In dit artikel gaan we dieper in op de onderliggende geopolitieke en monetaire dynamiek van de actuele handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. We zullen hier ook verwijzen naar andere artikelen die dieper in gaan op bepaalde agenda´s en concepten, waaronder het eurodollar-schuldensysteem en verder de noodzaak voor de herintroductie van een neutrale reserve asset voor de globale monetaire orde.
INHOUDSOPGAVE
Inleiding
De Verenigde Staten en China bevinden zich in een complexe economische strijd die veel verder gaat dan handelsgeschillen alleen. Centraal staan hun valuta’s en financiële systemen. China heeft enorme dollarreserves opgebouwd en is diep geïntegreerd in het offshore “Eurodollar”-systeem, waarmee het zijn eigen munt stabiliseert en ambitieuze projecten zoals het Belt and Road Initiative (BRI) financiert. De VS zien China’s opkomst als een bedreiging voor de naoorlogse monetaire orde gebaseerd op de dollar en streven naar een herstructurering van dit systeem. Vanuit deze optiek handelt Scott Bessent, de huidige minister van financiën.
China’s Gebruik van Dollarreserves
China beschikt over meer dan 3 biljoen dollar aan buitenlandse reserves, voornamelijk in Amerikaanse staatsobligaties. Deze reserves stellen de Chinese centrale bank (PBoC) in staat om de yuan (RMB) stabiel te houden door dollars aan- en te verkopen. Dit mechanisme helpt China om valuta-stabiliteit te handhaven en speculatieve aanvallen te voorkomen. Tegelijkertijd financiert China via deze dollarreserves wereldwijde projecten zoals het Belt and Road Initiative.
Eurodollar-systeem en China’s Financiële Invloed
China gebruikt offshore dollars via het Eurodollar-systeem, dat bestaat uit Amerikaanse dollars die buiten de VS circuleren, om zijn financiële invloed wereldwijd uit te breiden. Chinese bedrijven lenen enorme bedragen in dollars via buitenlandse banken en geven dollar-obligaties uit, vooral voor investeringen in infrastructuur langs de BRI. Dit maakt China afhankelijk van het Amerikaanse dollarsysteem, wat tegelijkertijd een strategische kwetsbaarheid is.
Handels- en Valutaoorlogen: VS en China
Sinds 2018 heeft de handelsoorlog tussen de VS en China zich ontwikkeld tot een bredere economische en monetaire confrontatie. De VS gebruiken tarieven en sancties om China onder druk te zetten en hopen zo het Chinese exportmodel en de accumulatie van dollars te beperken. China reageert met eigen tarieven, vermindert aankopen van Amerikaanse staatsobligaties, en stimuleert alternatieven zoals de petroyuan en eigen digitale betalingssystemen om afhankelijkheid van de dollar te verminderen. Echter, de dollarafhankelijk is nu meer en meer problematisch voor in feite beide landen en China´s kapitaalmarkten zijn nog te zwak om de positie van de petrodollar te bedreigen.
Reactie van de VS: Stablecoins en Bretton Woods 2.0
De VS ontwikkelen digitale financiële systemen, zoals stablecoins gekoppeld aan de dollar, en onderzoeken blockchain-betaalsystemen om hun monetaire soevereiniteit en dollarhegemonie te versterken. Dit initiatief wordt soms aangeduid als “Bretton Woods 3.0 of 4.0“, waarin traditionele activa zoals goud en nieuwe technologieën zoals stablecoins en Bitcoin worden geïntegreerd om vertrouwen in de dollar te herstellen, de dollarinfrastructuur te moderniseren en meer liquide te maken en in feite toegankelijk te maken naar elke mogelijke bitcoin of crypto wallet die stablecoins accepteert. Tether investeert ook flink in crypto wallet ontwikkelaars, waaronder Fizen.
Een Verdeelde Toekomst: Concurrerende Monetaire Blokken
De wereld lijkt zich mogelijk op te splitsen in twee monetaire blokken: een geleid door de VS met traditionele bondgenoten zoals Europa en Japan, en een geleid door China en bondgenoten zoals Rusland en Iran. China stimuleert het gebruik van de yuan en goud als alternatieve reserves en valuta’s, terwijl de VS inzetten op digitale stablecoins en verder een Bitcoin Reserve als geopolitiek neutraal actief.
Goud keert terug als een strategische reserve bij China en Rusland, en Bitcoin wordt een neutrale optie voor landen die zich niet willen committeren aan de dollar- of yuanzone. Verder hebben China en Rusland al geëxperimenteerd met bitcoin als betaalmiddel. Rusland accepteert bitcoin voor de internationale oliehandel via o.a. de Gazprombank in Zwitserland. Kapitaalstromen worden steeds meer strategische wapens in deze monetaire oorlog, waarbij kapitaalcontroles en sancties de nieuwe norm worden en o.a. alternatieve betaalsystemen, waaronder bitcoin, kan worden gebruikt om sancties te omzeilen.
Mogelijke Trump “Mar-a-Lago Accord”
Een mogelijk toekomstscenario is een “Mar-a-Lago Accord”, een nieuwe variant op de Plaza akkoord van 1985, waarbij de Verenigde Staten en hun belangrijkste bondgenoten bijeenkomen om afspraken te maken over handel, valuta en veiligheid. In deze overeenkomst zouden tariefverlagingen en nieuwe regels omtrent valuta-manipulatie en handelspraktijken worden vastgesteld, bedoeld om een sterker blok te vormen tegenover China’s groeiende invloed. Het akkoord zou landen aanmoedigen om lid te worden van een Amerikaanse economische en monetaire veiligheidszone, die gekoppeld is aan het Amerikaanse militaire en technologische leiderschap, en zou kunnen bijdragen aan een duidelijkere scheiding tussen Amerikaanse en Chinese invloedsferen.
Conclusie
De geopolitieke en monetaire strijd tussen China en de VS bepaalt hoe de toekomstige monetaire wereldorde eruit zal zien. Of het nu resulteert in een nieuw Bretton Woods-akkoord of “Mar-a-Lago Accord”, een monetair verdeelde wereld of zelfs financiële conflicten, het samenspel tussen valuta’s, stablecoins, goud en bitcoin zal de komende decennia bepalend zijn. Vooral in het kader van verder toenemende financiële repressie, valutacrisis, kapitaalvlucht en koopkrachtvermindering. Voor meer informatie:
Gerelateerde artikelen:
- Bretton Woods 4, Bitcoin Dollar Recyclingsysteem?
- Ray Dalio over de changing world order, bitcoin en goud
- Tom Luongo: EU (London) is de vijand van VS, niet China!
Bronnenlijst
- BesteBank.org – artikelen over handelsoorlogen, Bretton Woods, petrodollar, Triffin-dilemma, en geopolitieke analyses van onder andere Ray Dalio, Tom Luongo en Scott Bessent.
- Zerohedge.com – macro-economische analyses en commentaren op internationale financiële markten en geopolitiek.
- Bitcoin Layer – Interview met Matthew Pines, analist van Bitcoin Policy Institute over geopolitieke strategieën en digitale valuta’s.
- Bitcoin Policy Institute – Rapport over “Bretton Woods 3.0” en het gebruik van Bitcoin en stablecoins in geopolitieke context.