terra luna

De Terra LUNA UST Fiasco en 2.0 Classic herstart

Aanbieding: 

In dit artikel staan we stil bij de ineenstorting van het Terra LUNA ecosysteem en implosie van de UST stablecoin die begin mei 2022 plaatsvond. Het kan als een ENRON-schandaal van de cryptowereld worden beschouwd. In totaal werd 60 miljard in vermogen weggevaagd. De Redactie van Beste Bank waarschuwt haar lezers constant over de gevaren met een belegging in crypto activa (shitcoins). Bitcoin First! Voor meer info: welke crypto zal ik kopen? De Terra Luna 2.0 Classic herstart is een wanhopige poging om iets van de enorme historische schade te herstellen en het project te herstarten…. echter wat is er precies gebeurd?

Hoe heeft het Terra LUNA en UST fiasco kunnen gebeuren?

LUNA, de token van Terra, was de eerste dagen van mei 2022 nog zo’n 100 dollar waard. Vervolgens zakte de waarde naar $0,00001675: een daling van meer dan 99% die niemand voor ogen had. Maar hoe heeft het ooit zou fout kunnen gaan? Terra was toch een van de veiligste en meest betrouwbare cryptoprojecten ooit?

Wij leggen je nu graag uit hoe het fiasco rondom Terra zich heeft kunnen onttrekken. Was het de schuld van de oprichter Do Kwan? Of waren het juist invloeden van buitenaf die de markt wilden manipuleren?

Wat zijn stablecoins en hoe zouden ze veilig moeten werken?

Een stablecoin zou altijd een gelijke waarde moeten hebben. Deze waarde is gekoppeld aan een ander financieel product. In de meeste gevallen is dat een fiat valuta, zoals de Amerikaanse dollar of de euro. Eén stablecoin is dan gelijk aan één dollar of euro.

Zo’n stablecoin zou altijd gedekt moeten zijn door een onderliggend product. De totale waarde van het onderliggend product zou gelijk moeten zijn aan het aantal uitgegeven stablecoins. Alleen op deze manier kan de waarde van de stablecoin gelijk blijven. Dus: zijn er 1 miljoen euro-stablecoins uitgegeven, dan moet het bedrijf achter de uitgifte ook 1 miljoen euro in bezit moeten hebben om de waarde te kunnen beschermen.

Veel USD stablecoins, zoals Tether, hebben Amerikaanse dollars op een bankrekening of in een kluis staan. Het aantal dollars op de bankrekening of in de kluis is gelijk aan het aantal uitgegeven stablecoins. Zo is één Tether-coin altijd één dollar waard. Dit was niet het geval van TerraUSD (UST), het was een algoritmische stablecoin zonder dollar reserves.

Hoe werkte Terra (LUNA) en TerraUSD (UST)?

Terra was een layer 1 blockchain en protocol. Op de eigen blockchain draait een protocol dat stabiliteit aan stablecoins zou moeten bieden. Dat doet het protocol volledig automatisch door middel van de cryptocurrency. Terra heeft ook een eigen stablecoin, genaamd TerraUSD (UST).

De waarde van TerraUSD (UST) werd gelijk gehouden door andere cryptocurrency, voornamelijk LUNA. Dat is de native token van Terra. Op het moment dat UST in waarde stijgt (ten overstaan van de dollar), worden LUNA-bezitters aangespoord hun tokens te verbranden. Voor het verbranden ontvangen ze UST, die iets meer waard is dan de LUNA. Zo wordt het aantrekkelijk om tokens te verbranden en om te zetten.

Mocht UST juist minder waard worden ten overstaan van de dollar, dan worden UST-bezitters aangespoord hun tokens om te zetten naar LUNA. Ook hier ontvangen ze iets meer LUNA dan de daadwerkelijke waarde van UST, om het verbranden van tokens aantrekkelijk te maken. Hieronder kun je zien hoe dit mechanisme werkte:

Kritiek op Terra Luna

Op bovenstaande manier blijft het aantal LUNA dat in bezit is gelijk aan de waarde van het aantal uitgegeven UST. Je kunt je misschien voorstellen dat dit vrij risicovol is. Wat gebeurt er als de waarde van LUNA in een aantal uur halveert? Dat is binnen de cryptomarkt niet heel gek.

Terra kreeg hierover veel kritiek van buitenaf van o.a. Nic Carter. Op social media uitte veel mensen deze kritiek, al leek de CEO van Terra, Do Kwan, zich hier niet veel van aan te trekken. Sterker nog: meneer Kwan noemde dit soort kritiek zelfs ‘retarded’. Een gevalletje ‘wie het laatst lacht, lacht het best’?

Toch zorgde de kritiek ook voor verandering. Zo besloot de Luna Foundation in het begin van 2022 Bitcoin te kopen. Deze Bitcoin reserve zou de de waarde van UST moeten dekken, mocht LUNA fors in waarde dalen. De Luna Foundation Guard (LFG) wist voor meer dan 1,1 miljard dollar aan bitcoin in te kopen. Er werd 29.954 BTC als een reserve aangelegd. Het was de bedoeling om een bitcoin reserve van 10 miljard aan te leggen! Het was echter te laat. De gewenste afdoende dekking in BTC werd niet behaald.

Wat ging er mis met Terra?

Het fiasco begin op 7 mei 2022. Op deze dag begon de UST-koers de schommelen. Dat is op zich niet erg, omdat koersen van stablecoins wel vaker schommelen. In de meeste gevallen schommelt de waarde tussen de $0,98 en $1,02. In het geval van UST werd de schommeling veroorzaakt door een groter probleem. Er werden namelijk voor honderden miljoenen dollars aan UST verkocht. Dit zorgde voor een ontzettend groot aanbod UST op de cryptomarkt.

Een groot aantal bedrijven en beleggers kocht de UST snel op. Zij probeerden de koers op deze manier van de ondergang te redden. Helaas had dit geen nut; het grootste gedeelte van de UST-bezitters verloor het vertrouwen in TerraUSD en verkocht hun UST. Het zorgde ervoor dat UST tot onder een koers van $0,98 daalde, waardoor veel mensen ook het vertrouwen in het Terra-protocol verloren. Het gevolg was dat zij besloten hun LUNA-tokens te verkopen.

UST en LUNA kwamen in een neerwaartse spiraal terecht. De waardedaling van het ene token zorgde voor een waardedaling van het andere token. Op zijn dieptepunt was LUNA nog maar $0,00001675 waard en werd UST voor $0,04264 verhandeld.

Wat veroorzaakte het grote aanbod UST?

Op dit moment is het niet duidelijk wat het grote aanbod UST heeft veroorzaakt. Hierover wordt volop gespeculeerd. Het zou een grote groep whales kunnen zijn, een groot aantal shortposities die zijn geopend, of de angst die mensen hebben nadat de Amerikaanse Centrale Bank aangaf de rentes te verhogen met 0,5%. Niettemin het vertrouwen in het project verdampte en er ontstond een ware bankrun.

Heeft Terra geprobeerd LUNA en UST te redden?

Je vraagt jezelf waarschijnlijk af wat Do Kwan en zijn community hebben gedaan om Terra te redden. Op het moment dat zowel LUNA als UST in een negatieve spiraal terecht kwamen, besloot de Luna Foundation om LUNA te gaan opblazen door een gigantische hoeveelheid LUNA te creëren. Zo konden de verkochte UST-coins gekocht worden en werd in een vrij snel tempo hyperinflatie gecreëerd. Verder werd de bitcoin reserve aangesproken en verkocht om het project te redden.

Het leverde niet het gewenste resultaat op. LUNA daalde nóg sneller in waarde, wat er voor zorgde dat UST ook sneller in waarde daalde.

Op 12 mei werd de blockchain van Terra gestopt. LUNA was namelijk zó goedkoop geworden dat het vrij makkelijk zou zijn om de blockchain over te nemen door hackers. Vervolgens gingen de ontwikkelaars achter Terra aan een oplossing werken.

Waarom daalde ook andere cryptocurrencies in waarde?

In het begin was nog niet duidelijk wat Terra zou doen met de Bitcoin die ze in bezit hadden. Men was erg bang dat de Luna Foundation alle Bitcoins in één keer zou dumpen. Daarom besloot een groot gedeelte van de cryptobezitters hun crypto te verkopen. Dit zorgde er natuurlijk voor dat de complete cryptomarkt in waarde daalde.

Uiteindelijk werden de Bitcoins die door Terra waren gekocht ook daadwerkelijk verkocht. Dit bleek vrijwel geen invloed te hebben op de prijs van Bitcoin. De waardedaling werd dus vooral veroorzaakt door angst die mensen hadden.

De toekomst van Terra? Terra LUNA 2.0 Classic

Only in Crypto…. Op 26 mei 2022 werd Terra 2.0 gelanceerd. Dit is een compleet nieuw netwerk, en dus geen hard fork vanuit het vorige netwerk. Bij dit nieuwe netwerk worden LUNA-bezitters enigszins gecompenseerd voor de schade die zij hebben geleden. Er wordt een airdrop gehouden waar LUNA-bezitters aan mee kunnen doen.

