De administratie van Donald Trump is bezig met een eigen Great Reset van de Amerikaanse overheid en het complete beleid. We hebben al eerder over de verschillende Great Reset agenda´s geschreven, deze nieuwe Trump Great Reset die nu plaatsvindt is van groot belang om eens verder te belichten aangezien deze grote gevolgen heeft voor de Europese Unie en de rest van de wereld.
Ter introductie, in Nederland wordt Trump vaak afgeschilderd als een losgeslagen projectiel of zelfs als iemand die niet serieus te nemen is. In het gunstigste geval wordt hij gezien als een onvoorspelbare figuur. Maar die inschatting zou weleens de grootste misrekening van deze tijd kunnen zijn. Zijn economische beleid is namelijk doordacht en doelgericht – en bovenal logisch voor de Verenigde Staten. Dat blijkt uit o.a. een nieuwe scherpe analyse van de gerenommeerde Neue Zürcher Zeitung. Wat is Trump van plan?
INHOUDSOPGAVE
De Trump Great Reset: koopkrachtbehoud en herindustrialisatie
De kern van Trump’s strategie ligt in het herindustrialiseren van de VS en het beschermen van de koopkracht. Tijdens zijn eerste termijn ondervond hij een harde realiteit: belastingverlaging zonder handelsbarrières leidde niet tot binnenlandse economische groei, maar tot een explosieve stijging van de import. Daarom kiest hij nu voor invoerheffingen. De Europese Unie blijft ook niet verschoond. Donald Trump tekende maandag (10 februari) een decreet voor heffingen op alle staal- en aluminiumimporten. Het gaat om een heffing van 25 procent – een verhoging die Trump in zijn eerste termijn als president ook al doorvoerde. Trump maakt geen uitzonderingen en zal ook tarieven voor andere producten, zoals auto’s en chips, doorvoeren.
Verschillende Duitse autofabrikanten zijn al pro-actief geweest en hebben ingespeeld op zulk een scenario. De Volkswagen Groep is al bezig met de bouw van een tweede fabriek gelegen in Blythewood in de Verenigde Staten met een geplande start in 2027. Daarnaast heeft BMW aanzienlijke investeringen gedaan in de uitbreiding van hun fabriek in Spartanburg, South Carolina. Het Duitse energieconcern BASF heeft de afgelopen jaren ook haar investeringen in de Verenigde Staten aanzienlijk versterkt.
Inderdaad, Amerikaanse consumenten moeten hun koopkracht niet laten wegvloeien naar Europa, China of Mexico, maar besteden aan producten van eigen bodem. Een eigentijdse variant van het oude adagium: Koopt Nederlandsche waar, zoo helpen wij elkaar! – maar dan op Amerikaanse schaal.
Invoerrechten & the art of the Deal
Critici werpen tegen dat vrijhandel altijd superieur is, zoals de klassieke economische theorie voorschrijft. Maar die theorie gaat nauwelijks op voor een groot en grotendeels zelfvoorzienend land als de VS of China. De Amerikaanse export vertegenwoordigt slechts 11% van het BBP, terwijl Nederland bijvoorbeeld voor 83% afhankelijk is van buitenlandse afzetmarkten. Dit geeft Trump een strategisch voordeel: hij kan invoerrechten verhogen zonder dat dit veel schade aanricht binnen de eigen economie. Bovendien loopt de VS weinig risico op zware tegenmaatregelen, omdat hun export relatief beperkt is. Mexico en Canada kozen eieren voor hun geld, maar China blijft een harde onderhandelingspartner. Trump gebruikt invoerrechten als een onderhandelingsmethode voor het verkrijgen van een betere (handels)overeenkomst voor de Amerikaanse economie. Bedrijven zullen uiteindelijk kiezen voor het land waar ze het beste behandeld worden en kunnen overleven. Vele andere Europese bedrijven zullen, net zoals BASF, Volkswagen en BMW, een divisie of fabriek opzetten in de Verenigde Staten.
Groene politiek is geen verstandige geopolitiek
Vanuit de geopolitiek gezien, is er één productcategorie waarvoor de Verenigde Staten sterk afhankelijk is van import, en dan vooral uit China: grondstoffen die essentieel zijn voor de energietransitie, zoals grafiet, mangaan en kobalt. Wellicht ook een belangrijke reden waarom Trump die transitie blokkeerde. Hij zet vol in op fossiele energie om de energiekosten goedkoper te maken. Met “drill, baby, drill” verhoogt hij de productie van schaliegas, terwijl Europa – dat kerncentrales sluit en zeer kwetsbaar blijft door haar dwaze beleid – een gewillige afnemer is. Dit heeft alleen maar positieve effecten voor de Amerikaanse handelsbalans. De Europese Unie zou als reactie onmiddellijk vreedzame relaties moeten gaan herstellen met Rusland en de zelfverminkende sancties moeten schrappen. De oorlog in de Oekraïne in combinatie met het sanctiebeleid en de groene politiek is desastreus voor de Europese welvaart en economie. Het zorgt voor de verdere deindustrialisatie van o.a. Duitsland en verdere afhankelijkheid van de veel duurdere olie en gas uit de Verenigde Staten.
DOGE-onderzoek naar overheidsuitgaven en financieel beleid
Tot slot verkleint Trump de overheid drastisch. Met Elon Musk als boegbeeld voor efficiëntie binnen het ambtenarenapparaat, worden overheidsuitgaven fors teruggedrongen en kunnen de belastingen verder omlaag. Dit zou een nieuwe ronde belastingverlagingen mogelijk maken, zonder dat dit zoals voorheen vooral buitenlandse economieën ten goede komt. Binnen de Amerikaanse overheidsinstellingen is er sprake van een enorme geldverspilling en ook netwerkcorruptie. Recent DOGE-onderzoek heeft al aangetoond dat USAID een een zwarte kasboek is voor de financiering van allerlei malafide mistanden en dubieuze praktijken. Het schrappen van dit agentschap levert grote besparingen op. Voor meer info: DOGE-onderzoek & USAID misstanden.
Verder onderzoek naar FEMA is al opgestart. Nu wil DOGE ook het ministerie van financiën en zelfs de Federal Reserve gaan onderzoeken. Mocht DOGE hiertoe toestemming krijgen, zou het inderdaad een Financial Great Reset gaan inhouden. De Federal Reserve is immers niet Federal nog een Reserve! Als een onafhankelijke centrale bank is het een dekmantel van een bankenkartel waar de Amerikaanse overheid en het bankwezen van heeft geprofiteerd. De Federal Reserve is verantwoordelijk voor niet alleen de financiering van de Amerikaanse staatschulden, maar ook het monetaire beleid. Het monetaire beleid van niet alleen de Verenigde Staten, maar de hele wereld. Het monetaire beleid heeft hier alles te maken met schuldencreatie en de manier waarop Amerikaanse schulden worden gebruikt als een wapen.
Hoe het ook zij, de Amerikaanse Dollar is nog steeds de wereldreservemunt en o.a. de liquiditeit en de sterkte van de Amerikaanse dollar heeft een globale impact op o.a. enorme globale schuldenlast die vooral in Amerikaanse dollars uitstaat. Voor meer informatie lees de volgende artikelen: wat is de Federal Reserve?, Wat is US Debt Imperialism? en Wat is de IMF´s schuldenpolitiek?
De Federal Reserve, goud, AI en bitcoin
In deze optiek kan de pro-bitcoin en crypto politiek worden herzien. Bitcoin is immers een alternatief voor centraal bankieren en het aanhouden van goud door centrale banken. De Amerikaanse goudvoorraden zijn nooit fatsoenlijk ge-audit. Hoeveel goud heeft de Amerikaanse overheid nog? Hoeveel goud heeft de Engelse centrale bank nog? De BRICS-plus alliantie onder leiding van Rusland en China hebben goud al geherintroduceerd als anker en jarenlang goud van de markt opgekocht. Heeft de Verenigde Staten genoeg goud om een herrevaluatie van de goud koers te overleven? Een audit door DOGE zou uitkomst kunnen bieden. Het inzetten op een pro-bitcoin beleid is verder ook een verstandige hedge voor mistanden binnen de Federal Reserve en de goudbalans.
