crypto exchanges vergelijken

Het Wwft- en AMLD5-beleid van cryptodiensten.

Jan 19, 2023
Aanbieding: 

De Europese anti-witwasregels worden uitgebreid. Op 10 januari 2020 gaat Anti-Money Laundry Directive 5 (AMLD5) van kracht. De AMLD5 verscherpt op een aantal punten de eerdere anti-witwasrichtlijn AMLD4. De verscherping is vooral van toepassing op de activiteiten van cryptodiensten die werken met digitale of virtuele activa waaronder Bitcoin en een raakvlak hebben met de financiële sector.

Toezicht op Wwft- en AMLD5 beleid van cryptodiensten in Nederland

In een notendop: er komt toezicht op het anti-witwasbeleid (Wwft- en AMLD5) van cryptodiensten in Nederland. De Nederlandse cryptosector zal vanaf 10 januari 2020 onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank (DNB). Deze zal er op toezien dat cryptodiensten voldoen aan de bestaande en nieuwe Wwft- en AMLD5-richtlijnen. Serieuze Bitcoinbedrijven, waaronder Bitvavo hebben al via de VBNL zich voorbereidt. Ze hebben een adequaat Wwft- en AMLD5-beleid waardoor ze voldoen aan de vereisten. Ze zullen een officiële registratie verkrijgen van de DNB en daardoor legaal volgens ook de nieuwe AMLD5-richtlijn opereren in Nederland. Bitcoin kopen in Nederland met iDEAL wordt hierdoor veilig, gemakkelijk en volledig in overeenstemming met de wet- en regelgeving.

blockchain netherlands

Nederlanders die crypto’s willen kopen en verkopen kunnen het beste bij de volgende Nederlandse partijen aankloppen: de wisselkantoren van Litebit of Bitonic en de grootste handelsbeurs in Nederland: Bitvavo. Kijk en vergelijk de beste Nederlandse cryptodiensten met elkaar.

Wat was het probleem?

Feitelijk vallen cryptovaluta zoals Bitcoin op grond van het Nederlands recht niet onder enige toezicht waardoor handelsbeurzen en makelaars in feite geen instellingen zijn die vallen onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Deze wet heeft als doel witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden. Witwassen houdt in dat illegaal verkregen vermogen legaal wordt gemaakt, zodat de illegale herkomst niet langer zichtbaar is.

Aangezien deze Nederlandse bedrijven niet vallen onder de Wwft zijn ze in feite niet verplicht om cliëntonderzoek te doen en ongebruikelijke transacties te melden. Hierdoor is er een verhoogd risico op witwassen en terrorismefinanciering.

Van zelfregulering naar regulering en toezicht van de Nederlandse cryptosector!

Serieuze Bitcoinbedrijven, waaronder de wisselkantoren en de Bitcoin exchange van Bitvavo hebben een vereniging, de VBNL, opgericht en pro-actief gewerkt aan zelfregulering in lijn met de AMLD4 en AMLD5 anti-witwasrichtlijnen. Als het gaat om de AMLD5 zal de anonimiteit van cryptovaluta-transacties gedeeltelijk moeten worden beëindigd. Alle online cryptovaluta omwisselkantoren, handelsbeurzen en andere dienstverleners, zoals een Bitcoin-pinautomaat aanbieder, die een raakvlak hebben met de financiële sector/fiat geld moeten nu voldoen aan AMLD en de Wwft-regels. Vanaf 10 januari 2020 zullen alle Europese en Nederlandse cryptodiensten binnen de reikwijdte van de Wwft-regels vallen. De diverse reguliere Wwftverplichtingen zullen vanaf die datum op hen van toepassing worden.

Wat zullen de Nederlandse crypto- en bitcoinbedrijven moeten doen?

Nederlandse cryptobedrijven zullen verplicht worden om Wwft-beleid te voeren, cliënten te verifiëren, risico’s te beoordelen en onderzoek uit te voeren naar ongebruikelijke, verdachte transacties. Verdachte transacties van cliënten moeten gemeld worden bij de Nederlandse Financial Intelligence Unit (NFIU).

Nederlandse crypto- en bitcoinbedrijven moeten geregistreerd zijn bij de DNB!

De Nederlandse cryptodiensten zullen zich verder moeten registeren bij De Nederlandsche Bank (DNB). Ze zullen onder toezicht van de DNB opereren. De DNB zal toetsen of het bestuur van de cryptodiensten adequaat is en kan aantonen dat ze de processen goed hebben ingericht tegen witwassen en terrorismefinanciering. Als de registratie is verricht en het bestuur is getoetst, zal DNB erop blijven toezien dat de ondernemingen zich houden aan de regels en richtlijnen. Cryptodiensten die zich niet registreren bij DNB, mogen geen activiteiten meer uitvoeren in Nederland.

Wat betekent dit voor Nederlanders die cryptovaluta zoals bitcoins willen kopen?

Dus, voor Nederlanders die zoeken naar een betrouwbare en veilige partij voor het kopen en verkopen van cryptovaluta, moet kiezen voor die partij die geregistreerd is bij de DNB en werkt in overeenstemming met de AMLD5 anti-witwasrichtlijnen.

De eerder genoemde partijen, LiteBit, Bitonic en Bitvavo werken samen met de DNB en in overeenstemming met de AMLD5-regelgeving. Voor meer informatie neem contact op met de respectieve klantenondersteuning.

Het betekent verder dat de klanten beter zijn beschermd. Je krijgt hierdoor een robuuste gereguleerde cryptosector in Nederland die volgens de geldende regelgeving werkt. Goedkoop bitcoins kopen kun je het beste doen in Nederland bij een vertrouwde partij die onder toezicht staat van de DNB. Voor meer informatie:

Welke crypto exchanges zijn er precies?

Categorisatie en selectie van de beste crypto-dienstverleners:

Voor meer informatie over de regelgeving en bronnen:

Lees verder

Trump, BlackRock en El Salvador blijven Bitcoin en andere cryptocurrencies kopen!

De afgelopen dagen zijn niet mals geweest voor crypto traders en beleggers. Bitcoin stond afgelopen maandag (3 februari) op zo’n ± $92.000. Eén van de redenen voor deze forse daling waren de zogenaamde ‘handelsoorlogen’ die Trump had ontketend tegen zowel China, Mexico en Canada. Inmiddels is de Amerikaanse president weer in ‘gesprek’ met Mexico en […]

Feb 5, 2025
2,5 min

Gaat de nationale bank van Tsjechië Bitcoin kopen?

Ze zullen helaas niet de eerste bank in Europa zijn die Bitcoin toevoegt aan de balans; de Italianen waren namelijk net wat sneller.. En de Tsjechen zullen ook zeker niet de laatste zijn die Bitcoin kopen. De CNB (Czech National Bank) van Tsjechië heeft vorige week namelijk aangekondigd dat het de mogelijkheden gaat onderzoeken omtrent […]

Feb 3, 2025
2,5 min

Operation Chokepoint 2.0 is ten einde. SAB 121 ingetrokken. Verdere institutionele en overheidsadoptie van bitcoin

De ontwikkelingen op het gebied van bitcoin regulering en verdere adoptie zijn met de komst van de nieuwe Trump administratie en de recente crypto-decreet in een versnelling gekomen. Operation Chokepoint 2.0 die onder de Biden administratie werd uitgevoerd is ten einde. Operation Chokepoint 2.0 is de informele strategie van Amerikaanse regelgevende instanties en toezichthouders om […]

Jan 30, 2025
5 min