Niall Ferguson is een bekende Britse historicus. Hij heeft zich gespecialiseerd in financiële geschiedenis en zijn werk staat zeer hoog aangeschreven.
Niall Ferguson is sinds 2004 hoogleraar aan Harvard en sinds 2011 ook hoogleraar aan de London School of Economics. Hij heeft onder meer boeken geschreven over beruchte bankiers zoals de familie Rothschild en de familie Warburg. Een van zijn bekendste boeken zijn The Cash Nexus (2001) en The Ascent of Money (2008). Vandaar, het is zeer interessant om te weten hoe deze vooraanstaande historicus denkt over Bitcoin.
In het kort, voor de ongeduldige lezer: Niall Ferguson was aanvankelijk een scepticus, maar zijn zoon overtuigde hem uiteindelijk om Bitcoin serieus te nemen. Aanvankelijk nam Niall Ferguson Bitcoin niet serieus aangezien het de algemene opvatting onder academici was, dat geld niet zonder een staat of soeverein kan bestaan. Nu ziet hij in dat Bitcoin zelf soeverein is en dat we nu in een monetaire revolutie zijn terecht gekomen. In 2018 besloot hij zijn laatste boek bij te werken met een hoofdstuk over Bitcoin. Bitcoin representeert een revolutie op het gebied van geld die in 2020 versneld is geworden door de pandemie; en waar Bitcoin als de winnaar uit zal komen. Bitcoin dient verder als een tegenwicht tegen totalitaire CBDC’s zoals China deze uitrolt. De Verenigde Staten zou er goed aan doen om Bitcoin te adopteren en te integreren in hun eigen financiële systeem. Hieronder kun je Niall Ferguson in gesprek zien over Bitcoin met Michael Casey en Laura Shin tijdens de Why Bitcoin Now series van de Unchained Podcast.
Bitcoin Is Winning the Covid-19 Monetary Revolution
Naill Ferguson meest recente opvatting over Bitcoin is duidelijk geworden in een recent artikel dat hij schreef voor Bloomberg met de titel: Bitcoin Is Winning the Covid-19 Monetary Revolution. Naill Ferguson was in zijn eerdere publicaties kritisch over Bitcoin en de komst van crypto’s, maar nadat hij, op aandringen van zijn zoon, zich meer is gaan verdiepen in het onderwerp, is hij van mening veranderd. Nu is hij van mening dat we in een complexe tijd van een veelzijdige monetaire revolutie leven. Deze revolutie is gedreven door de technologische transformatie van het internet. De pandemie van 2020 heeft deze technologische transformatie versneld. Het is voor vele mensen zoals beleggers verwarrend.
Dit is zichtbaar wanneer we kijken naar de prestaties van de Amerikaanse Dollar, goud en Bitcoin. De Amerikaanse Dollar is de meest favoriete fiat-valuta en wordt overal in de wereld als reserves aangehouden. De hoeveelheid in omloop wordt bepaald door de Amerikaanse banken en de Federal Reserve. De relatieve waarde kan berekend worden door te kijken naar de goederen die consumenten kopen. De dollar is niet veel in waarde gedaald en de inflatie ligt rond 1.2 %. Echter in verhouding met andere valuta’s en specifiek de Dollar Spot Index is de Dollar sinds januari 2020 4 % in waarde afgenomen. Goud daarentegen is 15 % in waarde versterkt ten aanzien van de dollar, terwijl bitcoin al zo’n 139 % is versterkt ten opzichte van de dollar.
Bitcoin ontwikkelt zich als een nieuw digitaal oppotmiddel en beleggingsklasse. Een nieuwe vorm van digitaal goud dat de beleggers mobiliteit en verzekerde schaarste verschaft, met verder geringe correlatie met andere activa. Satoshi’s doelstelling was de creatie van een ultiem veilig monetair bezit ter bescherming van het vermogen ten aanzien van jurisdicties die beleggers weinig garanties bieden. Bitcoins zijn zeer moeilijk om te confisqueren. Het is liquide, draagbaar en schaars en beschermt verder tegen geldontwaarding. Het is niet vreemd dat vele bekende beleggers en zelfs bedrijven zijn begonnen met het adopteren van Bitcoin. Volgens Naill Ferguson moet de Verenigde Staten niet een Chineesachtige CBDC ontwikkelen voor de dollar, maar juist Bitcoin integreren in het financiële systeem van de Verenigde Staten.
Niall Ferguson documentaire over geld
Hieronder kun je een klassieke documentaire bekijken van Niall Ferguson over de geschiedenis en evolutie van het geld:
Gerelateerde artikels: