In Japan zal het bedrijf Raimu Inc bitcoins gaan uitbrengen als specifieke werkelijke muntjes, de Satori Coin. Het lijkt de verwerkelijking van virtueel cryptogeld in ’n hypermodern muntje. Het zal beginnen in Japan, maar Raimu Inc heeft met de Satori Coin internationale ambities.
De vraag is of zo’n echt Bitcoin muntje gaat werken en daadwerkelijk populair kan worden. Het concept en experiment is wel zeker boeiend om te volgen. De Satori Coin beschikt over een publieke bitcoin adres waar je Bitcoins naar kunt toe sturen via een online bitcoin wallet. In de Satori Coin zelf zit een verzegelde hologram met een QR-code met de privé sleutel voor het kunnen verzenden van Bitcoins van jouw Satori Coin naar een ander muntje of bitcoin wallet. In die zin werkt de Satori coin als een onhandige hardware wallet. Met andere woorden, de Satori Coin is een hardware wallet in de vorm van een muntje.
Het idee is dat er een bepaalde waarde wordt geladen op dit muntje en vervolgens op deze zelfde manier kan worden uitgewisseld als contant geld. Het betalen met Bitcoins kan nu van hand tot hand gaan. Op die manier kan de Satori coin prima worden ingezet als een nieuwe vorm van anoniem betalen want de privé-sleutel en daarmee de eigendomsrechten zitten vast op die Satori coin. Het muntje is daarom absoluut niet geschikt voor het veilig opslaan van al je bitcoin besparingen. Het bitcoin muntje zou eigenlijk geslagen moeten worden met 1 vaste onveranderlijke bitcoin waarde (bijvoorbeeld 0.1 BTC). Op dit moment wordt het muntje geladen met 0.001 BTC. Maar, laten we niet te snel het concept afkraken.
Satori is een Boedistische term voor verlichting. De ambitie lijkt om de Japaners te verlichten als het gaat om geld. De Japanse Centrale Bank voert het meest aggressieve geldverruimingsprogramma in de wereld en de Japanse Yen heeft sindsdien veel van haar koopkracht verloren. Als het gaat om Bitcoin dan zullen vele gebruikers een verschil kunnen merken over hoe ze over geld dachten voordat ze Bitcoin gebruikte. Bitcoin heeft mensen verlicht als het gaat om vragen over geld en monetair beleid. Dat is de reden waarom Raimu Inc Satori als naam gekozen heeft. Door het als een fysiek muntje om te zetten zal het ook voor vooral de oudere generatie daar, meer concreet en werkelijk worden. Het ontwerp van het Satori muntje zit vol met symbolische referenties naar het ontwerp van de Blockchain en het gedachtengoed s van o.a. Menger en Disraeli. Hieronder kun je een interview zien van James Corbet met Yoshi Kan van Raimu Inc.
Ik ben benieuwd hoe dit ‘fintech muntje’ zich verder zal ontwikkelen in Japan. In beginsel zou de Satori coin ook kunnen worden geladen met andere altcoins en cryptocurrencies. In die zin hoeft de Satori coin niet alleen maar physical bitcoin te zijn.
Voor meer informatie:
- Satori Coin
- Bitcoins kopen – CBIT BTC ADVIES