blockchain

De non-fungibele tokens: Nifty – Nifties (NFT), zal ik ze kopen?

Aanbieding: 

Wat wordt er bedoelt met non-fungibele nifty, nifties (NFT) tokens? Waar en waarom zou ik een NFT kopen?

Een nifty (meervoud: nifties) zijn unieke digitale roerende goederen die op een openbare blockchain worden opgeslagen. Hierbij kan het gaan om unieke digitale verzamelobjecten (collectibles), maar vooral ook in-game spelobjecten zoals bijvoorbeeld een zwaard of wapen. Unieke digitale kunstobjecten, creaties of schilderijen zijn al populair en worden al voor grote bedragen verkocht.

nft tokens

Alle mogelijke unieke digitale goederen kunnen via blockchain technologie verhandelbaar worden. Spelontwikkelaars kunnen binnen games spelobjecten en voorwerpen zodanig programmeren dat ze verhandelbaar kunnen worden als een nifty (NFT) op een online NFT-marktplaats zoals Metaplex of een crypto exchange .

Het is ook te verwachten dat er meer en meer verzamelaars zullen zijn van unieke digitale goederen, populaire spelobjecten en digitale kunst die op een bepaalde blockchain worden vastgelegd. NFT´s werken op basis van digitale handtekeningen en een smart contract die is geprogrammeerd op een blockchain ontwikkelingsplatform.

Op dit moment is vooral Ethereum populair voor de uitgave van unieke NFT tokens (unieke digitale roerende goederen) die kunnen dienen als digitale collectibles (verzamelobjecten). Het probleem is dat Ethereum te duur en te langzaam is voor de uitgave van NTF´s. De grootste NFT-marktplaats van Ethereum, OpenSea, heeft hier veel last van.

Concurrerende netwerken, waaronder Solana, hebben hun eigen NFT-marktplaatsen ontwikkeld. De eerder genoemde Metaplex NFT-marktplaats is gebouwd op Solana en voorziet in een super snel, gemakkelijk en goedkoop platform voor de uitgave en handel in NFT´s.

Zal ik een NFT kopen?

NFT zijn nieuwe technologische blockchain toepassingen en zijn onbeproefd. Het kopen van een NFT kun je het beste doen om kennis te maken met de technologie, maar niet voor speculatie. Er zijn nog veel te onbekende risico´s vanuit een veiligheidsoogpunt en ook vanuit speculatieve beleggingsoogpunt. Het is maar wat de zot er voor geeft om de eigenaar te worden van een eenvoudige afbeelding van bijvoorbeeld een aap. Men kan stellen dat de huidige NFT-markt een zeepbel is. Oppassen geblazen. Spelen met nieuwe toepassingen is leuk, maar beleggen is een andere zaak.

Waar zal ik een NFT kopen?

Hier volgt een lijst van een aantal goede NFT-marktplaatsen waar NFT-kunstenaars en NFT-kunstliefhebbers verzamelen.

OpenSea – de bekendste en grootste marktplaats

Foundation.app – de plek voor ervaren kunstenaars

Rarible – meest bekend voor NFT-gaming items

MakersPlace – exclusieve marktplaats

SuperRare –

Enjin –

Mintable –

Crypto.com –

Lazy –

Cargo –

Sandbox –

Op een van deze NFT-marktplaatsen, zal je zeker een mooie NFT kunnen tegenkomen die in de smaak valt om wellicht voor de gein te kopen.

NFT nieuws

Internationale schaakbond lanceert NFT-marktplaats

Een van de oudste spellen ter wereld blijft aan het front van de digitale revolutie meespelen. Eerst waren schaakcomputers aldoor het neusje van de zalm qua rekenkracht, vervolgens nam het online schaken een gigantische vlucht, en nu heeft FIDE bekend gemaakt eind november te starten met een marktplaats voor non-fungible tokens: ChessNFT.

“We hopen een nieuwe crypto-demografie te verwelkomen met de gamification van unieke wedstrijdmomenten, verzamelstukken en schaakgerelateerde kunst”, aldus FIDE.

FIDE is hiermee de eerste wereldwijde sportfederatie die haar eigen NFT-ecosysteem creëert. De lancering valt samen met het FIDE World Chess Championship 2021. Het evenement zal plaatsvinden op de Expo 2020 Dubai van 24 november tot 16 december.

6,88 ETH voor een schaaktrofee

Het nieuws komt niet helemaal uit de lucht vallen, want vorige maand won de regerend wereldkampioen Magnus Carlsen al een NFT-trofee in de Meltwater Champions Chess Tour. Een replica van de digitale trofee – dat wil zeggen toch ook een unieke NFT – werd per opbod verkocht aan een fan die er 6,88 ETH voor neertelde. Binnen dit prijskaartje hoorde ook het recht een keer met Carlsen te spelen. Of dit online of offline is, is ons niet bekend, maar met dit voorbeeld voel je al aan dat NFT’s echt iets moois brengen.

FIDE werkt samen met TON Labs, de kernontwikkelaar van het FreeTON Network, onlangs omgedoopt in Everscale, om de ChessNFT-marktplaats tot leven te brengen. Er wordt gewerkt met de TrueNFT technologie van het Everscale Network. TrueNFT’s slaan niet een unieke code van een digitaal kunstwerk maar van hele kunstwerk zelf wordt een hash gemaakt die op de blockchain wordt weggeschreven.

Op ChessNFT.com kun je straks zowel met fiat als met crypto betalen. Naast algemene NFT marktplaatsen waarvan OpenSea de grootste is, komen er steeds meer van dit soort specifieke marktplaatsen, zeg maar de gespecialiseerde kunstboetieks van de toekomst.

Nu we het over schaken hebben: een hele getalenteerde schakel is niemand minder dan Jack Mallers van Strike. In zijn nog jongere jaren lanceerde hij jackschess.com. Die leuke schaakwebsite is pas recent niet meer live.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Deutsche Bank lanceert eigen Layer 2 netwerk op Ethereum blockchain!

What a difference a day makes, zullen we maar zeggen. Afgelopen woensdag, na de toespraak van Jerome Powell, stortten zowel de aandelen- als de crypto beurzen volledig in. De aanleiding? De kans dat de FED minder renteverlagingen zal doorvoeren in 2025 in verband met aanhoudende (hoge) inflatie. Echter, vrijdag kwam in een rapport naar buiten […]

Dec 22, 2024
3 min

De SEC keurt de Hashdex Bitcoin en Ethereum crypto index ETF goed!

Het zal niemand van onze lezers onopgemerkt zijn gebleven dat de cryptomarkten enorm aan het dalen zijn. Sinds de aankondiging van Jerome Powell van de FED dat de rente wordt verlaagd met 25 basispunten (wat goed nieuws is) daalde de prijzen van Bitcoin, maar waarom? De FED heeft namelijk aangegeven dat de inflatie hardnekkiger blijkt […]

Dec 21, 2024
2,5 min

Bretton Woods 4.0 De bitcoin afgedekte digitale dollar reset van de USA

Bretton Woods 4.0. is onderweg. Van een analoog schuldensysteem naar een digitale herstart van de dollar als wereldreservemunt met bitcoin als onderpand. Gebaseerd op de huidige discussies en inzichten van prominente figuren is er een lopend debat over de mogelijke transformatie van het Amerikaanse monetaire systeem, met name door de integratie van het gebruik van […]

Dec 18, 2024
12,5 min