digibyte kopen dgb

Wat is de beste DEX crypto exchange? Welke decentralized exchange (DEX) is echt goed?

Aanbieding: 

Wat is een DEX crypto exchange? Welke DEX (decentralized exchange) voor de handel in crypto activa zal ik kiezen? Waar moet je beginnen? In dit artikel zullen we alle belangrijke vragen omtrent een DEX exchange voor je eigen cryptohandel bespreken. We zullen ook de beste decentralized crypto exchanges (DEX) voor je selecteren met verwijzingen naar reviews.

Introductie tot een DEX crypto exchange

crypto dex

Er is een groot verschil tussen het handelen op een decentralized exchange (DEX) ten opzichte van het handelen op een centralized exchange (CEX). Qua trading zul je over het algemeen (indien het volume en de liquiditeit op de exchange toereikend genoeg zijn) weinig merken; jouw orders worden namelijk direct doorgevoerd. Echter, er vinden op de achtergrond belangrijke zaken plaats die het verschil tussen een decentralized en een centralized exchange duidelijk in kaart brengen. Zowel decentralized als centralized exchanges komen met voor- en nadelen.

Maar wanneer, hoe en waarom besluit je jouw trades uit te voeren op een dex (decentralized exchange) in plaats van op een cex (centralized exchange)? En wat zijn de voordelen van het handelen op een dex? Dit zijn belangrijke vragen die jij jezelf als crypto trader en/ of investeerder wellicht kan afvragen alvorens je begint te traden op een dex. Met andere woorden; wat kan een dex bieden, wat een cex niet kan?

In dit artikel zullen we ingaan op belangrijke aspecten van een dex, zoals wat een dex precies is, wat de voordelen zijn van het handelen op een dex, welke dex’s er zijn en wat de belangrijkste verschillen tussen centralized en decentralized exchanges zijn. Let’s go!

Algemene informatie over de werking van een DEX crypto exchange

Net als bij centralized exchanges dien je bij decentralized exchanges ook altijd eerst goed te kijken naar de veiligheid van het platform. Het is uiteraard belangrijk om te weten waar je op handelt en wie en wat er achter het platform zit, je wil voorkomen dat jouw tegoeden gevaar lopen.

In Europa, of beter gezegd vanuit Nederland, zijn tot op heden bijna alle decentralized exchanges te gebruiken, wellicht dat je soms een VPN nodig hebt maar tot op heden komt dat nauwelijks voor. Op websites als coinmarketcap.com kun je makkelijk een overzicht vinden van alle dexes, en de volumes van de exchanges. Dex’s zijn over het algemeen altijd te gebruiken via web, maar vaak hebben de dex’s ook een app. Indien de dex een app, of beter gezegd ‘dapp’ (decentralized application) heeft, raden wij aan de app goed bij de hand te houden zodat je altijd toegang hebt tot jouw fondsen. Verder beschikken steeds meer crypto wallets over een crypto dex integratie.

Om uit te zoeken wat een geschikte en veilige dex is, kun je beginnen met een aantal basic checks:

  • Check de reviews met klantenervaringen (Trustpilot, Google & Google Play, App store)
  • Wie is het team achter het platform? Check socials als LinkedIn en X etc.
  • De locatie van het hoofdkantoor
  • Wanneer is de dex opgericht/ hoe lang is de dex al operationeel? En hoe hoog is het handelsvolume?
  • Check algemene voorwaarden van het platform
  • Kijk of de dex gemonitord wordt op websites als coinmarketcap en coingecko

Zodra je bovenstaande checks hebt gedaan, kun je overwegen om te traden op het platform.

De belangrijkste verschillen tussen centralized (CEX) en decentralized exchanges (DEX)

Maar waarom zou je kiezen om te handelen op een dex of cex? Wat zijn de (belangrijkste) verschillen tussen de exchanges? Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen op een rijtje:

  • Bij een dex is geen persoonsverificatie (KYC) nodig
  • Een dex is volledig decentralized en zodoende houd jij de controle over jouw tegoeden, middels de private keys
  • Een cex wordt aangestuurd vanuit een centraal orgaan die het platform volledig controleert, een dex niet
  • Dex’s maken gebruik van smart contracts en op basis hiervan functioneert het protocol (en dus niet op beslissingen van mensen/ bestuurders)
  • Op de meeste dex’s kun je nog in futures traden, margin traden, leverage traden, derivatives traden meer
  • Dex’s zijn over het algemeen veiliger en beter resistent tegen hacks etc. vanwege het gebruik van de blockchain technologie
  • Dex’s zijn, wederom vanwege de blockchain, vele male transparanter dan cex’s
  • De kosten op een dex zijn vaak lager dan op een cex (een dex heeft minder vaste kosten dan een cex)
  • De liquiditeit is op veel dex’s echter wel minder diep dan op centralized exchanges, hierdoor kunnen orders te maken hebben met slippage-kosten
  • Op dex’s vind je regelmatig zogenaamde ‘scamcoins’, deze zijn makkelijker te listen op de dex’s dan op cex’s
  • Dex’s zijn qua interface vaak complexer dan cex’s. Dex’s lenen zich zodoende beter voor ervaren crypto traders en minder goed voor beginnende crypto traders
  • Customer support afdelingen op cex’s zijn vaak beter ingericht/ bereikbaar dan dex’s

Details en functies van de DEX crypto exchange

Om te bepalen van welke decentralized exchange je gebruik wil maken is het belangrijk om te bedenken waar je naar op zoek bent. Hieronder zetten we een aantal criteria op een rijtje die belangrijk zijn in de overweging om wel of niet te traden op een decentralized exchange:

  • De coin market van de dex (heeft de dex specifieke altcoins?)
  • Check of de dex een earn (staking en lending) programma heeft
  • Kun je liquiditeit aan de dex voorzien, via liquidity pools bijvoorbeeld? Hier kun je rewards mee verdienen (of korting op trading fees krijgen)
  • Welke trading diensten kun je gebruiken? Denk hierbij aan leverage trading, futures trading, derivatives trading, margin trading etc. En hoe specifiek kun je orders instellen, denk hierbij aan cross margin, isolated margin, limit orders, stop limit orders, take loss/ profit orders etc.
  • Op welk blockchain netwerk draait de dex? Decentralized exchanges op de Ethereum blockchain zijn vaak vrij kostbaar vanwege de Ethereum ‘gas fees’. Alternatieven zijn bijvoorbeeld de BNB, Solana of Optimism chain.
  • Kun je gebruikmaken van een swap dienst waarbij je snel en makkelijk crypto tegen crypto omzet
  • Welke decentralized applications kun je gebruiken op de dex?
  • Welke (decentralized) wallets kun je koppelen aan de exchange? (Metamask, Ledger, Trezor, WalletConnect, Web3 wallets etc.)
  • Biedt de dex een debit card aan?
  • Heeft de dex een DCA (dollar cost averaging) functie?

Bovenstaande criteria helpen jou met het vinden van de juiste dex voor jouw specifieke wensen. Of je nou kiest voor daytrading of voor het investeren in crypto voor de lange termijn.

Check hier een aantal recente en up to date Nederlandse dex reviews van de volgende decentralized exchanges:

Checks voordat je start op een dex crypto exchange

Hieronder lichten we een aantal belangrijke kenmerken uit die jou helpen in het kiezen van de juiste dex.

  • Handelskosten: Hoe komen de handelskosten tot stand op de dex? Per trade of aankoop zijn er altijd kosten mee gemoeid en die bestaan uit minstens drie aspecten:
  • Fees: dit zijn de fees die de dex zelf berekent per trade, deze kosten zijn vaak vast en dus al vooraf bepaald
  • Spread: de spreadkosten worden berekend per trade en zijn zodoende variabel. De spreadkosten hangen, onder andere, af van het volume op de exchange
  • Prijs: prijzen van cryptocurrencies kunnen afhangen per platform. Echter is het wel zo dat hoe hoger het volume en de hoeveelheid gebruikers op het platform, hoe scherper (actueler) de prijs is
  • Volume & Liquiditeit: Check altijd hoe hoog het volume van de dex is. Dit doe je door te kijken naar de handelsvolumes per cryptocurrency, deze worden altijd per crypto aangegeven en daarnaast kun je kijken naar de orderbooks: hoe hoger het aanbod en de vraag, des te hoger het volume. De orderbooks geven ook (indirect) aan hoe diep de liquiditeit is, ook hier geldt weer: hoe hoger de vraag en het aanbod, des te beter de liquiditeit zal zijn. Populaire en bekende exchanges zullen over het algemeen een goed handelsvolume en liquiditeit hebben. Daarnaast kun je ook specifieke defi-platformen als defillama.com gebruiken om de volumes te checken, of coinmarketcap uiteraard.
  • Coin market: Goede decentralized exchanges zullen populaire crypto altcoins, memecoins etc. snel listen. De coin market zul je altijd op het platform zelf vinden maar voor een makkelijk overzicht kun je ook coinmarketcap.com of coingecko.com raadplegen. Het voordeel van decentralized exchanges is dat je (vaak) geen KYC verificatie hoeft te doen, je kunt dus makkelijk je decentralized wallet koppelen om vervolgens de dex en de coin market te checken.
  • Producten: Zoals gezegd hoef je bij decentralized exchanges niet eerst een volledig klantprofiel aan te maken om het platform in te kunnen zien. Je koppelt je wallet en je kunt het platform direct doorspitten. Daarnaast kun je ook terecht op: defillama, coinmarketcap of coingecko om de beschikbare diensten van de dex in te zien. Een dex is meestal een component van een defi-ecosysteem dat is gebouwd rondom een bepaald blockchain project.
  • Beveiliging: Let altijd goed op welke beveiligingsmaatregelen het platform neemt en hoe jij jouw account extra kunt beveiligen. Bij decentralized exchanges beheer jij de private keys en dit is al de belangrijkste stap in het beveiligingsproces. Vaak bieden dex’s ook nog extra accountbeveiliging aan, zoals een 2FA. Let wel op: dex’s zijn net zo vatbaar voor phishing pogingen als cex’s! Tot slot raden wij aan de social media van desbetreffende exchange goed te volgen, in het geval van calamiteiten etc. zullen zij dit altijd via de officiële kanalen delen.
  • Fondsen-garantie & custody: Decentralized exchanges zijn, zoals het woord het al zegt, decentralized. Dit houdt in dat jij degene bent die volledig verantwoordelijk is voor jouw crypto. Jij verzorgt dus de zogenaamde ‘custody’ van je tokens, dit maakt de wallets van de dex dus ‘non custodial’. Fondsen-garanties zijn niet aan de orde bij dex’s. De platformen werken namelijk op een peer to peer basis en dit houdt in dat het kapitaal direct van gebruiker naar gebruiker gaat, zonder tussenkomst dus van derden. De transacties worden uitgevoerd op basis van smart contracts en die worden automatisch uitgevoerd zodra de vraag en het aanbod elkaar bereiken door middel van een koopovereenkomst, simpeler gezegd: zodra jij kiest om Ethereum te kopen voor, bijvoorbeeld, $3.000 en de verkoper gaat hiermee akkoord, dan is dát de koopovereenkomst.
  • Customer Support: De customer support afdelingen van dex’s zijn anders ingericht dan bij cex’s. Vanwege de decentralisatie is er geen centrale autoriteit die dit voorziet, bij cex’s wel. Over het algemeen geldt dat hoe populairder de dex, hoe beter de customer support. Onze tip zou zijn om eerst uit te zoeken hoe je eventueel in contact kan komen met de customer support van desbetreffende dex. Belangrijk om te realiseren is dat er bij dex’s gewoon teams van mensen actief zijn om het platform draaiende te houden.

