Coronavirus zaait paniek op de effectenmarkten!

Feb 28, 2020

De wereldwijde aandelenbeurzen raakten deze week in vrije val nadat het duidelijk was geworden dat het coronavirus (Covid-19) in Noord-Italië toesloeg en zich verder ontwikkelde als een pandemie. Beleggers maken zich nu druk over de mogelijke ernstige economische gevolgen van deze virusuitbraak.

De Nederlandse AEX-index op Beursplein 5 gaat richting een weekverlies van meer dan 15 procent. Beleggers verkopen alle mogelijke effecten die als risicovol worden beschouwd. Alle sectoren leiden flinke verliezen, waaronder de luchtvaartsector (bv aandeel British Airways) en de bankensector (bv aandeel Deutsche Bank). Het is de slechtste week voor de beurzen sinds de 2008 financiële crisis. Zo’n zo’n $5 biljoen werd door de coronavirus-vrees weggevaagd.

Crypto assets worden ook verkocht en Bitcoin is deze week weer flink in prijs gedaald. De olieprijs is flink gedaald en zelfs de koers van goud stond deze vrijdag in het rood. Hoewel, bitcoin en goud daalde minder hard dan de aandelenmarkten. In de 2008 crisis gebeurde dit aanvankelijk voor goud ook. Goud ging eerst 32% in prijs achteruit voordat het kapitaal investeerde in een veilige haven en de goud koers uiteindelijk met 180 % steeg.

Coronavirus & recessievrees!

De financiële wereld vreest de aankomst van een wereldwijde recessie die kan verder leiden tot een depressie en een nieuwe volgende financiële crisis. Kapitaal vlucht op dit moment van de effectenmarkten naar de obligatiemarkten en de dollar voor liquiditeit. Liquide financiele activa die als risk-on worden beschouwd, worden massaal verkocht. Door kapitaal (tijdelijk) te parkeren in de dollar en vooral Amerikaanse obligaties kan er even naar adem worden gehapt en geluisterd worden naar wat de centrale banken zullen doen. Uiteindelijk is de ‘gezondheid’ van de effectenmarkten afhankelijk van steeds nieuwe kapitaalinjecties van de centrale banken.

Covid-19 als de zwarte zwaan van de globale wereldeconomie.

coronavirus vrees zaait paniek op de wereldwijde aandelenbeurzen

Het coronavirus schopt de schaakstukken van het speelbord. We zijn in totaal nieuwe ongekende wateren terechtgekomen. Een verdere verspreiding van het coronavirus is te beschouwen als de zwaarte zwaan voor de globale financiële orde. Het is te verwachten dat de wereldeconomie in 2020 zal krimpen door de uitbraak van het coronavirus. Economische analisten van de Bank of America hebben de groeiverwachting van China op het laagste niveau gezet sinds 1990.

De Fed en de ECB zullen de komende weken moeten ingrijpen met nieuwe geldverruimingsprogramma’s om de effectenmarkten weer te ondersteunen om een aankomende crisis (hopelijk) uit te stellen en een einde te maken aan het bloedbad op de aandelenbeurzen. De Chinese Centrale bank is al een tijdje bezig met een programma van kwantitatieve versoepeling om de Chinese economie te ondersteunen. Spoedig zullen alle printers overuren maken.

Global QE & Financial Repression!

Verdere financiële repressie is het onvermijdelijke gevolg. Het is wellicht in dit scenario met een nieuw verhoogd risico voor (hyper)inflatie dat kapitaal van de obligatiemarkten en de wereldwijde dollar reserves zal verhuizen naar vooral goud en wellicht ook bitcoin. Waarom ook bitcoin? Daarvoor zijn belangrijke redenen voor aan te leveren. Leer en lees meer over de unieke waardepropositie van Bitcoin in relatie tot goud. Kennis over de potentie over bitcoin’s verdere ontwikkeling is nog beperkt en biedt de vroege belegger voordelen.

We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Lees verder

Alan Greenspan over goud en economische vrijheid

Alan Greenspan (New York 1926) is een zeer invloedrijke voorzitter geweest van de Federal Reserve. Hij werkte hier meer dan 19 jaar tussen 11 augustus 1987 tot en met 31 januari 2006. Hij zag onder zijn bewind vier verschillende presidenten voorbij zien komen: Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton, en George W. Bush. Alan […]

May 27, 2020
12 min

Is Bitcoin een piramidespel?

Lezers vragen wel eens of Bitcoin een piramidespel is. Hier zullen we dieper op ingaan en refereren naar een mooi geschreven verdiend artikel over waarom Bitcoin geen piramidespel is. Critici proberen doorgaans Bitcoin (BTC) op allerlei manieren in diskrediet te brengen. Een daarvan is door te zeggen dat het een piramidespel is, en die onflatteuze […]

May 25, 2020
2,5 min

Is Bitcoin betrouwbaar?

Is Bitcoin betrouwbaar, staat Bitcoin niet op losse schroeven? Bitcoin-sceptici zeggen maar al te graag dat Bitcoin niet betrouwbaar is en door niets wordt gedekt, zoals sommige valuta’s voorheen door goud werden gedekt. Ze beschouwen het als een digitale droom, een illusie die op niets gebaseerd is. Als we echter de fundamentele principes van Bitcoin […]

May 19, 2020
4,5 min