Na verschillende dagen van beurscrashes hebben ook de prijzen van cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum, het zwaar. Vooral die laatste heeft het afgelopen jaar behoorlijk gestruggeld. En dan moet ‘Black Monday’ nog beginnen.. Ethereum is de op één na grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie en op basis van total value locked (TVL), decentralized exchange handelsvolume en qua adoptie is Ethereum de grootste POS (proof of stake) cryptocurrency. Helaas zien ETH fans dat nog niet terug in de prijs van Ethereum. Ethereum bereikte haar hoogste prijs van zo’n $4.900,-, ofwel ‘ATH’ (all time high), eind 2021 en staat inmiddels op een magere $1.400,-
Maar waarom presteert (de prijs) van ETH zo slecht? Het zal velen niet ontgaan zijn, maar Ethereum heeft inmiddels met vele concurrenten te maken. De populairste concurrenten zijn Solana, Binance Smartchain (BSC) en de TRON blockchain. Deze blockchains hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen omdat de Ethereum blockchain soms extreem langzaam en prijzig was. Solana bijvoorbeeld is een snellere en goedkopere blockchain die het voor decentralized applications heel eenvoudig maakt om gebruik te maken van de blockchain. Op dit moment is Ethereum nog de absolute nummer 1, maar hoe lang gaat dat nog goed op deze manier..?
Waarom de prijs van Ethereum achterblijft op haar concurrenten zoals Solana
Ethereum is in ± 2013 ontwikkeld en de blockchain van Ethereum werd in 2015 gelanceerd. De bekendste oprichter van Ethereum is Vitalik Buterin. Ethereum onderscheidde zich destijds doordat het een van de eerste was die smart contracts lanceerde. De afgelopen jaren, en zeker vanaf begin 2021, heeft Ethereum meer concurrenten moeten verwelkomen. De populairste concurrent van Ethereum is op dit moment Solana. Solana (SOL) bereikte dit jaar qua prijs nog een ATH van bijna $300,-, terwijl Ethereum haar oude ATH van 2021 niet wist te bereiken. Dit geldt ook voor BNB en TRON’s TRX, beide cryptocurrencies bereikte eind 2024 een ATH. En dit dus terwijl de prijs van Ethereum, tot grote frustratie van velen, achterblijft. Waarom?
De prijs van een cryptocurrency wordt over het algemeen, en grotendeels bepaald door de vraag naar de token. En waarom stijgt de prijs van een crypto token? De belangrijkste reden hiervoor is speculatie. Maar speculatie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het beste voorbeeld is Solana (SOL): deze blockchain is vanwege de snelheid, kosten en efficiëntie zeer populair onder decentralized applications en DeFi in het algemeen. Veel developers en bedrijven willen dus gebruikmaken van de chain. Om gebruik te maken van een blockchain worden er ook kosten in rekening gebracht, zogenaamde ‘networkfees’. Deze fees worden in de native cryptocurrency betaald en ook hierdoor stijgt de vraag naar desbetreffende crypto. Een consistent stijgende prijs trekt vervolgens weer de aandacht van instituties en professionele investeerders en hierdoor blijft de prijs stijgen. Dit is wat we voornamelijk met Solana hebben gezien.
Ethereum is nog de grootste blockchain (TVL, aantal protocollen etc.), maar verliest door de populariteit van haar concurrenten marktaandeel. En dit vertaalt zich (helaas) terug in de prijs van ETH.
Zit Ethereum nu in de problemen?
Betekent bovenstaande dat de prijs van ETH nu geen kans meer op een nieuwe ATH maakt? Nee, niet per sé. Ethereum heeft namelijk inmiddels een grote update (PECTRA) in het verschiet liggen. Deze update, kort samengevat, maakt het netwerk op verschillende manieren aantrekkelijker voor instituties waardoor de adoptie sneller moet toe gaan nemen. En als het goed is, zal dit zich op termijn terug vertalen in de prijs. Ethereum hodlers zullen dus nog even geduld moeten hebben..