Is het energieverbruik en de energiekosten van Bitcoin een probleem?
Over het energieverbruik van Bitcoin wordt veel beweerd. De energiekosten worden vaak als een argument gebruikt tegen de Bitcoin, door vooral de altcoin projecten. Er wordt onzekerheid gecreëerd over de sustainability van het Bitcoin netwerk. Het zou vanuit een sociaal-economisch en milieu perspectief niet houdbaar zijn. Dit zeer bekrompen perspectief op het Bitcoin energy consumption debat. Het vergeet om de Bitcoin technologie, economie en het netwerk te zien vanuit een groter geheel. Een breder perspectief waar onder andere het energieverbruik van de Bitcoin vergeleken kan worden met onder andere die van het huidige financiële systeem en de productie van goud. De impact van de Bitcoin mining industrie op milieu en energieverbruik is minimaal in vergelijking met het huidige systeem. Laten we dit eens illustreren aan de hand van een aantal tabellen die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek.
Tabel 1. Bitcoin’s energieverbruik – jaarlijkse economische kosten:
Tabel 1 geeft duidelijk aan dat de jaarlijkse economische kosten (economic costs) van het Bitcoin netwerk minimaal zijn in vergelijking met het huidige bankenstelsel.
Tabel 2. Bitcoin’s energieverbruik – de jaarlijkse impact op het milieu:
Tabel 2 geeft duidelijk aan dat de impact van Bitcoin mining op het milieu (environmental costs) in termen van CO2 emissies verwaarloosbaar is in vergelijking met die van het bankenstelsel. Bovendien, doordat de Bitcoin miners altijd moeten denken aan kostenvermindering en effectief verbruik van energie, verhuizen ze hun serverparken naar locaties waar de elektriciteitsvoorziening een overschot heeft en zo een laag mogelijk prijs in de buurt van de natuurlijke bronnen zoals geothermische bronnen en waterkracht. De Bitcoin mining industrie helpt innovatie op dit gebied en investeert in een energiezuinige infrastructuur die weinig impact heeft op het milieu. Vandaar dat er veel Bitcoin mining serverparks worden gebouwd in o.a. IJsland, Noord Canada en Zweden.
Tabel 3. Bitcoin’s energieverbruik – De sociaal economische kosten:
Tabel 3 geeft duidelijk weer hoe superieur Bitcoin werkt als een financieel systeem in termen van sociaal-economische kosten in vergelijking met het huidige systeem. Hieronder kun je Hass McCook aan het woord zien. Hij is de onderzoeker verantwoordelijk voor het onderzoeksrapport en de hier boven genoemde tabellen.
Hass McCook heeft de volgende kwalificaties:
- Master of Business Administration, with Dean’s Commendation – University of Oxford
- Master of Engineering Science, with Distinction – University of New South Wales
- Bachelor of Civil Engineering, with First Class Honours – University of Technology, Sydney
- Chartered Professional Engineer (CPEng) (2011)
- RABQSA-AU/QM/TL Management & Quality Systems Auditing Certifications
Conclusie over het energieverbruik en de energiekosten van Bitcoin:
Bitcoin wordt bij voorbaat als een milieu boef beschouwd met enorme energiekosten waarbij veel belangrijke feiten uit het oog worden verloren en vooral het grotere perspectief wordt verloren. In vergelijking met het huidige monetaire systeem is Bitcoin de meest klimaat slimme oplossing met de minste energiekosten en het laagste energieverbruik. Innovatie op het gebied van energiezuinig Bitcoins delven en het energiezuinig opwekken van elektriciteit kan in een stroomversnelling raken ten voordele van vele andere industrie sectoren. Voor meer informatie, lees het onderzoeksrapport van Hass McCook:
Een ander zeer interessant artikel geschreven door Dan Held gaat over waarom het Proof-of-Work algoritme bij Bitcoin efficiënt is.
Gerelateerde artikels: