Deze pagina kun je beschouwen als een wiki-pagina over Ethereum. Het behandelt vele verschillende onderwerpen over de ontwikkeling van Ethereum, refereert naar andere gerelateerde pagina’s en natuurlijk legt uit wat Ethereum precies is. Er is een aparte inhoudsopgave, maar we beginnen eerst met de hoofdvraag:
Wat is Ethereum?
Kort door de bocht, Ethereum is de eerste gedistribueerde blokketen waar een uitgebreide programmeertaal is aan toegevoegd. Hierdoor kun je met Ethereum programmeren. Het is als het ware een gedistribueerde manier om rekenkracht en programmeerkracht met behulp van blockchain technologie voor iedereen beschikbaar te maken. Het werkt als een supercomputer voor het programmeren van applicaties en organisaties op basis van slimme contracten.
De slimme contracten zijn stukjes software in de zin van geprogrammeerde contracten die in de blockchain vastliggen en worden uitgevoerd op basis van voorgeprogrammeerde uit te voeren transacties. De contracten worden zodanig geschreven dat de parameters door alle computers op de blokketen kunnen worden gecontroleerd.
Vandaar: Ethereum is een programmeerplatform zonder tussenkomst van derden. Als een gedecentraliseerd programmeerplatform wordt Ethereum vergeleken met een supercomputer die je in staat stelt ‘all over the world’ te programmeren. Op basis van Ethereum kan er gemakkelijk een transparante peer-to-peer-economie en/of een decentraal financieel systeem worden opgebouwd.
Vandaar Ethereum is geen cryptogeld (digitaal geld), zoals de bekende bitcoins of de litecoins. Als er gesproken wordt over Ethereum als cryptovaltua of Ethereum transacties, dan zijn de volgende termen van toepassing: ETH, Ethers, Ether Tokens of Ethercoin. Het zijn verschillende namen voor dezelfde munteenheid: Ether (ETH). Ethers worden gebruikt om de gas rekening te betalen om gebruik te kunnen maken van de programmeerkracht van Ethereum. Ze kunnen worden verhandeld op de meeste cryptocurrency exchanges.
[toc]
Hoe en waarvoor wordt Ethereum het meest gebruikt?
Ethereum wordt op dit moment het meest gebruikt voor de lancering van allerlei nieuwe blockchain startups en initial coin offerings voor het verwerven van financiering voor de ontwikkeling van nieuwe decentrale applicaties. Er worden op dit moment vele waardevolle decentrale applicaties ontwikkeld. Deze zijn en zullen ook steeds makkelijk bereikbaar worden voor de reguliere internet gebruikers dankzij de MetaMask browser extensie! Het heeft een zeer sterk netwerk effect en biedt op allerlei mogelijke manieren een toegevoegde waarde voor nieuwe fintech ondernemingen en het ecosysteem als geheel. Al deze ondernemingen hebben ethers nodig voor het financieren, lanceren, in stand houden en uitbreiden van de ontwikkelde dApps. Het kopen van ethers (ETH) is vanuit dit oogpunt ook een zeer interessante belegging.
- Wil je Ethers kopen? Koopgids Ethereum
Wat zijn voor- en nadelen als het gaat om Ethereum?
Ethereum heeft een programmeertaal ontwikkeld (Solidity) om mee te programmeren en is niet direct bedoelt voor het vasthouden van waarde. Met Ethereum kun je juist crypto-equity uitgeven in de vorm van tokens. De hoeveelheid rekenkracht en ruimte dit vergt om een token te programmeren wordt berekend in gas-eenheden. Het verbruikte gas (de gas fees) vertaald zich in een concrete rekening die je in Ether moet betalen.
In tegenstelling tot Bitcoin kunnen Ethers worden bijgemaakt. Bitcoin bestaat maar uit 21 miljoen bitcoins. Je kunt deze niet printen er is geen printer of geldpers. Alles ligt vast. Dit is niet direct het geval bij Ethereum. Er is geen vaste limiet aan het aantal Ethers die in omloop kunnen worden gebracht. Er is enkel een jaarlijkse limiet van 18 miljoen Ethers. Dat betekent dat Ethers te maken hebben met inflatie. Het zal mede daarom een inflatoir monetair beleid voeren. Dit kan Ether misschien minder geschikt maken als een instrument voor waardevaste beleggingen (store of value).
