Crypto-indexbeleggen is Indexbeleggen in crypto-assets. Dit artikel zal alles bespreken over indexbeleggen in zijn algemeenheid en crypto-indexbeleggen in het bijzonder. In Nederland biedt Mercury Redstone een professionele breed gespreide crypto-portefeuille op basis van indexbeleggen met behulp van een Bitvavo rekening. De handelsapp van Finst biedt cryptobundels aan, waaronder die van CoinDesk Indices. Maar wat wil dit allemaal precies zeggen? In dit artikel leggen we uit wat crypto-indexbeleggen is en wat de voordelen ervan zijn.
INHOUDSOPGAVE CRYPTO-INDEXBELEGGEN
Wat is een index?
Een index is een maatstaf voor de financiële prestaties van een specifieke beleggingscategorie. Zo is bijvoorbeeld de AEX (Amsterdam Exchange Index) een weergave van de prestaties van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. In de meeste gevallen bestaat een index uit een gespreid mandje van een bepaalde activa, dat wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie.
“Zoek niet naar de speld in de hooiberg. Koop gewoon de hooiberg!”
John Bogle, founder of Vanguard
Wat is indexbeleggen
Indexbeleggen is een beproefde methode voor gespreid beleggen op de lange termijn. Door te beleggen volgens een index neemt u deel in een gespreide portefeuille teneinde de markt te volgen i.p.v. deze proberen te verslaan. Indexbeleggen wordt daarom ook wel passief beleggen genoemd, waarvoor geen dure analisten nodig zijn. Dit maakt indexbeleggen met behulp van Mercury Redstone dienst in samenwerking met de Bitvavo exchange een goede manier van beleggen, wat uw rendement ten goede komt.
Een gemakkelijker alternatief wordt nu aangeboden door Finst. Vanuit de Finst handelsapp kan de belegger direct toegang krijgen tot de CoinDesk Crypto Indices (CoinDesk 20 Index). Voor meer informatie: lees onze Finst review.
Wat betekent herbalanceren van de index?
Constante prijsfluctuaties hebben als gevolg dat binnen de index de onderlinge verhoudingen van de crypto-assets schommelen. Ten behoeve van een optimale spreiding wordt een index daarom periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) geherbalanceerd.
Tijdens het herbalanceren worden de verhoudingen teruggebracht naar de oorspronkelijke weging op basis van marktkapitalisatie en liquiditeit. Een deel van de hardst gestegen componenten wordt verkocht en daarmee worden componenten bijgekocht die qua prijs relatief achter zijn gebleven. Zodoende wordt er voor een relatief hoge prijs verkocht en voor een relatief lage prijs gekocht.
Wat betekent reviseren van de index?
Om de nieuwste trends en ontwikkelingen nauwkeurig te volgen wordt een index periodiek gereviseerd. Reviseren betekent dat een index-component dat op basis van gedaalde marktkapitalisatie en/of liquiditeit niet langer in de index thuishoort, wordt vervangen door het eerstvolgende uit de selectielijst.
Indexmethodologie
Zoals gezegd is indexbeleggen passief en worden er dus geen actieve beslissingen gemaakt t.a.v. de samenstelling van de index. Maar die samenstelling is natuurlijk wel ergens op gebaseerd. Iedere index volgt daarom een vooraf opgestelde methodologie met daarin de index-regels en berekeningen. In de methodologie staat bijvoorbeeld hoe de marktkapitalisatie en liquiditeit worden berekend en op basis van welke regels de periodieke herbalancering en revisie plaatsvinden.
Voordelen van crypto indexbeleggen
Gemak
Door te beleggen via een index belegt u in één keer in een gespreid mandje van crypto-assets, dat iedere maand automatisch wordt geherbalanceerd en gereviseerd. U hoeft dus niet zelf handmatig allerlei aan- en verkopen te doen. Dit maakt geld bijstorten of opnemen ook heel makkelijk bij Mercury Redstone omdat de verhoudingen binnen uw portefeuille altijd intact blijven.
Lage kosten
De kosten van passief indexbeleggen zijn aanzienlijk lager dan dat van actief beleggen omdat er geen dure fondsmanagers voor nodig zijn. Ook worden er niet onnodig veel transacties gedaan met hoge transactiekosten als gevolg. Bij indexbeleggen heeft u deze kosten allemaal niet, wat uw nettorendement ten goede komt.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat op de lange termijn de factor kosten de voornaamste invloed heeft op het nettorendement. Let bij beleggen dus altijd goed op de totale kosten. Lage kosten hebben met name op de lange termijn een buitengewoon positief effect op uw nettorendement.
Hoger nettorendement
Vanwege de lage kosten en het feit dat koersen niet of nauwelijks te voorspellen zijn, is het nettorendement van indexbeleggen op de lange termijn doorgaans hoger dan dat van de meeste actieve beleggingsstrategieën.
90% van de actieve fondsmanagers is op de lange termijn niet in staat de index te verslaan. Dat komt doordat het zogenaamde timen van de markt (wanneer in en uit te stappen) ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk is. Daar komt bij dat de grote stijgingen (net zoals de grote dalingen) van de markt vaak geconcentreerd zijn in een korte tijdspanne. Een belegger die actief probeert te anticiperen loopt daardoor het risico de beste winsten mis te lopen omdat hij te vroeg uitstapt of te laat weer instapt. Daarom presteren de meeste actieve beleggingsstrategieën op de lange termijn doorgaans minder dan passieve indexstrategieën die Mercury Redstone toepast.
De AFM zegt hierover:
“Het verwachte rendement van de groep van actief beheerde fondsen is lager dan dat van een index en van tevoren is niet tot nauwelijks te voorspellen welk fonds beter dan de index zal gaan presteren.”
Meer over het rendement >
“De beste manier om te beleggen, is indexbeleggen met minimale kosten.”
Warren Buffett
Hoe kan ik het beste passief beleggen in crypto?
Dit kun je het meest uitgebreid doen bij Mercury Redstone in combinatie met een Bitvavo handelsrekening. Voor meer informatie:
Zijn er andere alternatieven beschikbaar?
Zoals we eerder al hebben gemeld, een zeer gemakkelijke en voordelige manier om crypto-indexbeleggen voor elkaar te krijgen met 1 oplossing is door gebruik te maken van de Finst handelsapp. Finst beschikt over zogenaamde Crypto Bundels en in het bijzonder de CoinDesk Crypto 20 Index. Voor meer informatie, lees onze Finst review.
Een andere exchange die een soortgelijke dienst als Finst heeft gelanceerd, is het crypto-platform van Nexo. Nexo biedt een compleet handels- en kredietplatform aan voor elke bitcoin en crypto belegger. Voor meer informatie: Nexo Review.
Andere alternatieve oplossingen zijn ontwikkeld door Bitpanda en Mudrex. Ze leveren een vergelijkbare dienstverlening. Echter, we raden onze lezers aan om zo veel mogelijk gebruik te maken van Nederlandse partijen.