Conclusie over decentralized exchanges (DEX) voor je crypto activa

Decentralized exchanges hebben vele voordelen ten opzichte van centralized exchanges. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Volledige controle over jouw funds
  • Lagere handelskosten
  • Transparantie
  • Anonimiteit als gebruiker
  • Veiligheid

Enkele de voordelen van centralized exchanges:

  • Hoge volumes, diepe liquiditeiten
  • Goede klantenondersteuning
  • Transparantie (vaak) middels Proof of Reserves
  • Gemak en snelheid
  • Grote customer support teams

Een combinatie van zowel cex’s als dex’s zorgt ervoor dat jij als beginnende, ervaren of professionele trader genoeg trading opties hebt. We raden onze lezers aan om altijd te beginnen met een rekening bij een vertrouwde centralized exchange (CEX): Bitvavo. Een Bitvavo rekening kun je prima combineren met een DEX. Bijvoorbeeld op Bitvavo koop je voordelig USDT (liquide dollar stablecoin) voor je euro´s met ideal. Deze kun je vervolgens inzetten op een dex direct vanaf je crypto wallet of je dex crypto app.

Tot slot raden we aan goed onderzoek te doen naar desbetreffende decentralized of centralized exchange voordat je ermee aan de slag gaat en verdiep je in gebruikerservaringen en reviews. Hieronder is een lijst met onze reviews van een aantal bekende defi en dex crypto handelsomgevingen:

Lees verder

De SEC keurt de Hashdex Bitcoin en Ethereum crypto index ETF goed!

Het zal niemand van onze lezers onopgemerkt zijn gebleven dat de cryptomarkten enorm aan het dalen zijn. Sinds de aankondiging van Jerome Powell van de FED dat de rente wordt verlaagd met 25 basispunten (wat goed nieuws is) daalde de prijzen van Bitcoin, maar waarom? De FED heeft namelijk aangegeven dat de inflatie hardnekkiger blijkt […]

Dec 21, 2024
2,5 min

Bretton Woods 4.0 De bitcoin afgedekte digitale dollar reset van de USA

Bretton Woods 4.0. is onderweg. Van een analoog schuldensysteem naar een digitale herstart van de dollar als wereldreservemunt met bitcoin als onderpand. Gebaseerd op de huidige discussies en inzichten van prominente figuren is er een lopend debat over de mogelijke transformatie van het Amerikaanse monetaire systeem, met name door de integratie van het gebruik van […]

Dec 18, 2024
12,5 min

Tether (USDT) investeert in Stablr, de issuer van de Nederlandse stablecoin Stablr $EURR

Het ziet ernaar dat stablecoin USDT, van Tether, toch relevant blijft op de Europese crypto markten via een strategische samenwerking met de Nederlandse stablecoin Stablr. Tether heeft vandaag aangegeven dat het een investering heeft gedaan in de Nederlandse stablecoin uitgever Stablr. Stablr ($EURR) is een stablecoin van een Nederlands bedrijf en wordt volledig gebacked door […]

Dec 17, 2024
3 min