Begin dit jaar kondigde Stripe een behoorlijke overname aan; het Amerikaanse betaalplatform heeft voor, vermoedelijk $1,1 miljard, het bedrijf Bridge overgenomen. Het is hiermee dan ook direct Stripe’s grootste overname sinds het bestaan van het bedrijf. Bridge is opgericht door ex medewerkers van Coinbase en is pas operationeel sinds 2022. Bridge is een bedrijf dat zich specialiseert in stablecoin betalingen. Bridge maakt het mogelijk voor bedrijven om stablecoins te accepteren als betaalmiddel en zorgt er tegelijk voor dat desbetreffende bedrijven zich niet bezig hoeven te houden met de opslag ervan of met de blockchain infrastructuur om deze stablecoins als betaalmiddel te ontvangen. Bedrijven die gebruik maken van Bridge’s technologie ontvangen stablecoins, maar wel met hetzelfde gemak als dat zij gewend zijn met fiat betalingen.
Terug naar Stripe. Stripe heeft Bridge overgenomen om de adoptie van stablecoins voor internationaal betalingsverkeer te versnellen. Het is niet de eerste keer dat het betaalplatform zich stort op crypto betalingen: in 2014 is Stripe begonnen met het accepteren van Bitcoin betalingen, maar is hier in 2018 al mee gestopt. Stripe gaf aan dat dit te maken had met schaalbaarheidproblemen en te hoge transactiekosten. Dit zijn problemen die stablecoins hebben weten op te lossen de afgelopen jaren, en dat heeft Stripe inmiddels ook door.
Na succesvolle investeringen zet Stripe nu in op stablecoin betalingen
Het betaalplatform Stripe doet de afgelopen jaren goede zaken, zo zag Stripe het betaalvolume op het platform stijgen naar $1,4 miljard, een stijging van ruim 38% ten opzichte van het jaar ervoor. Stripe dankt de groei voornamelijk aan de investeringen die het de afgelopen jaren heeft gedaan in R&D (research & development). En deze investeringen werden voornamelijk gedaan in Artificial Intelligence toepassingen. De oprichters van Stripe geven dan ook aan dat de groei van het betaalplatform voornamelijk te danken is aan AI. De (mede) oprichters, eveneens broers, John en Patrick Collison zien nu wederom een nieuwe kans om Stripe verder te innoveren en verder te groeien; middels stablecoin betalingen.
Het nieuwe betaalplatform dat Stripe aan het ontwikkelen is, moet internationale bedrijven helpen met het accepteren van internationale betalingen middels stablecoins, vooralsnog zullen dat voornamelijk betalingen zijn met de op één na grootste stablecoin: USDC. Stripe heeft op X aangegeven al ruim 10 jaar te willen bouwen aan een dergelijke oplossing voor internationale bedrijven, en die tijd lijkt nu aangebroken. Bedrijven gevestigd buiten het Verenigd Koninkrijk, de EU en Amerika kunnen tzt gebruik gaan maken van Stripe’s nieuwe platform. De reden dat Stripe inzet op landen (zo’n 90) buiten deze regio’s heeft alles te maken met wet- en regelgeving, adoptie snelheid (is sneller in opkomende markten zoals Zuid Amerika, Afrika etc.) en het is daarnaast een goede strategische keuze gezien het groeipotentieel.
De voordelen voor ondernemers om stablecoins te accepteren
Het nieuwe betaalplatform van Stripe (dat zich experimentele fase bevindt) kan alleen slagen als bedrijven ‘massaal’ overgaan tot de acceptatie van stablecoin betalingen. Maar gelukkig zijn er genoeg redenen en voordelen voor ondernemers om over te gaan tot stablecoins, waaronder:
- stablecoin betalingen worden direct verwerkt en jouw bestellingen (in een webshop bijvoorbeeld) dus ook
- ondernemers hebben minder kosten aan stablecoins
- stablecoins kunnen wereldwijd geaccepteerd worden, dus of je nou in Nederland of in Afrika online iets wil kopen; je kunt gewoon je favoriete betaalmethode gebruiken
- ondernemers hebben een betere cashflow (dankzij de snelheid van stablecoins)
- innovativiteit van ondernemers neemt toe (de nieuwe betaalmethode stelt ondernemers in staat overal mensen te betalen en te laten betalen)