Juli 2024, een bewogen en historische maand met bitcoin en crypto nieuws

Aanbieding: 

Een bewogen en historische maand: dit is het belangrijkste Bitcoin en crypto nieuws van de maand juli. Niet eerder was Bitcoin een presidentieel thema in een van de spannendste verkiezingscampagnes in de VS. Lees hier over het Bitcoin en crypto nieuws van juli

Politiek, tokenizatie, ETF’s en meer Bitcoin en crypto nieuws van afgelopen maand juli

Nu de zomer eindelijk aanbreekt in Nederland, zou je verwachten dat ook Bitcoin zich wat rustiger houdt. Echter, niets blijkt minder waar want in de maand juli is misschien wel het uniekste ooit gebeurd: Bitcoin is zowaar één van de belangrijkste (financiële) onderwerpen geworden voor de aankomende presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten, die plaats zullen vinden in november dit jaar. Naast Bitcoin als presidentieel thema was er ook ander interessant Bitcoin en crypto nieuws: onder andere Van Eck en 21Shares hebben namelijk een aanvraag gedaan voor een Solana ($SOL) spot ETF. Deze ETF zou, naast de Bitcoin en Ethereum spot ETF, de derde crypto spot ETF worden in de Verenigde Staten.

En over ETF’s gesproken: de allereerste Ethereum spot ETF is gelanceerd op 23 juli. De spot ETF werd direct door negen verschillende partijen aangeboden, waarbij het uiteraard BlackRock was die het hoogste handelsvolume draaide in de eerste dagen. Wat ook opviel was dat de prijs van Ethereum, net als bij tijdens de lancering van de Bitcoin spot ETF, hard daalde.

Institutionele adoptie blijft prominent onderwerp binnen Bitcoin en crypto

We blijven nog even hangen in de institutionele hoek: naast BlackRock, die in het eerste kwartaal van dit jaar het BUIDL fonds lanceerde, toont ook de gigantische investeringsmaatschappij (met miljarden onder beheer) Goldman Sachs interesse in de tokenizatie van financiële assets. Goldman Sachs heeft aangegeven dit jaar nog met drie tokenization producten te komen, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Goldman zelf geeft aan dit te doen vanwege de stijgende vraag naar crypto en blockchain assets vanuit haar klanten.

Wat Goldman Sachs precies van plan is, is nog onduidelijk aangezien er weinig informatie is vrijgegeven. Wat wij echter wel hebben begrepen vanuit verschillende berichtgevingen is dat Goldman zich gaat focussen op de zogenaamde “real world assets” (RWA) sector, en dan met name op het creëren van marktplaatsen waar real world assets verhandeld kunnen worden. Daarnaast gaat Goldman zich specifiek op de financial debt markets concentreren en zal het voornamelijk institutionele klanten bedienen, in plaats van retail klanten.

Het is nog even wachten wat de strategie van Goldman precies zal zijn, maar lang hoeven we niet meer te wachten aangezien we al over de helft van het jaar zijn.

Trump domineerde het (crypto) nieuws in juli

Na de mislukte aanslag op presidentskandidaat Donald Trump pakte de fanatiekeling direct de draad weer op: niet alleen stond Donald Trump enkele seconden na de aanslag alweer op zijn benen, ook ging de presidentiële campagne in volle toeren door. En die campagne is voor de Bitcoin community zeker niet onopgemerkt gebleven: Donald Trump was namelijk als spreker aanwezig op Bitcoin2024 in Nashville waar hij een uitgebreide toespraak hield. De kern van zijn speech? De Verenigde Staten moeten de leider worden in de verdere ontwikkeling van Bitcoin en blockchain, moeten meer Bitcoin gaan minen, de VS zal een forse Bitcoin reserve aanleggen en op dag één van de (mogelijke) aanstelling van Trump als president zal direct leiden tot het ontslag van SEC chairman Gary Gensler!

Senator Cynthia Lummis kwam na Trump op het podium en kondigde aan om een wetsvoorstel in te dienen, de Bitcoin Reserve Act, dat de Amerikaanse overheid in staat stelt om de bitcoin reserve uit te breiden tot 1 miljoen BTC. Deze bitcoin mag na een periode van 20 jaar alleen worden gebruikt voor het afbetalen van de Amerikaanse staatschuld.

Al met al zijn deze ontwikkelingen zeer positief voor de toekomst van Bitcoin en ziet het ernaar uit dat de Verenigde Staten de leiding zullen gaan nemen in de verdere adoptie ervan. Of het zo ver komt zullen we nog even moeten afwachten: op 5 november weten we het. En tot die tijd: HODL.

Systeembank Cantor Fitzgerald ondersteunt bitcoin krediet en Tether USD

Verder was de onthulling van Howard Lutnick, de CEO van de Amerikaanse systeembank Cantor Fitzgerald belangrijk. Howard is niet alleen een fervente bitcoiner en bezit zelf bitcoin, de systeembank zelf heeft al een shedload of bitcoin op de balans gezet. Verder wil deze systeembank USD-kredieten gaan verstrekken aan instituties en vermogende particulieren met bitcoin als onderpand. Cantor Fitzgerald is een van de 26 primary dealers van de Federal Reserve. Ze hebben hiermee het recht om met de Federal Reserve Amerikaanse staatsobligaties te verhandelen. Howard onthulde dat Cantor Fitzgerald Tether ondersteunt met de handel in staatsobligaties. Tether USD (UDST) is de meest liquide USD stablecoin en offshore p2p-geldmarkt in de wereld.

Deze onthulling betekent nogal wat. Het geeft aan dat bitcoin en Tether USD in feite al zijn verankerd in het Amerikaanse financiële stelsel. Door slim gebruik te maken van USDT en BTC door o.a. het opbouwen van een strategische bitcoin reserve kan de dollar als wereldreservemunt gehandhaafd blijven. Nieuwe Amerikaanse staatobligaties kunnen zelf op basis van bitcoin in onderpand worden uitgegeven en door Tether worden gekocht om de wereld van ineenstortende fiat-valutas te dollariseren. De meeste landen zullen eerst overstappen op een dollarstandaard en zullen hun eigen fiat-valuta moeten opgeven. Het is waarschijnlijk dat de meeste landen in de wereld niet bij machte zijn om eerst zelf een bitcoinstandaard in te voeren….of wellicht toch niet? Landen die als eerst een bitcoin reserve opbouwen, zullen in deze wapenwedloop het beste uit de strijd komen. Zeker China en ook Rusland zullen geen keuze hebben en een bitcoin reserve strategie moeten formuleren.

Rusland accepteert bitcoin binnen het internationale betaalverkeer

Daar komen we tot het laatste belangrijke nieuws van juli. Russische bedrijven zoals Gazprom kunnen nu zonder problemen bitcoin accepteren als een betaalmiddel voor gas en olie om o.a. de sancties te omzeilen. Gazprom bank in Zwitserland kan nu legaal als een bitcoin bank functioneren. De voorbereidingen zijn al een paar jaar in de maak, maar nu is de kogel door de kerk.

Oh ja, ten slotte, Juli 2024 is ook de maand waarbij de Verenigde Staten een staatschuld van 35 biljoen bereikte. De tijd tikt, de Amerikaanse overheid heeft bitcoin hard nodig om een uiteindelijk bankroet te vermijden en om de dollar te kunnen handhaven als een reservemunt.

Lees verder

Bijna een jaar verder: hoe gaat het met de Bitcoin spot ETF? 

De tijd vliegt voorbij, zo ook in de wereld van Bitcoin en cryptocurrencies. Alle ogen zijn nu gericht op de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen (5 november), waarin één kandidaat duidelijk pro-Bitcoin is en dit zal (op korte termijn) de toekomst van Bitcoin gaan bepalen. Maar er waren meer belangrijke mijlpalen dit jaar die de koers van […]

Oct 27, 2024
2,5 min

Gaat Microsoft in Bitcoin investeren?

Dat MicroStrategy fan is van Bitcoin, is al een tijdje bekend. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de grootste en populairste cryptocurrency. Per september van dit jaar zou MicroStrategy zelfs meer dan 250.000 Bitcoin hebben! En vooralsnog pakt de investering van het bedrijf goed uit: de gemiddelde prijs per Bitcoin zou namelijk […]

Oct 25, 2024
2,5 min

Wat zijn prediction markets en waarom worden deze steeds populairder?

De naam ‘prediction’ verklapt al een hoop over de de vraag ‘wat zijn de prediction markets’. Wij kijken voornamelijk naar de decentralized prediction markets. Dit is een nieuwe stroom Web3 markten waarop van alles en nog wat voorspeld kan worden. En de populairste voorspelling op dit moment? Dat zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen! Op dit moment […]

Oct 23, 2024
2,5 min