Het is bovendien moeilijk te voorspellen hoe de prijs van Ethers (ETH) zich zal ontwikkelen. De koersontwikkeling van ETH is niet vergelijkbaar met die van Bitcoin, aangezien Ethereum op een andere manier wordt gebruikt door de programmeurs die allerlei decentrale applicaties bouwen en daarvoor vaak ICO’s lanceren. Dit betekent wel dat Ethereum daadwerkelijk een decentraal netwerk zal worden met een sterke, noodzakelijke interne vraag naar Ethers. De vraag naar Ethers zal stijgen naarmate netwerk meer en meer gebruikt wordt voor het lanceren van nieuwe innovatieve projecten.
Waarom kiest het bedrijfsleven voor Ethereum?
Vanuit het bedrijfsleven bestaat er op dit moment al een enorme belangstelling voor het project. Er is zelfs een Enterprise Ethereum Alliance waar spelers zoals Microsoft en de ING bank bij zijn aangesloten. Om onder andere de volgende redenen hebben ze voor Ethereum gekozen:
- de blokketen is flexibel en makkelijk programmeerbaar voor het opzetten van slimme contracten en het ontwikkelen van nieuwe decentrale applicaties.
- de blokketen is snel (15 seconde blokketentijd versus 10 minuten bij Bitcoin).
- de transactiekosten zijn super laag versus de relatief dure transactiekosten bij Bitcoin.
- de ontwikkelaars zijn goed georganiseerd en worden (mede) gefinancierd door een in Zwitserse opgerichte Ethereum stichting. Er is een duidelijke structuur en en er is toezicht op de ontwikkeling van het netwerk. De belangrijkste oprichter en ontwikkelaar van Ethereum is Vitalik Buterin ( zie video hieronder). De originele uitvinder van Bitcoin is onbekend.
- Ethereum is zeer schaalbaar en kan zich snel ontwikkelen en verbeteren. Hoewel Ethereum ook zal kampen met schaalbaarheidsproblemen zijn er al projecten zoals Raiden en Plasma op de tekentafel om deze te verhelpen.
- Ethereum beschikt over een actieve gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars. Er wordt actief gewerkt aan het verbeteren van Ethereum zoals de Metropolis update.
- Ethereum beschikt al over een zeer aanzienlijke marktkapitalisatie en een groot netwerk effect.
Dit zijn slechts een aantal belangrijke pluspunten. Let wel even op. Het feit dat deze bedrijven zijn aangesloten in een alliantie, wil nog niet zeggen dat ze niet naar de concurrentie zullen kijken!
Wat zijn de alternatieven voor Ethereum?
Voor dat we de concurrenten bespreken, is het interessant om te vermelden dat er gewerkt wordt aan een nieuw extensie netwerk voor Ethereum: DFINITY. Het DFINITY netwerk is onder ontwikkeling om grote infrastructurele ICT organisaties zoals te kunnen vervangen en decentraliseren. Het beschikt ook over een andere filosofie waarbij niet de code de wet is, maar kunstmatige intelligentie de wet is. Inderdaad, DFINITY wordt de gekke zus van Ethereum genoemd en zal in 2017 worden gelanceerd. Voor meer informatie: DFINITY.
De belangrijkste directe concurrent voor Ethereum is EOS aangezien dit platform geheel gratis is voor gebruikers. Bij EOS betalen alleen de ontwikkelaars om gebruik te maken van de supercomputer voor het programmeren van decentrale applicaties. Alternatieven die niet direct compatibel zijn: Lisk en Stellar. Een Chinees alternatief is NEO (voorheen Antshares).
Wat wordt er al gebouwd binnen Ethereum?
Iedereen heeft dus Ethers nodig om te kunnen werken binnen Ethereum. Hoe meer programmeurs werken aan de wereldwijde peer-to-peer- economie (p2p) op basis van Ethereum en hoe meer interacties en transacties tussen decentrale organisaties toenemen, des te hoger zal de prijs van Ethers stijgen. Er zijn geen grenzen, alleen maar mogelijkheden. Het is aan individuen en organisaties om deze nieuwe internet technologie te ontdekken en verder te ontwikkelen.
