Wat is Bancor (BNT) en wat kan je ermee?

Aanbieding: 

De afgelopen tijd hebben we al een aantal spelers in de decentralized finance (DeFi) onder de loep genomen, zoals Uniswap, Balancer, Aave en Compound. Dit artikel bespreekt het Bancor, een van de eerste DeFi-projecten en innovators.

Bancor

In een notendop: Bancor is een gedecentraliseerd netwerk waarop gebruikers direct ERC-20- en EOS-tokens zeer gemakkelijk kunnen verruilen. Het is een liquiditeitsprotocol en een decentrale handelsbeurs met cross-chain compatibiliteit met Ethereum en EOS. Deze technologische implementatie wordt omschreven als BancorX. Bancor heeft als eerste een decentraal fondsennetwerk gebouwd die blockchain grenzen overschrijdt. Bancor is de eerste Cross-Blockchain Decentralized Liquidity Network.

Het bedrijf heeft al de nodige ups en downs meegemaakt, heeft leergeld betaald, maar geldt nog steeds als één van de bekendste en eerste DeFi-projecten met diepe liquiditeit. We leggen uit hoe het protocol werkt en wat jij ermee kan.

Welk probleem lost het Bancor Network op?

Vele tokens hebben geen liquide markten. Ze hebben weinig kopers en verkopers waardoor een goede marktwerking en de koers moeilijker is te verwezenlijken op een traditionele exchange met een orderboek. Gebruikers kunnen dan moeilijker een goede koop/verkoop koers verkrijgen. Bancor lost dit liquiteitsprobleem op. Bancor Network is een gedecentraliseerd netwerk dat een eigen token gebruikt om liquiditeit te verschaffen bij transacties op het netwerk. Dit zorgt ervoor dat gebruikers, die tokens willen verruilen op het netwerk, geen directe tegenpartij nodig hebben om dit te doen. Dit maakt Bancor uniek, omdat er normaal gesproken altijd een verkoper nodig is om te kopen, en vice-versa. En hoewel Bancor verre van de enige gedecentraliseerde cryptobeurs is, is het een behoorlijke speler op de markt en draagt het waardevolle liquiditeit bij aan de cryptomarkt in zijn geheel. Hieronder in de video krijg je een mooie introductie te zien over hoe Bancor werkt en welk probleem het oplost:

Bancor’s werking verder toegelicht

Het Bancor protocol verwezenlijkt de creatie van een netwerk van decentrale token-fondsen (liquidity pools). Deze fondsen werken op basis van slimme contracten, een software programma die ontwikkeld is om algoritmische basis tokens te verhandelen en en liquiditeit te verschaffen.

Wat Bancor uniek maakt met betrekking tot de meeste decentrale en centrale handelsbeurzen is dat de liquiditeit van een fonds wordt verwezenlijkt door de bijdrage van duizenden gebruikers die liquiditeit willen verschaffen aan het fonds. Dit fonds is technisch een relay genoemd en werkt op basis van een smart contract. De liquiditeitsverzorgers krijgen op basis van de werking van het slimme contract een deel van Bancor’s handelscommissie. De liquiditeit komt niet door een paar belangrijke professionele market-makers die voor liquiditeit verzorgen op een beurs. Dit is mogelijk door dat iedereen zonder toestemming liquiditeit kan toevoegen aan een fonds. Het is gemakkelijk voor iedereen te doen en er is geen centrale autoriteit die het proces kan blokkeren. Alles wordt afgehandeld via een AMM-algoritme. AMM staat voor Automatische Market Maker.

Elk token-fonds (liquidity pool en relay) op Bancor heeft BNT (Bancor’s Network Token) in reserve die als de basis reservevaluta wordt gebruikt voor liquiditeit. BNT wordt als een bemiddelende token gebruikt tussen fondsen op het netwerk en over verschillende blockchains (Ethereum & EOS). Bijvoorbeeld, een ruiltransactie van DAI- naar BAT-tokens heeft de volgende conversiepad: DAI > BNT > BAT.

