Waarom gaat de goudprijs omhoog? Wat zijn de onderliggende oorzaken? De goudprijs heeft dit jaar steeds vaker nieuwe prijsrecords bereikt, met een piek naar $3.400 per ounce op 21 april 2025. Tegelijkertijd klimt de Bitcoin-prijs op deze dag naar ongeveer $88.000. Er is grote onrust op de aandelen- en obligatiemarkten.

Deze ontwikkelingen wijzen op afnemend vertrouwen in de dollar en andere fiat-valuta’s, evenals onzekerheid in de obligatiemarkten. Het is een belangrijk signaal dat er iets goed mis is met de huidige monetaire en macro-economische orde. Laten we er eens verder op in gaan.
Goudprijs stijging wordt gedreven door Centrale Banken en Geopolitieke Spanningen
De stijging van de goudprijs wordt voornamelijk aangedreven door centrale banken, met name uit BRICS+-landen zoals China en Rusland, die hun reserves diversifiëren door goud aan te kopen. In 2024 bereikte de totale goudvraag een record van 4.974 ton, waarbij centrale banken meer dan 1.000 ton kochten, een trend die zich in 2025 voortzet met o.a. de afgelopen LMBA-goudmarktcrisis. Deze crisis en toenemende aankopen worden gezien als een reactie op geopolitieke spanningen, zoals de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China, met historisch hoge Amerikaanse importheffingen op Chinese producten. Beleggers, zowel institutioneel als particulier, dragen bij aan de vraag via goud-ETF’s en fysiek goud, op zoek naar een veilige haven te midst van economische onzekerheid en inflatierisico´s. Analisten voorspellen dat de goudprijs verder door kan stijgen naar $3.500 per ounce, wat wijst op aanhoudend vertrouwen in het edelmetaal en geopolitiek wantrouwen.
Toenemend wantrouwen, afnemend vertrouwen in de Dollar
Het vertrouwen in de dollar lijkt af te nemen, zoals blijkt uit de toenemende de-dollariseringsinspanningen van landen zoals China en Rusland, die overgaan op handel in niet-dollarvaluta, zoals yuan-oliecontracten, en goud accumuleren. Deze verschuiving wordt versneld door Amerikaans beleid, waaronder hoge tarieven en protectionistische maatregelen, die de dollar onder druk zetten. De status van de dollar als wereldreservevaluta, sinds de jaren 1940 gevestigd, wordt steeds meer in twijfel getrokken, wat beleggers naar alternatieven zoals goud en Bitcoin drijft. Hieronder kun je de actuele dollarindex zien:

De Chinezen escaleren ook en waarschuwen afvallige partners met een handelsoorlog, hetgeen het vertrouwen in de Yuan ook niet ten goede komt.
Chinese economie verkeert niet in een goede staat
De tarieven hebben een impact op de economie van China. De Chinese economie is sterk afhankelijk van export naar westerse landen, met name de VS is een belangrijke markt, en wordt nu zwaar getroffen door de hoge Amerikaanse tarieven (tot 124% en in sommige gevallen 245%). Deze tarieven, gecombineerd met onzekerheid over handelsbeleid, verstoren de Chinese productie en export. Een nieuw artikel op ZeroHedge stelt dat China’s economische problemen niet alleen door deze tarieven komen, maar het resultaat zijn van jarenlange achteruitgang. De onderlinge afhankelijkheid van globalisering maakt het voor China moeilijk om een handelsoorlog te doorstaan, wat volgens het artikel kan leiden tot ernstige economische gevolgen. Voor meer informatie: China economic dire straits. De recente uitspraken van het Chinese Ministerie van Handel, maken het plaatje niet beter. We hebben al eerder een artikel geschreven over China´s economische problemen.
Bitcoin koerst ontkoppelt zich van de NASDAQ?
Bitcoin’s prijsstijging, rond $87.000, gaat gepaard met een opvallende ontkoppeling van de NASDAQ. Terwijl aandelenmarkten worstelen met macro-economische onzekerheid, blijft Bitcoin stabiel of stijgt zelfs, wat wijst op een verschuiving naar een rol als veilige haven tegen inflatie, vergelijkbaar met goud. Deze trend wordt versterkt door institutionele adoptie (bijvoorbeeld door Abraxas Capital) en verder ook steeds meer beursgenoteerde bedrijven waaronder meest recentelijk Semler Scientific en natuurlijk MicroStrategy. Verder steeds meer Japanse bedrijven waaronder SBC Medical Group Holding en Metaplanet. Metaplanet bezit nu 4.525 BTC als een strategische reserve. De aandelenwaarde van Metaplanet is sinds april 2024 met 420% gestegen, wat het vertrouwen in deze strategie onderstreept. Steeds meer bedrijven volgen het voorbeeld van MicroStrategy en Metaplanet. Gamestop heeft al bekend gemaakt om in bitcoin te stappen…
Trump: he who owns the gold! Speculatie over een Monetaire Reset
De combinatie van stijgende goud- en Bitcoin-prijzen, afnemend vertrouwen in de dollar en volatiliteit in obligatiemarkten voedt speculatie over een mogelijke monetaire reset. Een recente uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump, “Hij die het goud bezit, maakt de regels,” benadrukt de potentiële rol van goud in een nieuwe financiële orde.
Deskundigen wijzen op de onhoudbare mondiale schulden, met de Amerikaanse schuld op 125% van het BBP, als een katalysator voor hervormingen. Hoewel een nieuwe Bretton Woods-overeenkomst in 2025 onwaarschijnlijk is, blijven discussies over een herziening van het mondiale financiële systeem aanhouden met goud en Bitcoin als mogelijke pijlers in een toekomstige architectuur. Voor meer informatie:
Gerelateerde artikelen:
- Ray Dalio over de veranderende wereldorde
- Tom Luongo over de huidige handelsoorlog
- Triffin´s dilemma en de dollar carry trade
Bronnenlijst:
- Bestebank.org: Handelsoorlog VS-China 2025 analyse strategie macro-economische gevolgen
- Bestebank.org: Liberation Day van globalisering naar protectionisme
- Bestebank.org: Ray Dalio over Bitcoin goud changing world order
- World Gold Council: Gold Demand Trends full year 2024
- CoinDesk: Bitcoin begins to decouple from NASDAQ as U.S. stocks crumble
- Metaplanet Inc.: Officiële website
- Atlantic Council: Bretton Woods 2.0 Project
- NRC: Niet normaal dat de dollar en de beurzen tegelijk duiken vertrouwen weg
- Rabobank: Analyse obligatiemarkt biedt wispelturigheid maar ook waarde
- Morningstar: Wat zijn de vooruitzichten voor opkomende markten obligaties in 2025
- Coinbase: Bitcoin price current USD
- Yahoo Finance: NASDAQ index data current
- Fairlead Strategies via CoinDesk: Bitcoin correlation with NASDAQ hits zero signaling decoupling
- Custodia CEO via Yahoo Finance: On Bitcoin decoupling from NASDAQ
- CCN: Bitcoin treasury management strategy Metaplanet
- FT: Call for new Bretton Woods system needed
- BU GDP: Bretton Woods reform needed for global challenges
- Bloeivermogen: Bond market 2025 outlook
- VEB: Risks of bond investing in 2025
- Deutsche Bank Belgium: Economic outlook 2025 dollar under pressure
- Holland Gold: Insights on gold price rise to record highs in 2025
- Trump on X: He who has the gold makes the rules