De Bank of New York Mellon Corp. (BNY Mellon) kan met bitcoin aan de slag. De officiële goedkeuring van de SEC is binnen. Deze goedkeuring van de SEC om BNY Mellon houdt in om een uitzondering te krijgen op de SAB 121-regel van de SEC om banken te ontmoedigen om met crypto custody te beginnen. Deze nieuwe ontwikkeling komt niet uit de lucht vallen. Laten we er eens induiken. Wat is de impact nu dat BNY Mellon als bitcoin custodian kan opereren? De trend is duidelijk, banken die relevant willen blijven gaan straks een belangrijke rol spelen als (institutionele) bitcoin depositobanken alsmede beheerders van bitcoin-effecten zoals ETF´s. Waar staan we nu precies?
INHOUDSOPGAVE
Geen bezwaar van SEC voor BNY Mellon cryptobeheer
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft geen bezwaar gemaakt tegen het verzoek van BNY Mellon om digitale activa zoals bitcoin en ether te beheren zonder deze als passiva op de balans te hoeven opnemen. Dit vergemakkelijkt het voor de bank om deze diensten aan te bieden en tegelijkertijd aan de regelgeving te voldoen, aldus Bloomberg.
De beslissing van de SEC biedt een oplossing voor de uitdagingen die voortkomen uit de omstreden Staff Accounting Bulletin (SAB) 121, waarin staat dat bedrijven die digitale activa (lees bitcoin) beheren voor klanten, deze als passiva op hun balans moeten opnemen. Veel financiële instellingen hebben deze regel als uiterst beperkend ervaren.
Regelgevende Uitdagingen
Hoewel BNY Mellon nu een positie heeft om als bitcoin custodian te opereren, moet de bank nog steeds op een casus-per-casusbasis omgaan met het Office of the Chief Accountant (OCA) van de SEC. De bank gaf aan dat dit niet alle beperkingen van SAB 121 oplost, maar dat zij met de OCA in gesprek blijft over verdere toepassingen. Mocht Donald Trump worden verkozen, zullen zal deze problematiek verdwijnen aangezien bitcoin als strategische reserve activa zal worden ingezet en de Verenigde Staten een leidende rol moet spelen op het gebied van innovatie en adoptie van crypto in zijn algemeenheid.
BNY Mellon is de oudste bank van de Verenigde Staten en behoort tot de belangrijkste zakenbanken in de wereld. De bank heeft een uitstekende reputatie als vermogensbeheerder voor waardepapieren. Ze beheren wereldwijd meer dan $50 biljoen in vermogen. BNY Mellon administreert, faciliteert en beheert o.a. bepaalde ETF´s die door BlackRock zijn uitgegeven. Het was in 2022 al duidelijk dat de bank ook bitcoin wilde gaan beheren.
BNY Mellon timmert al sinds 2022 aan een bitcoin beheerplatform
In 2022 werd het in een artikel in de Wall Street Journal vermeldt dat de bank van plan was om bitcoin diensten toe te voegen voor haar klanten. BNY Mellon was ook van plan om bitcoin transacties voor hun klanten te faciliteren. Sinds die tijd heeft de bank gewerkt aan een beheer- en afwikkelingsplatform voor bitcoin en digitale activa. Een platform die deze nieuwe activa op dezelfde manier verwerkt en behandelt als de traditionele activa. Dit werd toentertijd onder de leiding van Roman Regelman uitgevoerd. Hij voorzag dat toen al dat digitale assets en cryptovaluta mainstream zouden gaan worden. Hij gaf te kennen dat Wall Street vermogensbeheerders en andere klanten van BNY Mellon er op aangedrongen bij de bank om digitale activa toe te voegen bij hun andere holdings. Nu dat BlackRock bitcoin ETF lancering een historisch succes is geworden en de FASB-boekhoudregels voor digitale activa zijn aangepast, is het moment daar om daadwerkelijk aan de slag te gaan.
Wat is de impact van BNY Mellon als een nieuwe crypto custodian?
BNY Mellon kan nu op de markt treden voor het beheer van bitcoin (BTC-USD) en ook ether (ETH-USD). Initieel zal BNY Mellon specifiek voor klanten die investeren in spot exchange-traded funds (ETF’s) haar diensten aanbieden, zoals BlackRock (BLK) en Franklin Templeton.