De kracht van Ethereum als een wereldwijd programmeerplatform heeft zich al bewezen. Concreet voorbeeld: Vitalik Buterin werkt nu samen met zijn team aan een decentraal communicatiesysteem Whisper en een decentrale Ethereum browser MIST. De MIST browser zal het mogelijk maken om gemakkelijk alle applicaties binnen Ethereum te vinden en te gebruiken. Je kunt het vergelijken met wat iTunes deed voor het vinden en organiseren van onze digitale content. Vitalik werkt nog steeds hard aan de verbetering van Ethereum. Hieronder kun je Vitalik in een recente interview met weer aan het woord zien over verschillende kwesties en vraagstukken over Ethereum in 2018:
Hier volgen een aantal andere boeiende projecten die met Ethereum worden gebouwd:
- Klik hier voor een lijst met projecten gebouwd op Ethereum.
Wat zijn mogelijke risico’s met Ethereum?
De ETH tokens zullen behoorlijk in waarde toenemen wanneer de dApps onder ontwikkeling daadwerkelijk een succes zullen worden en ook andere internet gebruikers zullen aantrekken dankzij applicaties zoals MetaMask. Het netwerk effect zal toenemen en de vraag naar ETH enorm stijgen aangezien deze moeten worden gebruikt voor het kopen van gas, de benodigde brandstof, voor het uitrollen van nieuwe updates en uitbreidingen etc. Er wordt veel gebouwd met behulp van de ERC20 token protocol waarbij het makkelijk is geworden om ICO’s en token sales op Ethereum te organiseren. Dit kun je duidelijk zien in de prijsontwikkeling van 2017 en 2018. Ethereum is nooit echt negatief in het nieuws geweest. Maar nieuwe mogelijk hacks in slecht ontwikkelde dApps, DAO’s en ICO scams kunnen daar verandering in brengen. Bitcoin is altijd zwart geverfd. Mocht het mislopen door o.a. slecht ontwikkelde dApps binnen het netwerk dan zullen we moeten wachten dat de technische competentie en ervaring verder toenemen van de bedrijven die werkzaam zijn binnen het ecosysteem en de lucht weer is opgeklaard. Het gaat om een nieuwe disruptieve technologische innovaties waar veel goed, maar ook veel mis kan gaan. Niettemin, zonder fouten en flaters is er geen vooruitgang…. bovendien, zonder risico’s geen rendement!
Je kunt makkelijk beleggen in de ETH tokens door het openen van een Ether wallet (bijvoorbeeld de Etherli). Vervolgens kun je bij BTCdirect onmiddellijk met iDEAL euro’s omwisselen voor ETH en sturen naar je wallet adres. Makkelijker is om eerst alles via Bitvavo te doen alvorens je eigen Ether wallet opzet. Voor meer informatie:
- Hoe kan ik de Ether (ETH) kopen?
De volgende informatie is enkel bestemd voor personen die geïnteresseerd zijn in het ontstaan en de precieze werking van het project. Een vrij ingewikkeld verhaal en iets voor gevorderden. Je hebt deze informatie niet nodig om direct aan de slag te gaan !!
Waarom kost het om slimme contracten op te zetten?
De ontwikkelaars van het Ethereum programmeerplatform moeten betalen voor het ontwikkelen en draaien van applicaties in termen van (benzine) gas. Voor benzine verbruik moet je afrekenen in Ethers – ETH. Waarom is dit?
De reden is dat ontwikkelaars goed moeten nadenken over de kwaliteit van de te ontwikkelen applicaties. Het netwerk blijft op die manier gezond en wordt niet gevuld met inferieure applicaties. Het wil een schoon decentraal ontwikkelingsplatform zijn en blijven voor het programmeren van programma’s voor nieuwe oplossingen. Slecht werkende of niet duurzame applicaties mogen geen systeembronnen verspillen. Daarom, actief gebruik van een dapp kost een x aantal gas. Hiervoor moet worden betaald aangezien het netwerk o.a. elektriciteitskosten met zich meebrengt. Voor meer informatie: wat betekent gas?
Het is in feite een futuristisch project dat zich nu verwezenlijkt. Het internet zal in de toekomst ETH gebruiken als één van de nieuwe technologische verankeringen voor de internet of things, elektriciteitsnetwerken (smart grids), grootzakelijke fintech oplossingen, decentrale effectenhandel, een online casino, en/of alternatieve virtuele politieke systemen. Ik ben benieuwd hoe deze nieuwe internet technologie met de nieuwe holographic computing en andere AR-technologie zal samenwerken in de toekomst. Dit zou een nieuwe mixed reality laag toevoegen aan onze werkelijkheid! Zeker met behulp van de nieuwe extensie van, DFINITY, zullen er geen grenzen meer zijn aan hoe we de globale digitale p2p blokchain economie kunnen gaan opbouwen.
Hoe is dit allemaal eigenlijk mogelijk?
Dit heeft te maken met de eigenschappen van Ether als crypto-equity.
In de eerste plaats is de inhoud van een Ether (genaamd crypto-token) programmeerbaar. Dit token kan gebruikt worden voor het programmeren van bv. eigendomsrechten en stemrechten. Elke ETH token is een soort miniprogramma in de blockchain dat transacties kan uitvoeren op basis van allerlei voorwaarden. Eenvoudige en gecompliceerde transacties met behulp van slimme contracten. Dit is o.a. ideaal voor escrow services en crowdfunding projecten. De slimme contracten kunnen ook worden opgezet voor het maken van testamenten en het verdelen van erfenissen, waarbij geld volgens de regels van het testament naar familieleden wordt overgemaakt. De mogelijkheden zijn echt onvoorstelbaar voor een programmeur met fantasie. Dit verloopt allemaal 100% veilig, automatisch, gedecentraliseerd, zonder dat je iets of iemand hoeft te vertrouwen. Hier volgt een video met Gavin Wood over Ethereum:
Het is makkelijker dan je denkt om aan de slag te gaan met het schrijven van je eigen smart contracts, DAPPS of het starten van andere fintech initiatieven. Door het volgen van een op maat gemaakte programmeercursus kun je je daarin bekwamen. Met behulp van een goede Ethereum programmeer cursus, kun je gemakkelijk slimme contracten en applicaties programmeren in het netwerk. Binnen Ethereum ben je snel bekwaam om alles te programmeren wat je wilt, wanneer je de beginselen begrijpt.
Wat is een probleempunt met betrekking tot Ethereum:
Een belangrijke bedenking is de volgende. Het is ontwikkeld en gelanceerd vanuit een bedrijf en een stichting in Zwitserland. Dit is potentieel problematisch. Er zit een ingebouwde belangenverstrengeling en een derde partij aan verbonden in de vorm van een stichting en bedrijf. Deze zou indirect wel invloed kunnen uitoefenen op belangrijke gebruikers van het decentrale netwerk. Deze problematiek heeft zich al getoond gedurende de eerste DAO hack-incident. Een hacker had een kwetsbaarheid gevonden in de manier waarop de DAO was opgezet. Hij of zij kon via de kwetsbaarheid een grote hoeveelheid Ethers roven. De diefstal dreigde het project om zeep te helpen en er werd besloten om radicaal in te grijpen om de hacker(s) te isoleren, te straffen en de gestolen Ethers voor een deel weer terug te krijgen door middel van een splitsing van het netwerk. Niet iedereen was het hier mee eens en een aantal ontwikkelaars en miners wilden niet meegaan met de splitsing. Ze wilden in plaats daar van het afgestoten oude netwerk in stand houden met ETC als cryptogeld. Hierin zijn ze geslaagd, classic, de oude blockchain en netwerk is nog steeds actief. Dit kon dankzij een aantal koppige mensen en een aantal cryptocurency beurzen die ETC aanboden waardoor beleggers toesnelden om te speculeren op een prijsopgang. Nu zijn er twee blockchains met twee verschillende tokens: ETC voor gebruik binnen Ethereum Classic en ETH voor gebruik binnen het ‘officiële’ Ethereum netwerk. Voor meer informatie: Ethereum Classic.
Voor meer informatie:
Bekende Ethereum Network Upgrades:
2019 Constantinople en St. Peterburg upgrades
De Ethereum blockchain twee belangrijke upgrades krijgen. De gehele Ethereum gemeenschap zal deze upgrades moeten volgen en de respectieve software code aanpassen en opwaarderen. Voor de meeste Ethereum wallet gebruikers hoeven niets te doen. Wanneer je een crypto exchange wallet gebruikt (Coinbase, Kraken, of Binance), of een web wallet service (zoals Metamask, MyCrypto, of MyEtherWallet), of een mobile wallet service (zoals Status.im, of Trust Wallet), of een hardware wallet (zoals Ledger, Trezor, of KeepKey) dan hoef je niks te doen, tenzij je bepaalde stappen moet ondernemen van de Ethereum wallet service provider.
Wat is er aan de hand?
Het gaat om de Constantinople en St. Peterburg hard forks waarbij de regels van de Ethereum worden aangepast en een nieuwe versie van Ethereum wordt gelanceerd die niet compatibel is met de oudere versies. Vandaar dat iedereen de Ethereum software moet opwaarderen.
De upgrades zullen zorgen voor de implementatie van verschillende optimalisaties (EIP’s), (security) software patches en het verminderen van de block reward van 3 ETH naar 2 ETH. Hierdoor zal de jaarlijkse Ether inflatie van 7.5 % naar 4,5 % worden teruggebracht.
De upgrades maken deel uit van een omvattend project om Ethereum te optimaliseren, te verbeteren en schaalbaar te maken. Ze zullen de basis worden voor het doorvoeren van een andere belangrijke upgrade voor Ethereum: Serenity.
Beide harde vorken worden op hetzelfde moment doorgevoerd tijdens transactiebloknummer 7,280,000.
Op deze site kun je de actuele count down volgen.
Voor meer informatie:
2020 Muir Glacier Upgrade
De Ethereum Foundation heeft aangekondigd dat de volgende belangrijke netwerkupgrade zal plaatsvinden op Nieuwjaarsdag. Volgens een officiële blogpost die maandag werd gepubliceerd, heeft de Ethereum Foundation ontwikkelaars en miners gewaarschuwd dat de “Muir Glacier” upgrade op 9,2 miljoen blokken zal voorkomen, wat op dit moment op tempo is voor Nieuwjaarsdag.
De upgrade volgt minder dan een maand na de langverwachte “Istanbul” update. Dit is één upgrade uit een reeks upgrades dat het netwerk in heeft gepland tijdens de overgang naar Ethereum 2.0. In de officiële post staat:
‘’Het Ethereum-netwerk ondergaat een geplande upgrade op bloknummer 9.200.000, die naar verwachting op woensdag 1 januari 2020 zal plaatsvinden. De exacte datum is onder voorbehoud omdat we te maken hebben met variabele bloktijden en tijdzones.’’
Volgens een eerder bericht, waarin de upgrade wordt beschreven, zal Muir Glacier dienen om de toename van de mining-problemen in Ethereum met, naar schatting, 611 dagen uit te stellen. Cat Herders, van Ethereum Foundation, gaf een verklaring voor de vertraging:
‘’Als de moeilijkheidsgraad van een difficulty bomb zo hoog is, dat deze te groot is voor het block time retargeting mechanism, resulteert dit in een toename van blok tijden voor het netwerk, en hier op volgt dat Ethereum minder bruikbaar wordt, als gevolg van het wachten op bevestiging van bijvoorbeeld transacties en Dapps, omdat alles langer duurt in het hele netwerk.’’
Node operators en miners zullen de bijgewerkte client software moeten downloaden, om de richtlijnen van het netwerk te volgen.
4 Augustus 2020 Medalla testnet is live
Vandaag is er een belangrijke nieuwe stap gezet voor de toekomst van Ethereum. De ontwikkelaars hebben met succes het Medalla testnet gelanceerd.
Dit is het laatste testnet voordat Ethereum 2.0 nieuwe mainnet wordt gelanceerd. Dit testnetwerk bevat alle belangrijke componenten die Ethereum 2.0 uiteindelijk zal krijgen op het gebied van staking en sharding waardoor Ethereum voldoende schaalbaar zijn om onder meer de huidige opkomende DeFi-sector te kunnen blijven ondersteunen.
Het test netwerk is op 4 augustus 2020 (1 PM UTC) live gegaan. De Ethereum Node operators hadden een dag van te voren voldoende ETH vastgezet als een stake om het laatste test netwerk voor Ethereum 2.0 te lanceren. Het Medalla netwerk zal worden ondersteund door de clients van de volgende partijen: Teku door ConsenSys, Prysm door Prysmatic Labs, Nimbus door Status, Lodestar door ChainSafe Systems en Lighthouse door Sigma Prime. Ethereum developer Danny Ryan schreef in zijn laatste update:
“The launch of Medalla is a huge milestone in the development of eth2 – if Medalla proves stable, mainnet launch is next – and represents years of hardwork by countless engineers, researchers, and community members. We hope you are as excited as we are :).”
Ten slotte, Medalla testnet bevat nog geen echte waarde (ETH) en staat het nog niet toe dat de validator nodes geld verdienen. Het wordt gebruikt om Ethereum validators te organiseren en te testen als een uiteindelijke generale repetitie voor Ethereum 2.0’s mainnet lancering die waarschijnlijk in november 2020 zal plaatsvinden.
Gerelateerde artikels:
Bronnen: Ethereum Blog & Crypto Briefing