Geldmoord is de titel van een boek van Edin Mujagic. Edin Mujagic (1977) is macro-econoom, monetair econoom en publicist. Zijn analyses over de stand van de economie verschijnen regelmatig in toonaangevende Nederlandse en buitenlandse kranten. Zijn boek verdient de aandacht, vooral in tijden van financiële repressie, aangezien hij in 2012 al duidelijk beschreef hoe centrale banken via inflatie de welvaart en koopkracht van de samenleving uithollen.
“Als je 2 procent inflatie per jaar nastreeft dan betekent dat dat het prijsniveau in één generatie verdubbelt. Dat is geen prijsstabiliteit maar de centrale banken noemen dat wél zo.”
We denken dat het vanzelfsprekend is dat het leven elk jaar duurder wordt. We staan er vaak ook niet bij stil wat dit veroorzaakt en betekent. Nu dat we een nieuw ongekend hoofdstuk inslaan in de monetaire geschiedenis waarbij een negatieve rentepolitiek wordt gevoerd, zal iedereen de gevolgen sneller gaan merken. Mensen zullen zich meer en meer achter de oren krabbelen en zoeken naar informatie. Het lezen van Geld Moord kan hierbij antwoorden bieden.
In de eerste plaats, is het helemaal niet vanzelfsprekend dat het leven elk jaar duurder zou moeten worden. Wanneer prijzen stijgen betekent dit in feite dat het geld dat we gebruiken minder waard wordt. Het verliest zijn koopkracht door inflatie.
Inflatie is geld moord – Wat is inflatie?
Inflatie en deflatie direct als prijsstijging en prijsdaling beschouwen is een fout die de Keynesiaanse economische school maakt. Deze economische school is voornamelijk populair bij beleidsmakers en bankiers. Niettemin, een accurate beschrijving is de volgende: inflatie is een expansie in de hoeveelheid valuta in omloop in de economie. Vraag en aanbod zorgt er voor dat de koopkracht van de valuta vervolgens daalt, en dat vind iedereen die de valuta in handen heeft vervelend want goederen worden duurder in de winkel. Vervolgens worden ze boos op het kassameisje omdat ze niet snappen dat hun valuta minder waard is geworden, en niet de producten zijn die duurder zijn geworden. Voor iemand met schulden is inflatie zeer prettig, want de schuld is meestal uitgedrukt in de valuta die minder waard wordt, waarmee dus hun schuld in absolute waarde afneemt. Overheden zijn vooral gek op inflatie vanwege de absurde schulden die ze hebben gemaakt en opgebouwd. Historisch gezien is inflatie geen natuurlijk of vanzelfsprekend fenomeen.
Als we kijken naar onze monetaire geschiedenis kunnen we goed achterhalen hoe de prijzen van alledaagse goederen zich hebben ontwikkeld. In Nederland kunnen we teruggaan naar 1450, terwijl de Britten gegevens hebben verzameld die teruggaan tot 1209. Er zijn genoeg inflatiestatistieken beschikbaar die voor een onderzoekende historicus veelzeggend zijn.
Is inflatie in onze monetaire geschiedenis vanzelfsprekend?
Wat uit onderzoek van deze inflatiestatistieken blijkt dat over het algemeen genomen de koopkracht van geld eeuwenlang stabiel is geweest. Een Nederlander anno 1900 kon bijvoorbeeld met één gulden hetzelfde kopen als een Nederlander in 1630. Dit gold ook voor de rest van de wereld. De reden hiervoor is dat enerzijds periodes van prijsstijgingen (inflatie) werden opgevolgd door periodes van prijsdalingen (deflatie) en anderzijds dat er gebruikt werd gemaakt van hard geld (sound money) in de vorm van gouden of zilveren munten. Wat in 1450 een gulden kostte, was honderden jaren later nagenoeg nog even duur.
Wie veroorzaakt de inflatie en is er verantwoordelijk voor geld moord?
Alles veranderde in de twintigste eeuw met de opkomst van de centrale banken, waaronder de Federal Reserve, die via een bankenkartel steeds meer macht kregen over wereldeconomie. In de eerste instantie konden overheden dankzij dit bankenstelsel makkelijker schulden maken. Edin Mujagic beschrijft in zijn boek Geldmoord op een overtuigende manier wat de systematisch onderschatte rol van de centrale banken in het verleden is geweest. De centrale banken zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de geldontwaarding, de financiële crisis en de geleidelijke vernietiging van onze opgebouwde welvaart ten dienste van een kleine financiële elite. Nu dat iedereen in de eenentwintigste eeuw te maken zal krijgen met negatieve rente en een steeds lagere rekenrente voor de pensioenen zullen voor de meeste burgers nu wel de schellen van hun ogen vallen; en haastig gaan zoeken naar alternatieven en veilige havens zoals goud en recent ook Bitcoin.
Hieronder in de video van Café Weltschmerz kun je Edin Mujagic aan het woord zien. Ancilla Tilia interviewt Edin Mujagic over zijn boek “Geldmoord”: