Laten we die jaar beginnen met een analyse van Arthur Hayes. Volgens Arthur Hayes, de controversiële oprichter en ex-directeur van de Bitmex, is het goed mogelijk dat de koers van bitcoin in de aanloop van maart flink kan gaan corrigeren. Arthur onderbouwt zijn opvattingen en analyses altijd goed, het past verder met het vooruitzicht van een zeer volatiel jaar voor de financiële markten, de wereld en de koers van bitcoin.
INHOUDSOPGAVE
De donkere wolken boven de financiële wereld
Hoewel de markt nu een mooie stijgende trend heeft in verwachting van de goedkeuring van een Amerikaanse bitcoin ETF, is er reden om zeer voorzichtig te zijn. De crypto bull market verkeert zich in een beginfase en zal worden geconfronteerd met meer problemen in het wereldwijde financiële systeem. Deze problemen in het financiële systeem zullen volgens Hayes ook een flinke impact hebben op de bitcoin koers, deze zou in maart wel met 30 tot 40 procent kunnen gaan dalen. Hayes heeft om zich af te dekken tegen dit mogelijk scenario put-opties gekocht die aflopen op 28 juni 2024.
Waarom is voorzichtigheid geboden? Wat zijn deze financiële problemen precies?
In maart 2024 zijn er twee belangrijke financiële gebeurtenissen die volgens Hayes potentieel turbulent kunnen zijn.
- Hij wijst op de verwachte verlaging van het Reverse Repo Program (RRP) van de Federal Reserve, cruciaal voor het reguleren van de geldhoeveelheid en liquiditeit op korte termijn. Een vermindering van de RRP-balans kan leiden tot minder liquiditeit en hogere leenkosten, wat nadelig is voor zowel bedrijven als consumenten.
- Een ander aandachtspunt is het einde van het Bank Term Funding Program (BTFP) in de Verenigde Staten, gepland voor 12 maart. Dit programma van de Federal Reserve biedt financiële instellingen langdurige financiering. Het einde van het BTFP zou een belangrijke test kunnen zijn voor de veerkracht van het financiële systeem.
Hayes beschouwt deze aanstaande gebeurtenis als een kritiek moment dat de financiële markten significant zou kunnen beïnvloeden. Een dollarliquiditeitscrisis met gebrek aan goed onderpand voor het verkrijgen van dollars is niet goed voor de wereldwijde financiële markten en zuigt ook kapitaal van o.a. de bitcoin markt naar de dollar markt. De Dollar Milkshake Theory van Brent Johnson zal in 2024 nog steeds worden herlezen.
Jeffrey Snider wijst op een recessie en verdere problemen
Inderdaad, deze oplopende problemen in de financiële markten, en vooral de repomarkt worden ook gezien door Jeffrey Snider van de Euro Dollar University. In een Tweet komt hij met een aantal grafieken die aangeven dat het niet goed gaat met de Amerikaanse repomarkt en dat er tekort is aan onderpand, in het bijzonder kortlopende Amerikaanse staatsobligaties.
Het euro-dollar systeem is ontregeld. Alle statistieken en grafieken wanneer deze grondig worden geanalyseerd wijzen verder niet op een zogenaamde soft landing van de Amerikaanse economie, maar een recessie. Een recessie die vergaande gevolgen kunnen hebben voor de financiële markten en kunnen leiden tot een nieuwe eurodollarliquiditeit-crisis en financiële crisis. Hieronder kun je de Tweet van Jeffrey Snider bekijken met zijn grafieken:
Geopolitieke spanningen en debacles in 2024
Verder hebben we het ook nog niet gehad over de geopolitieke spanningen, met een meer assertieve BRICS alliantie met verder escalerende oorlogen in het Midden-Oosten en de Oekraïne. Rusland staat op het punt om het front te overrompelen en in 2024 de kaart van Oekraïne voorgoed te veranderen. Donald Trump zal naar alle waarschijnlijk de verkiezingen in de Verenigde Staten winnen. Terwijl de Europese Unie zichzelf economisch zwaar heeft beschadigd door het domme energie-, sanctie- en oorlogsbeleid ten aanzien van Rusland en de Oekraïne, ten bate van de belangen van de Verenigde Staten.
Rentebeleid van de FED en QE in 2024
Al deze gegevens en analyses geven aan dat het nogal snel zeer onrustig kan worden op all fronten en daarmee zeker ook de financiële markten. 2024 zal een zeer volatiel jaar worden, waar inderdaad de Federal Reserve (FED) uiteindelijk agressief de rentetarieven naar beneden zal moeten bijstellen en waarschijnlijk verschillende (nieuwe) QE-programma´s zal moeten (re)activeren om de Amerikaanse economie en het monetaire systeem bij elkaar te houden. Dollarliquiditeitsproblemen zorgen op korte termijn veel volatiliteit, nieuwe bankcrisis en vereist dat de FED zal moeten ingrijpen met een geldverruimingsbeleid. Uiteindelijk zal dit negatief zijn voor de Amerikaanse Dollar index, zal het inflatie weer aanwakkeren en de vraag naar veilige activa verder versterken. Goud en Bitcoin zullen in trek zijn als een hedge. Met de goedkeuring van verschillende Amerikaanse Bitcoin ETF´s zullen steeds meer portfolio´s makkelijk bitcoin kunnen toevoegen als een hedge tegen de monetaire en economische onbekwaamheid van overheden en instituties; en geopolitieke spanningen tussen landen waar het vertrouwen volledig zoek is. Teken aan de wand is dat de Amerikaanse overheid in 2024 886 miljard dollar extra zal gaan uitgeven aan defensie:
Prijsdaling van korte duur in een tijd van grote veranderingen
Zeker, Arthur Hayes kan zeker gelijk krijgen, een dollartekort en liquiditeitscrisis is niet goed voor effecten en risicovolle activa, maar op welk prijsniveau zou deze daling dan plaatsvinden? Dat weet hij niet. Het zal wel een uitgelezen kans zijn voor de ETF´s op juist dan goedkoop meer bitcoin te kunnen inkopen. Een mogelijke koersdaling van 40% zal van korte duur zijn en niet een reden zijn om bang te worden voor een mogelijke belegging in bitcoin. Verder in een bitcoin bull market vinden altijd flinke correcties plaats. Het is niet iets waar we van op moeten kijken. De tijd waarin we verkeren des te meer.
We bevinden ons in een monetaire en geopolitieke reset, een Great Reset, die alle kanten kan opgaan. We kampen wereldwijd met een enorme schuldenproblematiek en heeft iedereen last van de dollar als de wereldreservemunt. Toch, is het proces van dedollarisatie, o.a. opgang gebracht door de BRICS-landen met o.a. de introductie van de PetroYuan, niet iets wat dit jaar veel effect zal hebben. Gek genoeg, andere fiat-valuta´s van andere landen staan er veel slechter voor dan de dollar en de Amerikaanse economie.
Een fiat-valutarace naar de koopkrachtafgrond
Echter, de dollar als middel van waarde opslag is verder wel weer problematisch. Zoals Michael Saylor het mooi stelde, de dollar op je balans is een smeltend ijsblokje. In feite zijn alle fiat-valuta´s op weg naar een race naar de afgrond, de afgrond van absoluut koopkrachtverlies…. de dollar zal daar het laatst aankomen… Bitcoin? Zie hieronder de grafiek van koopkrachtverlies van de dollar vs bitcoin:
In deze tijden van onzekerheid, zal de vraag naar het gebruik van een absoluut schaarse activa met een onverwoestbaar geopolitiek neutraal, decentraal netwerk verder doen versterken.
2024 zal een van de meest belangrijke jaren worden in de geschiedenis van bitcoin voor de verdere adoptie van bitcoin. We zullen het allemaal meemaken.
Gerelateerde artikelen: