Systeembanken waaronder in het bijzonder Goldman Sachs kopen gretig bitcoin in via de ETF´s. Goldman Sachs bezit per 30 juni $418,65 miljoen in bitcoin ETF-aandelen. Dit blijkt uit hun kwartaalrapport (13F) dat dinsdag 14 augustus is ingediend bij de Securities and Exchange Commission.
De grootste spot bitcoin ETF-positie van de investeringsbank betrof 6,9 miljoen aandelen van BlackRock’s iShares Bitcoin Trust, met een waarde van $238,6 miljoen. Volgens gegevens van Fintel is Goldman Sachs de derde grootste houder van het IBIT-fonds, na Millennium Management en Capula Management Ltd.
Goldman Sachs meldde ook 1,51 miljoen aandelen van Fidelity’s FBTC, met een waarde van $79,5 miljoen, en 660.183 aandelen van Grayscale’s omgezette bitcoinfonds, ter waarde van $35,1 miljoen. Hun lijst van bitcoin ETF-beleggingen omvat daarnaast $56,1 miljoen in de Invesco Galaxy bitcoin ETF en aandelen in drie andere fondsen van Bitwise, WisdomTree en Ark-21Shares, zoals voor het eerst werd opgemerkt door Macroscope op X. Trouwens, naast Goldman Sachs hebben verder ook Morgan Stanley, Wells Fargo en Barclays meer bitcoin opgeslokt. De institutionele adoptie van bitcoin als een nieuwe beleggingsactiva gaat mooi door.
Centrale banken van Noorwegen en Zwitserland kopen meer bitcoin
Wall Street en haar systeembanken zijn niet de enige die meer blootstelling tot bitcoin hebben gekregen. In de loop van vorig kwartaal en de laatste correctie hebben o.a. de centrale bank van Noorwegen en die van Zwitserland hun blootstelling aan bitcoin verder uitgebreid door het opkopen van Microstrategy aandelen. De Zwitserse centrale bank bezit 466,000 aandelen en de Centrale Bank van Noorwegen bezit 1,123,930 aandelen.
Wat is de impact op de koers van Bitcoin?
Systeembanken, centrale banken en institutionele beleggers hebben trek in bitcoin wanneer de markt corrigeert en consolideert. Tijdens de laatste Nikkei Crash, zagen we dat er weinig aandelen werden verkocht. Slimme beleggers bouwen nu hun positie op, terwijl de angstige handelaar verkoopt en degene die te veel risico´s neemt wordt geliquideerd. Wat is de eigenlijk de impact van deze nieuwe allocaties van deze financiële grootmachten? Nik Bathia van de Bitcoin Layer legt het in deze video mooi uit:
Heb jij al bitcoin gekocht? We raden aan om Bitvavo´s handelsplatform eens te testen. Hier is onze nieuwe Bitvavo review en dit artikel gaat dieper in waarom het Bitvavo handelsplatform betrouwbaar is: waarom is Bitvavo betrouwbaar?