De gebruikers die handelen op Bancor merken hier niks van en zijn niet vereist om BNT vast te houden. Gebruikers die wel een bijdrage willen leveren aan een fonds of een nieuwe fonds willen opzetten, zullen wel BNT moeten kopen en vasthouden (staking). Dit zal gedaan moeten worden in gelijke waarden van de ERC20 token + BNT, of EOS token + BNT. Bijvoorbeeld hieronder in de afbeelding voorzien gebruikers in liquiditeit aan de DAI/BNT pool in gelijke delen DAI + BNT:

bancor network

Wat verder ook uniek is dat deze fondsen en de daarmee verbonden token-handel niet beperkt is tot een blockchain, meestal Ethereum, maar ook volledig EOS.IO heeft geïntegreerd. Hierdoor is het mogelijk om EOS-tokens te ruilen voor ERC20-tokens en visa versa. Deze unieke eigenschap van Bancor staat bekend als BancorX. BancorX maakt conversies tussen Ethereum en EOS mogelijk via BNT, de Bancor Network Token, die op beide blockchains opereert.  

Hoe komt Bancor aan liquiditeit?

Bancor probeert met beloningen gebruikers te stimuleren om hun middelen beschikbaar te stellen (staken) in een fonds, zodat deze als liquiditeit kunnen dienen. Gebruikers delen mee in het inkomen in de vorm van een deel van handelscommissie. Hierdoor kunnen token houders passief geld verdienen over hun tokens.

bancor dex

Bancor gebruikt zijn eigen liquiditeit om transacties te faciliteren, in de vorm van Bancor Network Tokens (BNT). De gebruiker hoeft alleen maar een Bancor wallet te hebben, of via de Fortmatic, MetaMask, Scatter, Trezor of Ledger wallets een verbinding te leggen met Bancor. Met deze wallets kun je vervolgens onmiddellijk een hoeveelheid van de ene token omzetten tot een hoeveelheid van de andere, zonder dat er een tegenpartij aan te pas hoeft te komen. Volledig gedecentraliseerd, waarbij gebruikers ook tussen alle ERC-20- en EOS-tokens kunnen ruilen.

Daarnaast heeft Bancor één van de meest succesvolle Initial Coin Offerings (ICO) ooit gehouden, in januari 2017. Hierbij haalde het bedrijf $153 miljoen op, in slechts een kwestie van drie uur. Enige tijd was dit de succesvolste ICO ooit. De succesvolle ICO leverde Bancor een hoop bekendheid en aanzien op, naast veel liquiditeit natuurlijk.

Wie zit er achter Bancor?

Het Bancor-netwerk wordt beheerd door de Bancor Foundation, die gevestigd is in Zug, Zwitserland. Ook heeft het bedrijf een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Tel Aviv, Israël. De oprichters zijn een groep Israëlieten met een achtergrond in Silicon Valley-startups, en met veel ervaring in het opschalen van startups en blockchaintechnologieën. De huidige CTO van Bancor, Yudi Levi, is ook bekend als de medeoprichter van AppCoin, en was eveneens betrokken bij verschillende andere projecten, zoals Real Dice, Mytopia en Particle Code.

Sinds 2017 wordt er aan het Bancor protocol gewerkt en is er geleerd geworden van alle ervaringen om een betere dienst te leveren. Bancor draait nu op een versie 2 met een implementatie van BancorX voor EOS.

Bancor versus Uniswap

bancor

Bancor is al een paar jaar actief en beschikt over meer liquide fondsen. Verder is er al flink aan gesleuteld en de tweede versie DEX-platform is een flinke verbetering die vaker betere omwisselkoersen biedt dan Uniswap. Verder is Bancor’s netwerk superieur aangezien Bancor V2 niet alleen beschikt over cross-chain compatibiliteit, maar ook Oracles. Bancor is verbonden aan het ChainLink netwerk. Hierdoor kan Bancor het probleem van impermanent loss aanpakken. Liquiditeitsverzorgers lopen risico om verliezen te leiden doordat bijna alle AMMs niet verbonden staan met de externe markten en kunnen daardoor niet automatisch de koersen aanpassen. Dit is een structureel probleem voor liquiditeitsverzorgers en de belangrijkste reden waarom professionele market makers en liquidity providers DeFi-oplossingen met een automatische marktmaker (AAM) algoritme vermijden. Bancor’s nieuwe technologie lost dit probleem op door de Chainlink integratie. Bancor is daardoor op heden superieur ten opzichte van Uniswap.

Een probleem met Bancor is dat door de werking van het protocol de gas-fees voor het handelen in ETH20-tokens duurder is dan Uniswap. Het betekent dat wanneer je in kleine bedragen gaat handelen, je wellicht eerst even de gewenste transactie kunt vergelijken met Uniswap voordat je deze uitvoert. Hieronder is een video met een uitleg die hier dieper op ingaat:

Bancor Network Token (BNT)

bancor protocol

Het levensbloed van het Bancor-netwerk is de Bancor Network Token (BNT). Deze token is vernoemd naar een valuta die beroemde econoom John Maynard Keynes ooit voor ogen had, die de internationale handelsbalans zou herstellen. De BNT zorgt voor de liquiditeit op het netwerk die transacties faciliteert. Er zijn momenteel 70 miljoen BNT in omloop. De token heeft flinke schommelingen doorstaan. Zo was BNT begin 2018 $10 waard, en bereikte hij in maart juist zijn laagste punt, waarop hij slechts $0,117415 bedroeg. Inmiddels is hij aardig hersteld en is de prijs op het tijdstip van schrijven $1,54.

Wil je Bancor (BNT) kopen?

Wil je Bancor (BNT) kopen om deel te nemen aan het netwerk en een fonds? Natuurlijk, je kunt Bancor (BNT) kopen met EOS of ETH op het Bancor Netwerk zelf. Over het algemeen geldt dat Binance de grootste handelsvolume heeft voor BNT. Op Binance kan BNT het meest voordelig worden gekocht. In Nederland kun je uitstekend terecht bij de Bitvavo exchange. Verder zijn er twee makelaars waar je Bancor (BNT) met iDEAL kunt kopen:

Lees hier meer over waarom en waar je het beste Bancor kunt kopen:

  • Waarom en waar zal ik Bancor (BNT) kopen?

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Ook Tether en Cantor Fitzgerald duiken in Bitcoin lending

Het ziet ernaar uit dat steeds meer bedrijven en financiële instanties interesse tonen om Bitcoin als onderpand te gebruiken voor leningen. Recent geleden schreven wij nog een artikel over Battery Finance: een Amerikaans bedrijf dat leningen verstrekt waarbij Bitcoin (deels) als onderpand wordt gebruikt. Nu, een paar dagen later, lijken ook Tether en Cantor Fitzgerald […]

Nov 27, 2024
2,5 min

Wat is de Phantom Wallet en waarom is deze zo populair?

Met de stijgende prijs van Bitcoin, grote altcoins en vooral de memecoins trekt de crypto markt inmiddels de aandacht van het grote publiek. Bitcoin heeft bijna een historisch prijsdoel behaald van $100.000 per BTC en grote bedrijven en instanties zijn steeds meer geïnteresseerd om in Bitcoin te investeren en gebruik te maken van de technologie, […]

Nov 25, 2024
3 min

Bitcoin lending: Bitcoin als onderpand in particuliere leningen

Met de stijgende prijs van Bitcoin trekt het, zoals de laatste jaren wel vaker, de aandacht van financiële instanties. Het klopt dat Bitcoin een volatiele activa is, maar Bitcoin bestaat inmiddels al ruim 15 jaar en in die 15 jaar heeft Bitcoin een enorm rendement behaald. Het rendement van Bitcoin is zo extreem hoog, dat […]

Nov 23, 2024
2,5 min