We willen in dit artikel onze lezers wijzen op de relevantie van het Youtube-kanaal van filosoof Ad Verbrugge en bespreken we een aantal belangrijke gesprekken over de hedendaagse actualiteit (maart 2025) die de moeite waard zijn om te bekijken.
Wat is De nieuwe Wereld voor een Youtube-kanaal?
In een tijd van structurele onzekerheid – inflatie, gezagscrisis, geopolitieke verschuivingen, schuldenbergen en sociaaleconomische problemen – groeit de behoefte aan inhoudelijke duiding. Het Nederlandse YouTube-kanaal De Nieuwe Wereld, onder leiding van filosoof Ad Verbrugge, voorziet in die behoefte met diepgaande gesprekken over actuele sociaaleconomische thema’s. Voor iedereen die verder willen kijken dan de korte termijn en traditionele analyses, biedt het kanaal inzichten die relevant zijn voor onze toekomst van onze samenleving, maar ook risicomanagement, strategisch denken en beleggen. Laten we nu een tweetal recente gesprekken als voorbeeld aanhalen.
Ad Verbrugge in gesprek met Willem Middelkoop
Ad Verbrugge heeft een paar keer paar jaar een gesprek met Willem Middelkoop, investeerder en auteur van The Big Reset. . Dit biedt nieuwe inzichten over de toenemende systeemrisico´s, de dollarhegemonie, goud en ook bitcoin.
In een recente aflevering (26 maart 2025) spreekt Verbrugge met Willem Middelkoop. Het gesprek biedt een kritische analyse van de rol van de VS in het huidige monetaire systeem en het imperialistische beleid ten aanzien van de Europese Unie. Volgens Middelkoop is het vertrouwen in de dollar als wereldreservemunt tanende. Hij wijst op de schuldenproblematiek, historische goudmanipulatie (post-Bretton Woods), tekorten in Fort Knox (LMBA goudmarktcrisis) en recente geopolitieke spanningen als tekenen van een versnellende systeemvermoeidheid.
Een herschikking van het wereldwijde monetaire systeem – de zogenoemde “Big Reset” – waarin goud en Bitcoin als alternatieve strategische reserve activa een grotere rol kunnen gaan spelen is al op gang gebracht. Voor spaarders en beleggers betekent dit dat activa die buiten het traditionele financiële systeem opereren (zoals goud en bitcoin) mogelijk aan strategisch belang verder gaan winnen. Hieronder kun je het gesprek bekijken:
- Afnemend vertrouwen in de dollar
- Rol van goud en Bitcoin in een mogelijk nieuw monetair systeem
- Geopolitieke risico’s (China, VS, NAVO)
- Waardering van Trump’s openheid over Amerikaans buitenlands beleid
Europa’s herbewapening en structurele zwakte
In een andere recente aflevering analyseert Ad Verbrugge samen met Jelle van Baardewijk en ondernemer Marlies Dekkers het Europese herbewapeningsbeleid (800 miljard euro), de staat van de Nederlandse industrie, en bredere maatschappelijke spanningen. Vanuit een economische invalshoek wordt gewezen op de fragiele productiebasis van Europa: hoge energiekosten, verouderde infrastructuur en een afhankelijkheid van externe energiebronnen.
Nederlandse industriële spelers kampen met energietarieven (€95 per MWh) die driemaal hoger liggen dan in Frankrijk (€32). Tegelijkertijd exporteert Nederland energie, wat beleidsmatig inconsistent en economisch inefficiënt is. De analyse van De Nieuwe Wereld stelt serieuze vragen over de lange termijn concurrentiekracht van de Nederlandse en bredere Europese economie waaronder in het bijzonder die van Duitsland. Ook sociaal-maatschappelijke trends komen aan bod: de stijgende mentale druk, het verlies aan gemeenschap en een groeiend gevoel van ontworteling. Hieronder kun je het gesprek bekijken:
Kernpunten gesprek:
- Disfunctionele Europese herbewapeningsplannen
- Structureel hoge energieprijzen in Nederland
- Verslechterend ondernemersklimaat
- Sociaal-maatschappelijke fragmentatie en politieke instabiliteit
Waarom oplettende burgers De Nieuwe Wereld zouden moeten volgen?
De Nieuwe Wereld onderscheidt zich van traditionele media door zijn multidisciplinaire benadering: filosofie, economie, geschiedenis en politiek worden geïntegreerd in diepgravende gesprekken van 45 tot 75 minuten. Voor nieuwsgierige en bezorgde burgers biedt dit kanaal geen simplistische analyses van internationale spanningen, maar wel alternatieve stemmen met verder ook strategisch inzichten in de onderliggende trends die ook markten en beleid de komende jaren gaan beïnvloeden. De Nieuwe Wereld groeit door zijn onderscheidende stijl, zoals blijkt uit beide gesprekken:
- Diepgang en Multidisciplinariteit: De combinatie van Verbrugge’s openheid, kennis van zaken en inzichten met de inbreng van zeer interessante gasten, met verder de pragmatische inbreng van Marlies en Jelle biedt altijd een gelaagde analyse met belangrijke nieuwe invalshoeken die zeldzaam zijn in reguliere media.
- Realisme en Nuance: Bovenstaande gesprekken vermijden dogma’s en confronteren kijkers met harde realiteiten (bijv. industriecrisis, geopolitieke afhankelijkheid), wat resoneert in een tijd van oppervlakkige berichtgeving.
- Statistieken: Met een groei van 60,200 abonnees in 2021 naar 128,000 in 2025 (Wikidata) en 12,5K views per video, heeft het kanaal een betrokken niche.
- Maatschappelijke Relevantie: Het adresseert thema’s zoals gezagscrisis en ontworteling, die aansluiten bij een publiek dat zoekt naar zingeving en alternatieven.
- Persoonlijke Connectie: De sprekers delen persoonlijke ervaringen (bijv. Marlies’ bedrijfsverhalen), wat authenticiteit toevoegt en kijkers betrekt.
De groei van het kanaal – van 60.000 abonnees in 2021 naar ruim 121.000 in maart 2025 – wijst op een toenemende vraag naar inhoudelijke en onafhankelijke analyse. De gesprekken vormen daarmee een goede graadmeter voor het type zorgen en ideeën dat leeft onder een intellectuele en kritische doelgroep.
Afsluitend, het kanaal van Ad Verbrugge biedt verder iets zeldzaams: vertrouwen in het denkvermogen van de kijker. Door filosofie te combineren met actualiteit, en door ruimte te geven aan kritische stemmen zonder in extremen te vervallen, laat De Nieuwe Wereld zien dat inhoud wél werkt. Echter, het aantal abonnees is nog steeds veel te gering. Volg daarom dit kanaal en wordt een abonnee van De Nieuwe Wereld.
Gerelateerde artikelen: