Crypto kopen? Waar te beginnen! Welke crypto zal ik nu kopen anno 2025? Welke crypto is een investering waard? Deze vraag is vaker bij ons binnengekomen. De laatste jaren is het aantal crypto assets enorm toegenomen. Op bestebank hebben we een artikel gewijd aan de categorisatie van deze digitale activa. Dit artikel kun je hier vinden. We gaan in dit artikel meer over de algehele problematiek m.b.t. het kopen van crypto. We zullen hierbij aandacht besteden aan regulering, de visie van DNB en het cruciale onderscheid tussen crypto en Bitcoin. Laten we beginnen!
INHOUDSOPGAVE
Wat is een crypto?
Volgens de Europese Commissie is een crypto ‘een digitale vertegenwoordiging van een waarde of recht die verhandeld kan worden via een distributed ledger (zoals een blockchain) of vergelijkbare technologie’. In essentie is een crypto een digitale registratie in een gedistribueerd grootboek dat wordt beheerd door meerdere computers zonder een centrale autoriteit.
Blockchain: De technologie achter crypto
Crypto werkt op blockchain-technologie, waarbij transacties worden vastgelegd in een decentraal grootboek. Dit biedt voordelen zoals transparantie en beveiliging, maar betekent niet automatisch dat elke toepassing ervan waardevol is. Niettemin, er vindt ook veel innovatie plaats in de cryptomarkt. Zelfs DNB erkent dat blockchain toepassingen en crypto projecten innovatie stimuleert, maar benadrukt dat de meeste crypto’s en blockchain toepassingen speculatief blijven.
Gedekte en ongedekte crypto’s
- Ongedekte crypto’s bestaan uitsluitend binnen de blockchain en vertegenwoordigen geen fysieke activa. Ethereum, Litecoin en de meeste andere cryptovaluta vallen in deze categorie.
- Gedekte crypto’s (stablecoins) zijn gekoppeld aan onderliggende activa, zoals de Amerikaanse dollar of goud, en zouden stabieler moeten zijn. Toch is er weinig transparantie en toezicht op de daadwerkelijke dekking van deze tokens. Bekende stablecoins zoals Tether (USDT) en Binance USD (BUSD) roepen vragen op over de betrouwbaarheid van hun onderliggende activa.
- Tokens, gedekt of ongedekt, werken op basis van smart contracts boven op een Layer 1 blockchain (zoals Ethereum en Solana). De meeste memecoins zijn tokens die vooral op Solana worden uitgegeven.
- Real Word Assets (RWA) – zijn meestal tokens die worden afgedekt door bepaalde activa in de fysieke wereld. Vele instituties, waaronder SWIFT, hebben interesse in de toepassing van deze blokchain use case.
Crypto’s als betaalmiddel?
DNB beschouwt ongedekte crypto’s niet als geschikt geld, omdat ze niet voldoen aan de eigenschappen van een stabiele rekeneenheid of oppotmiddel. Hun hoge volatiliteit en gebrek aan monetaire stabilisatie maken ze ongeschikt als breed geaccepteerd betaalmiddel. Slechts 3% van de Nederlandse crypto-bezitters gebruikt crypto daadwerkelijk voor betalingen.
Crypto kopen en verkopen: Speculatie en risico’s
Hoewel crypto’s vaak worden gepresenteerd als een revolutionaire technologie, blijft de handel erin grotendeels speculatief. Crypto is geen gereguleerd financieel product en functioneert vaak als een gokmarkt waarin prijzen sterk fluctueren. De cryptomarkt kent een groot aantal risico’s:
- Waardeschommelingen: Crypto’s zijn extreem volatiel.
- Diefstal en hacks: Veel crypto-platforms zijn kwetsbaar voor in het ergste geval cyberaanvallen en verder ook storingen.
- Gebrek aan regulering: Er is geen financiële autoriteit die bescherming biedt tegen misleiding of fraude.
- Geen vangnet: In tegenstelling tot banken, is er geen depositogarantie voor crypto. Je kunt al je geld die je inzet verliezen.
- Gebrek aan decentralisatie: de meeste van deze projecten maken verder gebruik van een Proof-of-Stake protocol en geen Proof-of-Work protocol, hetgeen de vorming van een oligarchie verder kan versterken.
Crypto kopen – regulering en toezicht
Vanwege de mogelijke anonimiteit en wereldwijde toegankelijkheid van crypto is de markt vatbaar voor witwassen, belastingontduiking en fraude volgens de overheden en toezichthouders. Vooral decentrale beurzen (DEX) zijn moeilijk te reguleren. Op dit moment houdt DNB in Nederland alleen toezicht op cryptobedrijven die actief zijn in Nederland via de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Er is echter nog geen uitgebreid consumentenbeschermingskader.
Nieuwe cryptowetgeving: MiCAR
Om meer controle te krijgen over de cryptomarkt, heeft de Europese Commissie in 2023 de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCAR) aangenomen. De wet, die in 2024 in werking treedt, verplicht cryptodienstverleners zich te registreren en beschermt consumenten beter. Enkele belangrijke regels:
- Bescherming tegen misleiding: Platforms mogen geen complexe of risicovolle producten zonder duidelijke uitleg aanbieden.
- Compensatie bij hacks: Klanten moeten vergoed worden bij platformaanvallen.
- Verbod op risicovolle bedrijfsmodellen: Crypto-exchanges mogen geen klantentegoeden gebruiken voor eigen handel.
Bitcoin vs crypto kopen
Bitcoin is meer dan een cryptocurrency; het is een decentraal monetair protocol gebaseerd op solide geldprincipes. Het is schaars (maximaal 21 miljoen BTC), onvervreemdbaar en functioneert als een politiek neutraal reserve-activum. In een wereld waar fiat-valuta’s ongedekt zijn en afhankelijk van centrale banken die schulden creëren, biedt Bitcoin een hedge tegen inflatie, monetaire politiek en systeemrisico’s in het traditionele bankwezen. Steeds meer instituties zien Bitcoin als een strategische reserve, vergelijkbaar met goud, maar met superieure eigenschappen zoals decentralisatie, transporteerbaarheid en absolute schaarste.
De cryptomarkt: Een experimenteel speelveld vol risico’s
De bredere cryptomarkt bestaat uit duizenden tokens, variërend van fintech-experimenten tot pump-and-dump scams en memecoins. In tegenstelling tot Bitcoin worden de meeste crypto-assets centraal beheerd door ontwikkelaars of bedrijven die de regels kunnen wijzigen en een aanzienlijk deel van de tokens voor zichzelf houden. Dit maakt veel crypto-projecten eerder te vergelijken met tech-startups dan met een solide monetair systeem.
Niettemin, vele van deze fintech en tech-starups komen wel met nieuwe bouwstenen voor DeFi- en NFT-platforms en -applicaties. Al deze crypto tech projecten hebben o.a. bruggen gebouwd met Ethereum (EVM), bouwen bruggen met Bitcoin (BTC) en ook naar elkaar indien mogelijk. Bitcoin is de reservemunt van deze snel ontwikkelende cryptoverse. Een cryptoverse die heeft geleid tot de verdere opmars van Decentralized Finance (DeFi) applicaties en Non Fungable Tokens (NFT) marktplaatsen. Een andere nieuwe trend is de ontwikkeling van Decentralized Science (DeSci).
Op basis van deze technologische bouwstenen is een nieuwe semi-decentrale fintech-netwerkinfrastructuur onder ontwikkeling. Er zijn verder verschillende voorstellen voor het verbeteren van de schaalbaarheid, programmeerbaarheid, veiligheid en communicatie tussen de verschillende netwerken en platforms.