De twee cryptomunten van het oude netwerk zijn omgedoopt naar Luna Classic (LUNC) en TerraUSD Classic (USTC). De cryptomunten op het nieuwe netwerk zullen, net zoals voorheen, LUNA en UST heten. Hoeveel tokens krijgen bezitters van LUNA en UST?

LUNA vóór de aanval – Voor 1 LUNC ontvang je 1.1 LUNA
UST vóór de aanval – Voor 1 USTC ontvang je 0.033 UST
LUNA na de aanval – Voor 1 LUNC ontvang je 0.000015 LUNA
UST na de aanval – Voor 1 USTC ontvang je 0.013 UST

Wanneer ontvangen tokenhouders hun nieuwe LUNA Classic tokens?

Minder dan 10.000 tokens voor de aanval? Dan ontvang je na lancering van het nieuwe netwerk direct 30% van je oude aantal tokens. De overige 70% wordt in de twee jaar na lancering uitgevoerd (iedere 6 maanden).
Tussen de 10.000 en 1 miljoen tokens voor de aanval? Dan ontvang je na 1 jaar nieuwe tokens, welke over een periode van 2 jaar worden uitgedeeld.
Meer dan 1 miljoen tokens voor de aanval? Dan ontvang je na 1 jaar nieuwe tokens, welke over een periode van 4 jaar worden uitgedeeld.
Tokens na de aanval gekocht? Dan ontvang je na lancering van het nieuwe netwerk direct 30% van je oude aantal tokens. De overige 70% wordt in de twee jaar na lancering uitgevoerd (iedere 6 maanden).

Het is een wanhopige poging om het project nieuw leven in te blazen en wat schade te herstellen. De nieuwe blockchain van het nieuwe Terra netwerk heet Phoenix-1 en beschikt over dezelfde functies als die van het oude netwerk. Je kunt je nieuwe LUNA classic tokens staken op Terra Station, gebruiken in decentrale applicaties (dApps) en ze verhandelen op handelsbeurzen die deze herstart ondersteunen, waaronder Bitvavo en Binance. Verschillende Dapps zijn al omgebouwd, waaronder Astroport, Prism, RandomEarth, Spectrum, Nebula, Terraswap en Edge Protocol. Alleen de algoritmische stablecoin UST is verwijderd.

Lezers raden we aan om ver weg te blijven van dit project. Het is geen DeFi, maar een CeFi-project met een blockchain. Veilige en goed ontwikkelde stablecoins zullen in de toekomst verhuizen of worden gebouwd met behulp van de meest veilige computernetwerk in de wereld, Bitcoin, met behulp van het Taro-protocol.

Verder, de oprichter Do Kwon zit na dit fiasco in diepe problemen met de Koreaanse overheid en belastingdienst. Hij zal gedagvaard worden en voor de rechtbank moeten verschijnen. Wellicht zal ook de Amerikaanse toezichthouder nader onderzoek instellen.

We sluiten dit artikel af met een aantal interviews met analyses over het Luna Terra fiasco.

Why Terra Luna Collapsed? Interview met Jonathan Wu

Why Terra Collapsed? Interview met Nic Carter, Eric Wall en Eric Voorhees:

Gerelateerde artikelen:

Welke crypto zal ik nu kopen?

Waarom zou ik Bitcoin kopen?

Lees verder

Tether lanceert RWA platform “Hadron”

Real World Assets (RWA) is een van de populairste crypto narratives en wordt daarnaast gezien als een van de meest belovende technieken die de blockchain brengt. Real World Assets zijn activa (zoals aandelen, obligaties, grondstoffen, kredieten etc.) die in de echte wereld bestaan, en middels tokenizatie on-chain worden gebracht. Er bestaat dus nu een digitale […]

Nov 17, 2024
3 min

Tokenization fund BUIDL van BlackRock breidt verder uit

Met alle recente ontwikkelingen van de afgelopen weken en maanden zou je het bijna vergeten: het tokenization fund BUIDL van BlackRock. Het project wordt gezien als een van de grootste projecten in de “RWA” (real world assets) sector en is zojuist uitgebreid naar verschillende populaire blockchains: Aptos, Optimism, Polygon, Arbitrum en Avalanche. Het fonds van […]

Nov 16, 2024
3 min

De self custody wallet toolkit van Tether

Tether is by far de grootste stablecoin issuer (uitgever) wereldwijd. $USDT heeft inmiddels een marktkapitalisatie (dat zijn het aantal $USDT tokens keer de waarde van $1,-) van $127,- miljard. Ter vergelijking: de marktkapitalisatie van Tether plaatst het bedrijf in de top 150 grootste bedrijven wereldwijd! En een ander interessant feitje: Bitcoin staat inmiddels in de […]

Nov 15, 2024
2,5 min