Hiermee zal de dominantie van Coinbase (COIN), momenteel de grootste bewaarder van digitale activa voor de spot bitcoin ETF’s, kunnen doorbreken. Naarmate de institutionele interesse in bitcoin blijft groeien, wordt de vraag naar wie het beheer uitvoert steeds meer belangrijker. Institutionele klanten die op zoek zijn naar veilige, vertrouwde en conforme manieren om te investeren in bitcoin via ETF’s, kunnen in BNY Mellon een beter alternatief vinden.
De markt voor het beheer in digitale activa wordt geschat op ongeveer $300 miljoen en groeit jaarlijks met zo’n 30%, aldus Bloomberg. De sector is bijzonder lucratief omdat aanbieders van cryptobeheerdiensten vaak aanzienlijk hogere vergoedingen in rekening brengen vanwege de verhoogde veiligheidsrisico’s. Ondanks dat Coinbase een uitstekende reputatie heeft als een crypto custodian, is het een nieuwe speler op de financiële markten. Het is te verwachten dat vele institutionele beleggers met de toetreding van BNY Mellon in de bitcoin custody markt, nu wel de eerste stap gaan zetten nu dat BNY Mellon en niet Coinbase de activa beheert.
Hoewel Coinbase in de voorhoede van innovatie in deze sector staat, brengen traditionele banken zoals BNY Mellon schaal, stabiliteit en tientallen jaren ervaring met het beheren van institutioneel kapitaal met zich mee. Dit kan een bredere adoptie van bitcoin door institutionele beleggers verder versterken.
Banken als bitcoin depositobanken
Elke bank die in de toekomst relevant wilt blijven zal crypto custody en andere diensten zullen moeten gaan aanbieden aan hun klanten. In Zwitserland en Duitsland lopen de banken voorop. Ze werken zelfs samen om het voor elkaar te krijgen. Er zijn veel voorbeelden van vooral bitcoin adoptie door banken: Volksbank Bayern, Deutsche Bank, de LBBW, de Duitse CommerzBank en de DZ bank beschikken al over de benodigde licenties om als een crypto custodian te opereren. Men kan stellen dat bijna alle Zwitserse en Duitse banken werken om als een gereguleerde handelsdienst en beheeroplossing voor bitcoin te kunnen opereren.
In Zwitserland hebben we de kanton bank van Zurich als laatste voorbeeld in navolging van vele andere banken waaronder de kanton bank van St. Gallen, de Amina bank (voorheen SEBA), SwissQuote en Vontobel.
Adoptie van bitcoin door Amerikaanse banken?
Vergeet verder ook niet de banken in de Verenigde Staten. Op de achtergrond wordt er al jarenlang gewerkt aan allerlei oplossingen en ook de benodigde wetgeving om banken in staat te stellen bitcoin aan te bieden. De systeembank Cantor Fitzgerald bedient o.a. al Tether voor de afdekking van USDT.
NYDIG timmert ook al jaren aan de weg. Via het NYDIG platform kunnen onder meer de fintech giganten NCR en FIS bitcoin rekeningen integreren in hun netwerk van Amerikaanse banken. NYDIG is een van de sleutelspelers als het gaat om de adoptie van bitcoin door het financiële en bancaire systeem in de Verenigde Staten. De infrastructuur wordt uitgebouwd om Amerikaanse banken te hervormen tot bitcoin depositobanken. Hoe lang zal het duren voordat de ING, de Rabobank of de ABN AMRO mee doen als Nederlandse bitcoin depositobanken? Voor meer informatie: selectie van crypto en bitcoin vriendelijke banken.
Hoe het ook zij, het feit dat BNY Mellon nu aan de slag gaat is een startschot voor alle banken om nog harder te gaan werken om in de toekomst nog relevant te blijven. Het slimme geld zal steeds meer een weg zoeken naar een veilige haven zonder tegenpartij risico´s. Forbes: BlackRock ziet bitcoin als hedge tegen dollarcrisis. Robbie Mitchnick van BlackRock heeft het volgende te melden:
Beschik jij over een bitcoin positie?
Lees meer waarom Bitvavo een vertrouwde partij is voor je bitcoin allocatie.
Bronnen:
Eerste publicatiedatum: 03.01.2022. Herplaatst en bijgewerkt op 27.09.2024.