin Cross-Border Flows. Laten we eens een aantal observaties uit het rapport bespreken. […]

Apr 24, 2024
3 min

SynFutures dex Review 2024

SynFutures dex review 2024. Zeker voor inwoners van Nederland die op steeds meer buitenlandse exchanges worden geweerd, biedt een decentrale handelsbeurs een uitweg. De SynFutures dex is een interssante optie en is al groter dan Uniswap! In deze review over SynFutures duiken wat dieper in op wat deze dex (decentralized exchange) te bieden heeft. Achtergrondinformatie […]

Apr 21, 2024
5 min