Binnen Ethereum is er sprake van een specifieke protocol standaard voor het organiseren van tokens: het ERC20 token protocol.
Het ERC-20 token standaard of protocol kan worden gezien als doe-het-zelf-kit voor tokens op basis van slimme contracten die worden uitgevoerd op de Ethereum blockchain. Deze standaard maakt het relatief makkelijk voor iedere gebruiker om zélf zijn eigen type tokens en crypto assets maken. Deze tokens kunnen van alles vertegenwoordigen: het kan het gaan om aandelen, stemrechten, activa zoals goud of om geld op te halen via crowdfunding. Maar het bereik is feitelijk zo breed als de gebruikers het zelf kunnen verzinnen. De ERC-20 protocol is dan ook het meest gebruikt voor het organiseren van de initial coin offerings, security token offerings of crowd token sales.
Pijnpunten met betrekking tot ERC-20 tokens
Een belangrijk voordeel van het gebruik van de ERC-20 standaard is dat tokens gemakkelijk verhandelbaar zijn. Dit is zeker prima, maar door de makkelijke overdracht en verhandelbaarheid van deze tokens op cryptocurrency exchanges en specifieke Ethereum exchanges zoals Uniswap, is er een goede mogelijkheid dat bepaalde tokens als een financieel instrument of effect zullen worden beschouwd door de wetgevende macht en de lokale overheden. Dit kan grote belastingtechnische gevolgen hebben. Wetgeving over de status van de uitgifte van tokens is dan ook wenselijk.
Een ander risico component is het feit dat al deze tokens van de Ethereum blokchain afhankelijk zijn van de slimme contracten. De werking van alle slimme contracten is afhankelijk van het aantal rekenwerk dat vereist is van het Ethereum netwerk. Elke ERC20-token en aanverwante applicatie op het Ethereum netwerk vergt, als het actief is, rekenkracht van het netwerk. Deze rekenkracht wordt berekend in GAS. Deze GAS-rekening moet betaald worden in Ethers. Ze zijn in feite bedoeld om gebruikt te worden als een vergoeding voor rekenwerk op de Ethereum blockchain. Ze zijn niet echt bedoelt als een decentrale cryptocurrency.
Bovendien, Ethers kwamen niet alleen beschikbaar als een beloning voor elke transactie validatie. De Ethers konden op voorhand ingekocht worden tijdens de Ethereum Genesis Sale (in feite een ICO). De Ether als de cryptovaluta voor het betalen van de GAS rekening kon vooraf gekocht worden in ruil voor bitcoins. Bovendien werd 9,9% van de verkoophoeveelheid van Ethers gedistribueerd aan de Zwitserse Ethereum stichting die deze Ether tokens verkocht (voor het toekomstig beheer). Een ander groot deel, 9,9 % werd aan de ontwikkelaars gegeven, waaronder Vitalik Buterin, die vroegtijdig bij de ontwikkeling van Ethereum betrokken waren. Met deze verkoop van Ethers ontstond in feite een blauwdruk voor de zogeheten Initial Coin Offerings! Inderdaad, de Ethereum DAO, die werd gehackt, was de eerste ICO service provider!
De ERC20 token standaard en protocol voor het scheppen van tokens op de Ethereum blockchain biedt ongekende kansen, maar ook ongekende risico’s. Niet alleen in termen van wetgeving, maar ook in termen van functionaliteit, kwaliteit en haalbaarheid. Laten we het zo uitdrukken: het hele token systeem kan in elkaar storten mocht Ethereum niet meer in staat zijn om alle token transacties te verwerken of het hele token systeem zal in waarde in elkaar storten door overheidsregulering. Echter het grootste gevaar ligt in het feit dat slimme contracten gewoon software is en kwetsbaarheden kan bevatten. Ontwikkelaars moeten goede tokens programmeren met zo weinig mogelijk of geen kwetsbaarheden. Ze moeten worden gecontroleerd door een onafhankelijke partij (security audit) en verder moeten worden geperfectioneerd. Bekende kwetsbaarheden zoals het Fake Deposit Vulnerability moet worden aangepakt in de code.
De tokenization trend op Ethereum is niet meer te stoppen!
Tokenization op basis van ERC20 en andere token protocollen is niet meer te stoppen. Van de andere kant is er ook een duidelijke marktwerking en trend waarbij tokenization van de verouderde en dure effectenhandel onvermijdelijk is geworden. In Duitsland geeft Neufund gereguleerde effecten uit (equity tokens) op basis van de huidige Duitse effectenhandel in combinatie met de ERC20 token standaard. Alle bedrijven die gebruik maken van Neufund voor het verkrijgen kapitaal zullen gebruik maken van ERC 20 tokens. Deze tokens representeren een effect dat onder de Duitse wetgeving valt.
In de Verenigde Staten werkt CDRX aan een platform om de bestaande Amerikaanse effectenhandel van vooral de Depositary Receipts te verhuizen naar de Ethereum blockchain met Crypto Depositary Receipts. Een CDR representeert een ARD in de vorm van een verhandelbare ERC-20 token.
Verder zijn er al verschillende Amerikaanse Dollar ERC20 tokens (USD stablecoins) uitgebracht geworden op Ethereum. Een concreet voorbeeld is de Gemini Dollar! Zelfs banken gaan nu in samenwerking met IBM stablecoins uitgeven.
Wat zijn bekende ERC-20 tokens?
Dit is een zeer kleine greep van ERC-20 tokens. De meeste projecten op Ethereum zijn ERC 20 tokens.
Er zijn ook steeds meer voorbeelden van ERC20 tokens die zijn afgedekt met Bitcoin (BTC). Hier zijn een aantal bekende voorbeelden:
We zullen zien hoe deze trend zich verder zal ontwikkelen en hoe het spanningsveld tussen het oude systeem en het nieuwe crypto finance systeem zich uiteindelijk zal vertalen in repressie of juist regulering voor het mogelijk maken van innovatie.
Voor meer informatie: