Met de komst van een nieuwe pro- Bitcoin en crypto president lijkt DeFi hier enorm van gaan te profiteren. Decentralized Finance is een van de meest belovende sectoren binnen crypto, en dat zal de komende tijd naar alle waarschijnlijkheid gaan toenemen. De afgelopen periode is de populariteit van decentralized exchanges dan ook fors toegenomen, zo blijkt ook dat grote gecentraliseerde exchanges als Binance en Bybit inmiddels gebruikers verliezen aan populaire DEX’s.
Decentralized exchanges winnen vooral aan populariteit omdat de exchanges transparanter, sneller en (vaak) goedkoper zijn. Echter, centralized exchanges zijn over het algemeen makkelijker te bedienen, maar ook hier hebben de DEX’s flink aan gewerkt en dat werpt dus nu z’n vruchten af! Lees hier onze gloednieuwe Vertex DEX review.
INHOUDSOPGAVE
Spot en perpetual trading. Waar leent de Vertex DEX zich beter voor?
Met een totaal 24-uur handelsvolume van maar liefst $104,- miljoen en een totaal handelsvolume van $122,- miljard, kunnen we stellen dat de Vertex DEX behoorlijk populair is. Naast het handelsvolume leent de DEX zich ook goed vanwege de diepe liquiditeit, die gerealiseerd wordt doordat de exchange gebruikmaakt van cross-chain liquiditeit: hierdoor kan er liquiditeit van verschillende blockchains gecombineerd worden en neemt de liquiditeit toe. Vertex maakt gebruik van de Arbitrum, Mantle, Sei en de Coinbase Base blockchain.
Op de perpetuall-markt van Vertex zijn ± 60 verschillende PERPS beschikbaar. Waaronder BTC, ETH, SOL-PERPS. Ook zijn populaire altcoins en memecoins beschikbaar op de PERPS markt. PERPS opzoeken, traden en verhandelen gaat super eenvoudig op deze makkelijke en overzichtelijke DEX; vergelijkbaar met een CEX. Daarnaast kun je deze PERPS met een leverage tot maximaal 20X traden. Tot slot is de spread op de orders extreem laag, soms wel 0.00% !
De Spot markt van Vertex is een stuk minder uitgebreid met 10 handelsparen. De Spot markt zal zich naar alle waarschijnlijkheid wel gaan uitbreiden. Wel kun je op de Spot markt gebruik maken van margin trading. Voor zowel de spot- en perpetual markt geldt dat het overzicht van de exchange professioneel is, je gebruik kunt maken van trendlijnen, het orderbook super snel is, je handelt middels market, limit, stop market orders. Tot slot worden je aan- en verkoopprijs, fees en slippage van tevoren weergegeven.
Wat kun je nog meer op de DEX van Vertex?
Naast margin trading, spot trading en perpetual trading (met leverage) kun je nog meer op de DEX van Vertex. Vertex heeft namelijk ook, net als vele decentralized platforms, een prediction market.
Hiernaast zijn de volgende diensten ook beschikbaar op de DEX:
- Staking (crypto staken)
- Lending (kapitaal uitlenen) & Borrowing (kapitaal lenen)
- Liquidity pools (stel liquiditeit beschikbaar aan deze pools en verdien een APY)
- Crypto vaults (verdien een APY door je crypto vast te zetten in een zogenaamde ‘vault’ die voor jou trade/ handelt middels een “delta neutral” trading strategie)
- Verdien rewards door simpelweg te traden op de DEX. De rewards betalen zich automatisch (op basis van voorwaarden) uit in $VRTX tokens
De voordelen (en nadelen) van de Vertex DEX
De Vertex DEX leent zich perfect voor ervaren crypto traders die in perpetuals willen handelen, dat kan ook met een leverage. De voordelen van de DEX van Vertex zijn dat de interface net zo overzichtelijk is als een gecentraliseerde exchange, het handelsvolume hoog is, de liquiditeit diep, je tussen verschillende blockchains kunt handelen, het orderbook extreem snel is, je wallet volledig self custodial is en er gebruik wordt gemaakt van een Automated Market Maker orderbook (AMM).
Om gebruik te maken van de DEX koppel je een DeFi wallet en kun je direct (zonder KYC etc.) beginnen met handelen.
Het nadeel van Vertex is dat de spot markt nog erg klein is en de DEX niet beschikbaar is via een mobiele app. Wel is de website responsive en kun je dus wel via je smartphone op de website van Vertex handelen.
Raadpleeg ook ons artikel over de beste crypto exchanges.