In een tijd waarin de grote tech bedrijven allemaal het beste jongetje van de klas willen zijn qua censuur van vrije opinies, zijn er enkele parels van aanbieders die onafhankelijkheid het allerhoogst in het vaandel hebben staan. Maar kun je dat ook blijven? ProtonMail maakt bekend dat het Bitcoin hodlet met als expliciete reden om de onafhankelijkheid te kunnen waarborgen.
Natuurlijk retweeten wij dit bericht van de beste comfortabele privacy-oplossing voor e-mail. Die teller staat na twee dagen echter nog maar op 888. Dit in tegenstelling tot een poll van Michael Saylor op Twitter waar binnen 24 uur 90% van de meer dan 185.000 respondenten aangaf te hodlen of meer Bitcoin te kopen.
Nu heeft Michael Saylor natuurlijk een community van Bitcoin-believers of simpelweg Bitcoiners om zich heen verzameld. Bij ProtonMail liggen de kaarten duidelijk anders. Blijkbaar heeft het bedrijf in het verleden de harten van de duurzaamheidsfans en klimaatalarmisten veroverd want de stroom aan afkeurende reacties liegt er niet om.
Deze aanhoudende stroom negatieve reacties moet slecht vallen bij ProtonMail. Op de website van het bedrijf dat net 7 jaar oud is geworden, is niets aan klimaatactivisme te vinden. Het gaat enkel om privacy en bescherming tegen big tech.
De verhouding positieve reacties versus negatieve is echt verbazingwekkend. Pas na een kwartier scrollen kom je een reactie tegen zoals bovenstaande. Dat maakt het extra interessant Protonmail te volgen. Het is tenslotte een vaandeldrager van de vrijheid voor toekomstige generaties. Het capituleerde niet tegen opgelegde regulering in Rusland en Wit-Rusland en is in die landen nu ook verboden.
Hoeveel Bitcoin heeft deze e-mailprovider? Het bedrijf accepteert al sinds augustus 2017 betalingen in Bitcoin voor abonnementen om de toewijding van het bedrijf aan principes van vrijheid en privacy te onderstrepen. In 2019 lit het bedrijf weten niets van deze Bitcoin te hebben omgewisseld. ProtonMail accepteert ook Bitcoin voor donaties. Het vermelde BTC-donatieadres bevat in totaal 2,2 BTC. De tweet van 21 mei doet vermieden dat het bedrijf nog wel iets meer heeft.
Als je in de toekomst überhaupt nog wilt bestaan moet je Bitcoin hebben
Nog een bedrijf dat nu bijna stiekem Bitcoin hodlet? Wat te denken van Tesla. Jawel de duurzaamheidskampioen Tesla. Het bedrijf van de man die privé ook al zijn Bitcoin vasthoudt, maar die een knieval heeft gemaakt naar de vegan freaks onder zijn klandizie. Nou misschien niet vegan maar toch wel: “Ik eet tegenwoordig ook steeds minder vlees.” Musk kiest om exact dezelfde reden voor Bitcoin als Protonmail: als je in de toekomst überhaupt nog wilt bestaan moet je Bitcoin hebben.
Afsluitend: als er één reden is voor ProtonMail om Bitcoin hondstrouw te blijven is het wel dat het bedrijf eenzelfde encryptie gebruikt als Bitcoin met public en private key! Not your keys not your e-mail!
- Waarom zou mijn internetverkeer versleutelen met een VPN?
- Hoe kan ik het beste mijn bitcoin beveiligen?