Hierdoor staat er een divers en complex eco-systeem van een nieuwe financieel technologische infrastructuur voor het internet en deze digitale informatietijdperk. Crypto is een spannende nieuwe industrie, maar het kopen van crypto is uiteindelijk een speculatieve belegging.
Crypto’s kopen als een speculatieve belegging
Voor de meeste beleggers is crypto geen alternatief voor geld, maar een vorm van een belegging voor durfkapitaal. Dit brengt aanzienlijke risico’s met zich mee:
- Sterke waardeschommelingen: De meeste tokens zijn extreem volatiel en afhankelijk van hype en marktsentiment. Bijvoorbeeld, de memecoin handel op o.a. pump.fun is gewoon een crypto casino.
- Centrale controle en marktmanipulatie: Veel crypto’s worden gecontroleerd door oprichters of durfkapitalisten die grote hoeveelheden tokens bezitten. Bijvoorbeeld: Ripple (XRP).
- Beveiligingsrisico’s: Hacks en exploits in DeFi en smart contracts leiden regelmatig tot miljardenverliezen.
- Beleggingsrisico´s: Kans op mislukkingen en gebrek aan adoptie. De meeste projecten zullen falen.
- Regelgevingsonzekerheid: Veel tokens vallen mogelijk onder effectenwetgeving, wat toekomstige beperkingen kan opleveren. Nieuwe regelgeving in de Verenigde Staten, die pro-crypto innovatie zal zijn, zal hier meer duidelijkheid gaan bieden.
- Bitcoin is programmeerbaar. Er komen nieuwe voorstellen binnen voor de toevoeging van nieuwe protocollen die de functionaliteit van andere crypto projecten kunnen overnemen. Bijvoorbeeld, de uitgave van digitale activa kan op een super veilige, bijna gratis manier worden gedaan bovenop Bitcoin met behulp van het Taproot Asset Representation Overlay protocol. Het kan nog jaren duren voordat deze technologie daadwerkelijk wordt geïmplementeerd op Bitcoin, maar het zou drastische gevolgen kunnen hebben voor andere goede blockchain en crypto projecten.
Crypto kopen, conclusie!
Terwijl de cryptomarkt een speeltuin blijft voor speculanten en durfkapitalisten, onderscheidt Bitcoin zich als het enige echt gedecentraliseerde, onvervreemdbare geldsysteem. In een wereld waar fiat-geld en de meeste crypto’s ongedekt zijn, is Bitcoin de ultieme vorm van solide geld. Steeds meer instituties, beleggers en zelfs landen erkennen Bitcoin als een strategische activa. Bitcoin is een cryptocurrency, maar onderscheidt zich fundamenteel van de rest van de cryptomarkt. Laten we het zo puntsgewijs samenvatten:
- Bitcoin is een monetaire revolutie en een superieur alternatief voor fiat-geld.
- Crypto is een experimentele markt die voornamelijk bestaat uit risicovolle fintech-projecten.
- Beleg alleen in Bitcoin als een strategische lange termijn reserve.
- Speculeer in crypto alleen met kapitaal dat je bereid bent te verliezen.
- Regulering wordt strenger, maar biedt geen absolute bescherming tegen risico’s.
Waar zal ik crypto kopen?
Op een veilige en gereguleerde digitale valuta exchange met goede handelsvolumes en een strikt beleid als het gaat om het toevoegen van nieuwe digitale activa. In Nederland is dit ongetwijfeld Bitvavo. Bitvavo biedt haar gebruikers ook de mogelijkheid aan om passief te beleggen in crypto. Crypto-indexbeleggen is de beste en meest veilige manier om blootstelling te krijgen tot bitcoin en top projecten in de algehele cryptomarkt.
Voor een uitgebreid overzicht met een selectie van goede crypto exchanges en brokers, raden we het volgende artikel aan:
Ten slotte, raden we onze lezers de volgende artikelen aan om te lezen: