Dharma is een innovatief defi-project en cryptokredietverstrekker met een betalingsapp die werkt op de DAI, een USD stablecoin van MakerDao.
Dharma maakt deel uit van de bloeiende defi-sector. Het project werd opgericht in 2017 en ging in augustus 2019 verder als een aan Compound gekoppeld platform; een op Ethereum-gebaseerd peer-to-peer-leningenplatform. Dit betekent dat het niet een platform aanbiedt gebouwd op zijn eigen slimme contracten, maar dat gebruikers gebruik kunnen maken van Compounds liquiditeits-pool. Hierdoor kunnen kredietverstrekkers meteen rente kunnen verdienen op stortingen en het gebruik van de DAI USD stablecoin.
Wat is de DAI USD stablecoin?
DAI is een decentrale stablecoin die gedekt is door cryptocurrencies waaronder Ether (ETH) en Bitcoin (BTC) waarbij de waarde 1:1 gekoppeld is aan de Amerikaanse Dollar. Deze kun je op de Dharma Smart wallet of een andere crypto wallet die DAI ondersteunt beheren. Hieronder kun je een uitstekende bespreking zien van Ivan on Tech over de werking van de DAI stablecoin:
Dharma maakt het nu mogelijk om USD naar ieder Twitter-account te sturen. De nieuwe functie maakt het mogelijk voor Dharma-gebruikers om Amerikaanse dollars naar ieder Twitter-account te sturen, zelfs als de ontvangers geen Dharma-account hebben. Om te beginnen moeten gebruikers geld storten op hun Dharma-account.
Dharma heeft gezegd dat ontvangers ook rente zullen verdienen “zodra” iemand hen geld stuurt, zelfs voordat ze het zelf geclaimd hebben. Het is niet duidelijk wat de rentevoet is, maar Dharma zelf biedt volgens hun website momenteel een rente tussen 1 % en 3,5% per jaar.
Waar kan ik de DAI stablecoin kopen?
Je kunt de DAI kopen via de Dharma website waar je een account kunt aanmaken en met een betaalkaart DAI kunt kopen.
Een andere optie is om via een crypto exchange of een makelaar DAI aan te schaffen. In Nederland kun je via de Bitcoin Meester met iDEAL DAI kopen. Voor meer informatie:
Over Dharma
Dharma wordt ondersteund door toonaangevende investeerders, zoals Coinbase Ventures, Polychain Capital en Y Combinator. Het bedrijf haalde in februari 2019 $7 miljoen op, om een gedecentraliseerd leningenplatform op te zetten voor grote cryptohandelaren en -beleggers. Dharma verdient zelf door automatisch 0.1 % van de rentevergoedingen te claimen voor het gebruik van de dienstverlening. Dit is mogelijk dankzij de innovatieve dToken architectuur.
Is Dharma en de DAI betrouwbaar?
Het is belangrijk om DAI van Dharma te onderscheiden. DAI wordt geheel beheerd door MakerDao. Dit betekent dat het goed functioneren van het Dharma platform mede afhankelijk is van het goed functioneren van het MakerDao project.
Het beheer van een Ethereum Defi stablecoin project is experimenteel. Het is een nieuwe technologische toepassing gebaseerd op slimme contracten (software) en kan daardoor kwetsbaarheden bevatten. Door de complexiteit is het risico op hacks en andere mogelijke problemen groot. Het is te verwachten dat er meerdere hacks of andere technische kinderziekten zullen opduiken.
Het zal nog een aantal jaren duren voordat de DAI en MakerDao technologie veilig en stabiel kan worden beschouwd om door de doorsnee gebruiker gebruikt te worden voor het sparen in grote bedragen DAI. We raden onze lezers aan om te spelen met DAI, maar alleen in kleine bedragen. Het is immers een fascinerend en spannend Defi-project om te volgen. Hieronder kun je Ivan on Tech horen spreken over de laatste DAI hack in april 2020:
Wat is een goed alternatief voor de DAI?
Er zijn vele verschillende USD stablecoins beschikbaar. De DAI is het meest innovatieve project, maar een gecentraliseerd project zoals Paxos deze opzet is technisch meer stabiel en veilig. De Paxos Standard USD stablecoin is een goed alternatief voor de DAI. Deze kun je ook bij de Bitcoin Meester verkrijgen.
Gerelateerde artikels: