japan bitcoin adoptie

De Japanse Yen carry trade in de problemen en stort in! Wat betekent dit voor bitcoin en goud?

Aanbieding: 

Wat is de Yen carry trade? Waarom is de Yen carry trade in de problemen, wordt deze afgewikkeld en stortte deze in op 5 Augustus 2024? Wat wil dit allemaal zeggen? We leggen het in dit artikel verder uit. De Yen carry trade, een financiële constructie op basis van rente arbitrage, zorgt op dit moment voor grote schokken op de financiële markten. Toch, begrijpt lang niet iedereen de achterliggende oorzaken. Toch is het essentieel voor beleggers om hier minstens vaagweg bekend mee te zijn. Hier volgt een uitleg en analyse over de huidige situatie m.b.t. de Yen carry trade en de mogelijke impact van de verdere afwikkeling en ineenstorting van deze trade.

Wat is de Yen carry trade?

Simpel gezegd: Japan houdt de rente al meer dan tien jaar kunstmatig laag. Lager zelfs dan in de VS en Europa. Dit dwingt Japanse investeerders om hun geld in het buitenland te beleggen op zoek naar beter rendement. Verder hebben buitenlandse beleggers Yen geleend voor bijna geen rente en daarvoor andere assets gekocht. Hieronder kun je het rentetarief van de BOJ zien sinds 1973:

Hier is de vergelijking met de rentetarieven in de VS (laatste 5 jaar):

Vandaar, het is zeer voordelig voor beleggers om een lening af te sluiten in yen tegen 0,X%. Investeer geld in de bijvoorbeeld VS “risicovrij” tegen 5% in staatsobligaties. 5% – 0,X% = gegarandeerde winst.

Amerikaanse en natuurlijk Japanse beleggers maakten gretig gebruik van deze rente arbitrage mogelijkheid. Amerikaanse beleggers hebben o.a. ook flink in de Amerikaanse aandelenmarkt geïnvesteerd.

Ruim $3 biljoen is op deze manier naar buitenlandse markten gevloeid, wat de prijzen van assets opdreef en de leenkosten in de VS en EU kunstmatig laag hield.

Wat kochten de Japanse investeerders?

Voornamelijk Amerikaanse en Europese obligaties, om zo toch een beter rendement te behalen dan in eigen land. Maar omdat ze in Japan wonen, gaat het hun uiteindelijk om rendementen in Yen, niet in dollars of euro’s.

Daarom moesten ze hun buitenlandse beleggingen afschermen (hedgen) tegen schommelingen in wisselkoersen. Want als je een Europese obligatie koopt en de euro plotseling daalt ten opzichte van de yen, kun je in Yen-termen uiteindelijk verlies lijden.

De Yen carry trade onder druk

Deze “verzekering” kost geld, in de vorm van een premie. Zolang de schommeling van de yen beperkt blijft, is dat geen probleem. Maar nu de volatiliteit van de yen toeneemt, wordt die verzekering duurder.

De kosten van de verzekering beginnen nu de winst uit Amerikaanse en Europese obligaties op te eten.

Wat gebeurt er nu met het instorten van de Yen carry trade?

Japanse investeerders verkopen hun buitenlandse obligaties zodra die niet langer meer opleveren dan Japanse obligaties. En doordat de rente op Japanse obligaties nu ook stijgt, worden die relatief aantrekkelijker. Verder doordat de BoJ de stuur-rente met 0.25% heeft bijgesteld zijn buitenlandse beleggers deze trade aan het afbouwen.

Een stijging van de belangrijkste rentetarieven in Japan zal het duurder maken om in yen te lenen. Wij verwachten ook dat de rentetarieven wereldwijd binnenkort zullen dalen. Dit maakt de carrytrade minder aantrekkelijk. Tegelijkertijd neemt het risico toe. De carry trade was bijzonder lucratief omdat de yen zoveel in waarde verloor. Hoe meer de yen in waarde daalt ten opzichte van in USD, hoe goedkoper het zal zijn om de lening (in yen) terug te betalen met het geld dat in USD is geïnvesteerd.

Hieronder in het X bericht van TFTC kun je een video bekijken die de Yen Carry Trade in 90 secondes uitlegt:

Gevolgen voor de Forex markt?

Dit kan ertoe leiden dat grote hoeveelheden USD in de yen stromen. De carrytraders sluiten hun posities en er komen geen nieuwe bij. De yen zou opnieuw in waarde kunnen stijgen ten opzichte van de vorige maand. In Juli 2024 is de Yen bijna in 10% weer gestegen ten opzichte van de USD.

Potentiële impact op de financiële markten?

Japan heeft de wereldmarkt indirect van extra ‘gratis’ liquiditeit voorzien. Nu zou het feest voorbij kunnen zijn:

– Short Squeeze: Als veel beleggers posities sluiten (USD –> Yen), stijgt de waarde van de Yen snel en vergroot het effect. Andere carrytraders zullen om risicoredenen ook zo snel mogelijk terugkeren naar de yen. Margin calls op uitstaande leningen kunnen verder Japanse banken in de problemen brengen.

– Vlucht naar veiligheid: In tijden van marktonzekerheid hebben beleggers de neiging hun geld te beleggen in veiliger beleggingen zoals staatsobligaties en goud. Dit kan ervoor zorgen dat deze activa (risk-off) in waarde stijgen, terwijl risicovollere activa (risk-on) zoals aandelen en aanvankelijk ook bitcoin in prijs dalen. Warren Buffet heeft onlangs bekend gemaakt dat zijn fonds het afgelopen kwartaal (Q2-2024) al zo´n 49% van zijn Apple aandelen heeft verkocht. Is dit toeval?

Domino-effect op de obligatiemarkt?

Hierdoor stroomt kapitaal weg uit Amerikaanse en Europese obligaties, waardoor de rente op die obligaties juist stijgt. En als die rentes stijgen, gaan landen met een hoge staatsschuld (zoals de VS) er financieel nog slechter uitzien.

Hogere rentes betekenen namelijk dat er in de nabije toekomst meer rente moet worden betaald over de staatsschuld. En gezien de VS al biljoenen dollars tekorten op de begroting heeft, kan die rente alleen maar worden betaald met nóg meer geleend geld. Meer geleend geld leidt tot een groter aanbod van obligaties, waardoor de rente nog verder stijgt. En zo loop je in een vicieuze cirkel.

Wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor de Yen Carry Trade?

Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de Japanse Centrale Bank (BoJ). Het rentebeleid in combinatie met het geldverruimingsbeleid hebben de voorwaarden gelegd om deze handel mogelijk te maken. Verder is de BoJ een van de grootste inkopers van o.a. Japanse tech-aandelen en heeft in feite de Yen Carry Trade aangezwengeld. De Japanse overheid heeft meer dan 9 biljoen aan schuld opgebouwd die voor bijna de helft is opgekocht door de BoJ. Een globale schuldencrisis zou inderdaad in Japan het startschot kunnen krijgen.

Druk op de FED neemt toe!

De Japanse schuldenproblematiek met de verdere afwikkeling van de Japanse Carry Trade heeft potentieel globale gevolgen; ook voor de Verenigde Staten. Het renteverschil tussen Japan en de VS wordt nu kleiner. Dit maakt carry trades (geld lenen in yen en beleggen in USD) minder aantrekkelijk. De markt verwacht momenteel verdere renteverhogingen in Japan en renteverlagingen in de VS en Europa. De Yen Carry trade zal steeds meer worden afgewikkeld ofwel imploderen hetgeen een grote impact zal hebben op de financiële markten. De Fed zal hierop moeten anticiperen.

De BoJ zal ook de yen blijven steunen en heeft dat in juli al gedaan met het equivalent van ≈ 38 miljard USD. Japan is de grootste houder van Amerikaanse staatsobligaties en kan op elk moment delen van deze 1.128 miljard dollar omwisselen van USD naar yen.

Deze ontwikkeling vergroot het probleem van de FED nog verder. Als het de rente verlaagt, wakkert het de inflatie aan en verzwakt het de USD. De carrytraders zouden de ‘reverse carry trade’ kunnen gebruiken en kunnen wedden op de naderende appreciatie van de yen ten opzichte van de USD.
Als de FED de rente niet verlaagt, bestaat het risico van een recessie (geen zachte landing). De recente banencijfers wijzen verder al op een recessie zonder dat het rentebeleid is gewijzigd.

In dit vooruitzicht zal de FED de rente scherp moeten verlagen, de enige vraag is of dit in september 2024 of later zal gebeuren. Ze zullen eerder een iets zwakkere USD en enige inflatie toestaan, vergeleken met een gebrek aan liquiditeit en uiteindelijk het risico van een mogelijke deflatoire ineenstorting van het huidige globale fiat-schuldencomplex. De Nikkei crash van 5 Augustus 2024 was een duidelijk waarschuwingsschot! Wat is de oplossing dan?

De oplossing: geldontwaarding & impact op bitcoin?

De Nikkei beurscrash en de verdere ontrafeling van de Yen Carry Trade maakt het mogelijk voor de Federal Reserve om het rentebeleid zonder gezichtsverlies aan te passen om zodoende het globaal financiële systeem verder lucht te geven. Er is in dit scenario eigenlijk maar één oplossing voor centrale banken: als de schulden in realistische termen niet meer te betalen zijn, zullen overheden hun valuta moeten devalueren om de schulden in nominale termen te kunnen afbetalen. De FED zal haar rentebeleid spoedig moeten aanpassen en uiteindelijk ook de printer weer moeten aanzetten.

Bitcoin als ark van Noah?

Het is een publiek geheim dat het einde van het fiat-systeem zal leiden tot massale devaluaties. Dat proces is overigens al gaande (daarom staan alle assets op of nabij recordhoogtes), maar het kan versnellen.

Als de golf van geldontwaarding toeslaat, wil je de meest solide assets in handen hebben. Goud is natuurlijk de meest gevestigde veilige haven. Bitcoin is ook zo’n solide, super liquide absoluut schaarse en transparante asset die altijd verhandelbaar is. Met de recente steun van Larry Fink en BlackRock wordt Bitcoin steeds meer gezien als de ark van Noah voor de komende stortvloed van schuldgeld dat moet worden gebruikt voor het herfinancieren van oude en nieuwe schulden. Bitcoin staat zelfs nu op de agenda van het verkiezingsprogramma van Trump en Kennedy. Senator Lummis heeft verder al een Bitcoin Reserve Act wetsvoorstel ingediend om bitcoin toe te voegen als een strategische reserve asset om de Amerikaanse schulden mee af te dekken. Systeembank Cantor Fitzgerald faciliteert al de bitcoin en tether USDT obligatiehandel.

Het is allemaal een stoelendans, en beleggers beseffen zich steeds meer dat er slechts 21 miljoen bitcoins zijn. En er is nog genoeg plek op die ark. Misschien is het verstandig om vast een bitcoin stoel te bemachtigen, voor het geval dat. Voordat we het weten slaat niet alleen Wall Street toe (via de ETF´s) om meer bitcoin te bemachtigen, maar ook nationale overheden….

Voor meer informatie:

Bronnen:

Lees verder

Een review over de voormalige Bitcoin Beach wallet: de Blink Bitcoin wallet

In 2020 kwam de Blink Bitcoin wallet uit onder de naam “Bitcoin Beach wallet”. Bitcoin Beach is een project om de adoptie van Bitcoin te stimuleren, de lokale economie te versterken en om aan een circulaire Bitcoin-economie te werken. En daar hoort ook een goede Bitcoin wallet bij die Bitcoin kan opslaan, kan verzenden en […]

Jan 14, 2025
3,5 min

Het Bitcoin-Dollar-Recyclingsysteem, bitcoin als de nieuwe olie

In dit artikel bespreken we bitcoin als de nieuwe olie. Het is gebaseerd op een Analyse van Luke Gromen over de toekomstige rol van Bitcoin in het wereldwijde financiële systeem. In recente analyses heeft macro-econoom Luke Gromen een intrigerende hypothese naar voren gebracht: Bitcoin zou in de moderne informatietijdperk een rol kunnen spelen die vergelijkbaar […]

Jan 12, 2025
6 min

De Exodus crypto wallet is live op de Amerikaanse NYSE beurs!

Of ook dit wederom met de politieke landverschuiving te maken heeft is niet geheel duidelijk (al heeft het er wel de schijn van), maar dat de Exodus crypto wallet per heden verhandelbaar is op de New York Stock Exchange (NYSE) is nu een feit! In december werd de goedkeuring al gegeven en per deze week […]

Jan 12, 2025
2,5 min