“Bitcoin: We laten onze klanten niet in de steek” is de titel van een interview in “Profil – das bayerische Genossenschaftsblatt”. Het is het verenigingsblad van de Beierse vereniging van coöperaties (GVB) dat zich richt op alle mensen die deze 160 jaar oude rechtsvorm een warm hart toedragen. Is Bitcoin misschien de nieuwe coöperatie?
Helaas stelt Profil die specifieke vraag niet, maar het gesprek met bestuurslid Andreas Streb van Volksbank Bayern Mitte is een geweldige uitwisseling. Kort samengevat ziet Volksbank:
- dat een centrale bank digitale munt (CBDC) zou kunnen leiden tot ondermijning van lokale banken;
- dat haar klanten op zoek zijn naar Bitcoin-oplossingen;
- dat trouwe klanten wellicht gaan knoeien met onbetrouwbare crypto-bedrijven;
- dat Bitcoin het enige echt decentrale cryptogeld is;
- de Bitcoin-filosofie scherp en wil het dat klanten hun Bitcoin zelf beheren met een “not your keys, not your coins” cold wallet.
Volksbank Bayern Mitte heeft zich laten scholen door consultants van de SW Factory uit Wolnzach, een stad aan de A93 waar ook het Hop Museum is gevestigd en dan weet je dat je in Beieren bent. Eerst is het hogere management geschoold over het hele bitcoin-, crypto- en blockchain-thema en daarna alle 800 medewerkers in 25 workshops van elk 30 mensen.
Dit lokale aspect is erg belangrijk omdat, volgens professor Richard Werner, de sleutel tot het succes van de Duitse en Japanse economie altijd de lokale samenwerking van middelgrote bedrijven met onafhankelijke, vaak coöperatieve, lokale banken is geweest. We leven in een tijd van gevaarlijke centralisatie. Waar politiek en centrale banken met centrale bank digitale valuta nog meer macht en controle over de economie en individuen willen krijgen. De Volksbank heeft hier scherp gezien dat Bitcoin een redding is voor de kleine banken. En dat er haast moet worden gemaakt aangezien klanten nu met andere financiële partners voor crypto aan de slag gaan omdat hun oude vertrouwde bank er niets van begrijpt.
We lichten enkele passages uit het interview:
- Vroeg of laat zal elke bank en elk bedrijf met blockchain of crypto toepassingen komen. Voor ons is dit ook een strategische kwestie, we willen de boot zeker niet missen.
- We willen onze klanten niet in de stek laten bij het investeren in crypto – ook om ze niet kwijt te raken natuurlijk. Over de hele wereld worden nieuwe bedrijven opgericht die financiële cryptodiensten aanbieden en ook in Duitsland breiden ze zich sterk uit. We zien het gevaar dat andere aanbieders ons inhalen als we nu niet reageren. We willen onze klanten ook niet blootstellen aan het risico om bij dubieuze providers terecht te komen. In plaats daarvan willen we ze toegevoegde waarde bieden met onze eigen diensten.
- Vooropgesteld: we praten uitsluitend over Bitcoin, en niet over altcoins. Bitcoin is simpelweg de enige echte decentrale blockchain-toepassing die afdoende beveiligd is tegen manipulatie. Altcoins zijn niet vergelijkbaar met Bitcoin. Zijn ze niet decentraal gestructureerd, maar er zitten er bedrijven of business modellen achter die theoretisch of ook heel praktisch de waarde van de valuta kunnen beïnvloeden.
- Bij veel cryptoplatforms heeft de klant beperkte of geen toegang tot zijn of haar private key omdat de Bitcoin namens de klant centraal wordt opgeslagen. In dergelijke gevallen wordt de term crypto-bewaring gebruikt, zoals het ook wordt genoemd in de Bankwet. Centraal op platforms opgeslagen Bitcoin is natuurlijk een interessant doelwit voor hackers. Dat druist ook in tegen de decentrale filosofie van Bitcoin. Daarom kiezen wij voor oplossingen waarbij de klant zijn private key zelf bewaart en enkel hijzelf beschikking heeft over zijn Bitcoin.
- Als klanten besluit te investeren in Bitcoin, helpen wij met de aanschaf van de wallet. We bieden klanten een “cold wallet” aan. We werken nog aan een manier waarop de klant via ons bitcoins kan kopen. We moeten hier nog verschillende regelgevende en technische vragen ophelderen. Over het algemeen zijn we echter goed op weg en hebben we er vertrouwen in dat we in 2022 ook aankopen en verkopen van Bitcoin kunnen faciliteren.
Geweldige analyse. Geweldig nieuws. We raden onze lezers aan om het interview volledig te lezen via deze link. Tegelijkertijd zien we dat Sparkasse in 2022 een custodial cryptodienst lanceert. Coincub rangschikt Duitsland op de vierde plaats met crypto-acceptatie achter Singapore, Australië en de VS. Al met al zien we dat Duitsland, met zijn klassieke inflatieangst, aan het uitgroeien is tot een bitcoinbolwerk. Duitsland heeft bijvoorbeeld net zoveel Bitcoin “full nodes” als de VS met een veel kleinere bevolking. Een goed moment om nog eens in de theorieën van professor Richard Werner te duiken.