Decentralisatie is de weg vooruit, althans dat is hoe de meerderheid van de crypto community denkt over de toekomst van Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrencies. Decentralized finance is hierbij een van de belangrijkste voortrekkers, die moet zorgen voor een nieuw financieel systeem. In het verleden hebben wij al eens geschreven over wat staking is, wat de verschillen zijn tussen lending en staking en wat restaking is. En sinds een aantal jaar is er een nieuwe vorm van staking bij gekomen, namelijk decentralized staking.
Deze nieuwe(re) vorm van staking stelt, op dit moment, Ethereum holders in staat meer te doen met hun $ETH zodra dit gestaked is. Bij staking zet je namelijk een bepaalde hoeveelheid van een cryptocurrency vast, wat betekent dat je er verder niet veel mee kan doen dan het te laten ‘staken’. Door te staken beveilig je desbetreffende blockchain en daar word je voor beloond. Dit staken levert uiteraard (extra) inkomsten op voor de staker, maar tegelijkertijd kun je dus niet veel anders dan wachten. Bij Lido Finance werkt dit anders, dit protocol stelt stakers namelijk in staat om diezelfde hoeveelheid Ethereum alsnog elders te kunnen gebruiken, in andere decentralized protocollen bijvoorbeeld. Hoe dat zit, leggen we in dit artikel uit. En bovenstaande komt uiteraard met een aantal voordelen, waarvan het belangrijkste is dat de liquiditeit enorm toeneemt.
Lido Finance stelt gebruikers van het decentralized staking platform in staat meer te doen met hun Ethereum
Wat het ‘normale’ staken is, weten we inmiddels. Maar wat is decentralized staking, ofwel liquid staking? Bij deze vorm van staking zet je net als bij het ‘normale’ staken een cryptocurrency vast, in dit geval Ethereum. Door het vast te zetten beveilig je het Ethereum netwerk en help je met het goedkeuren van transacties. Bij decentralized staking doe je hetzelfde, maar er is één groot verschil: als jij jouw Ethereum staked bij Lido Finance dan krijg je daar in ruil “stETH” voor terug. stETH staat voor “staked Ethereum”, dit is dus een variant op de normale Ethereum token, maar met dezelfde prijs als de onderliggende cryptocurrency: $ETH.
Dus zodra jij $ETH staked, krijg je dezelfde hoeveelheid stETH munten terug. Deze munten kun je vervolgens volledig vrij gebruiken zoals jij dat wil, net als jij jouw Ethereum normaliter gebruikt. Je kunt er dus mee te traden op een decentralized exchange bijvoorbeeld, ook kun je de stETH gebruiken in lending en borrowing protocollen, daarnaast kun je het ‘restaken’ en je kunt er mee leveraged staking; hier gebruik je stETH als onderpand en kun je een grotere staking positie innemen. In andere woorden: je kunt jouw stETH in allerlei verschillende (en meerdere) decentralized protocollen gebruiken! Op deze manier creëert Lido dus in feite meer Ethereum die op de markt actief is, terwijl de Ethereum blockchain ook nog eens (door diezelfde hoeveelheid ETH) beveiligd wordt, een win-win!!
Lido is een volledig decentraal protocol
Lido is volledig decentraal en wordt ‘bestuurd’ door de Lido DAO (decentralized autonomous organisation). Een DAO wordt dus niet bestuurd door een centraal orgaan, maar door vooraf opgestelde regels die zijn vastgelegd in smart contracts, hierdoor is het protocol dus ook volledig transparant. Alle tegoeden die in het protocol zijn gestaked worden ‘non–custodial’ beheerd, jij zal dus altijd toegang hebben tot je Ethereum. Echter, het kan wel zijn dat je jouw Ethereum voor een bepaalde periode vastzet en er dus niet bij kan. In de tussentijd kun je wel jouw stETH gebruiken.
Let op: staking, restaking en decentralized staking komen met beleggingsrisico’s!