De huidige Trump administratie is pro-bitcoin en crypto (zie executive order). De meeste Amerikaanse staten zijn al begonnen met het introduceren van Bitcoin Reserve Acts. Operation Chokepoint 2 is ten einde, FASB-regels zijn nu doorgevoerd en Amerikaanse banken willen en kunnen nu in 2025 bitcoin en crypto diensten aanbieden. De institutionele bitcoin adoptie is in een versnelling gekomen. Verschillende analisten zien bitcoin als de nieuwe olie, is de introductie van een bitcoin-dollar mogelijk? Van de petrodollar naar de bitcoindollar?
Het is niet uit te sluiten, Rusland neemt bitcoin al aan als een betaalmiddel voor haar energie via de Gazprombank in Zwitserland. Een wapenwedloop op het gebied van bitcoin mining en accumulatie is wellicht al stilletjes op gang gekomen. Binnen het huidige hoogtechnologische informatietijdperk is de opmars van bitcoin als een politiek neutrale monetaire technologie met een driedimensionaal, gedistribueerd, openbaar en transparant kasboek (time-blockchain) onvermijdelijk.
Het snijdt naadloos aan op de geopolitieke wapenwedloop aan op het gebied van AI en de noodzaak voor steedse meer goedkope energie om AI-initiatieven te ondersteunen. Hier zal de bitcoin mining industrie een belangrijke rol gaan spelen. Het is niet vreemd dat de Trump administratie bitcoin zoveel mogelijk wil produceren in de Verenigde Staten. Concreet voorbeeld, de schaliegasproductie heeft overtollige energie (methaanuitstoot) die door bitcoin miners kan worden gebruikt voor het scheppen van goedkopere elektriciteit. Voor meer informatie over dit scenario: wat is Bretton Woods 4.0 precies?
De Great Reset van Trump – conclusie
Het economische beleid van Trump is dus geen irrationeel populisme, maar een strategische toepassing van protectionisme binnen een grotendeels zelfvoorzienend model. Het is een bewuste herpositionering van een grootmacht in een multipolaire wereldeconomie. Hoe ver Trump kan gaan met o.a. zijn nieuwe DOGE-divisie onder Elon Musk is onduidelijk, maar er is al veel succes geboekt. Mocht DOGE de Federal Reserve toestemming krijgen voor het onderzoeken van de Federal Reserve (FED), zal het definitief tot een nieuwe globale Financial Great Reset zorgen met nog ongekende gevolgen.
Goud en bitcoin hebben hier een bepaalde rol te spelen om het systeem van een oud en nieuw anker te voorzien. De vraag is zal het Trump lukken om de Great Reset in het voordeel van de Verenigde Staten te beslechten. De Europese Unie zal echt snel een andere koers moeten gaan varen, maar zal waarschijnlijk imploderen vanwege inderdaad zogenaamd irrationeel populisme in de afzonderlijke landen: Roemenië, Duitsland, Frankrijk enz. De Great Reset van Trump is slecht voor de Europese Unie, maar goed voor de Verenigde Staten om uiteindelijk China het hoofd te kunnen bieden.
We houden de ontwikkelingen in de gaten….
Post Scriptum: dit opiniestuk is puur ter kennisneming en houdt geen beleggingsadvies in. Niemand kan in het hoofd van Donald Trump kijken, echter hij ageert niet irrationeel en zijn administratie is al met een sloopbeleid gestart om de internationale positie van de Verenigde Staten te versterken. Dit opiniestuk is gebaseerd op verschillende artikelen op deze site en de volgende bronnen: