clearpool

Wat is Clearpool Finance?

Aanbieding: 

Steeds meer bedrijven lenen via Clearpool’s credit marketplace. Wat wil dit zeggen? Wat is Clearpool Finance?

Clearpool Finance – DeFi protocol

Meer en meer bedrijven wenden zich tot decentralized finance (DeFi) protocollen om kapitaal te verkrijgen. Deze decentrale protocollen lenen zich goed vanwege de snelheid en effectiviteit, welke overigens niet ten koste gaan van de veiligheid (mbt kredietwaardigheid), of zaken als due diligence. En Clearpool.finance ($CPOOL) is een van die populaire (met een Total Value Locked van $55 miljoen!) protocollen, maar wat doet en wat is Clearpool precies?

Clearpool heeft zich gepositioneerd als dé “credit marketplace”; een plek waar kredietverstrekkers en kredietnemers elkaar kunnen vinden. Middels zogenaamde “pools” kunnen bedrijven kapitaal lenen van een groep mensen (of bedrijven) die kapitaal beschikbaar stellen aan desbetreffende pool. Deze pool staat vervolgens onder de naam van het bedrijf dat geld leent. En ook jij kunt, net als bij Maple Finance, geld lenen aan deze bedrijven in ruil voor een ‘rente’, ofwel een APY (annual percentage yield). En de yields op Clearpool Finance zijn vrij hoog. In dit artikel zullen we dieper in Clearpool Finance duiken en hoe jij mee kunt doen in het protocol van Clearpool.

De APY’s van Clearpool zijn behoorlijk!

Clearpool is zowaar een echt ‘multichain’ protocol: Clearpool heeft de afgelopen weken en maanden namelijk meerdere Ethereum layer 2 netwerken geïntegreerd in het protocol. De Optimism en Mantle layer 2 zijn hier twee voorbeelden van. Daarnaast is het protocol ook beschikbaar via het Ethereum netwerk en via de Polygon zkEVM chain. Vanwege de lancering op (onder andere) de Optimism layer 2 heeft Clearpool de APY’s voor deze “Optimism pools” behoorlijk verhoogd: dus mocht jij via een Optimism pool (hoe je dat doet, komen we zo op terug) kapitaal uitlenen, dan krijg je bovenop de ‘standaard’ APY nog eens 5% extra in zogenaamde Optimism ($OP) rewards. En voor de Mantle pools is dat zelfs +15% extra ($MNT) rewards!

In de pools van Clearpool leen jij kapitaal uit aan bijvoorbeeld Market Makers of Liquidity providers. Deze bedrijven ondergaan strenge KYC en AML (anti money laundering) procedures om de risico’s zo veel mogelijk in te perken. Daarnaast werkt Clearpool met Credora; een onafhankelijk (met een zeer sterke reputatie) bedrijf dat de kredietscores bepaalt van de kredietnemers. Al met al kunnen we dus concluderen dat Clearpool een strenge procedure heeft voor de bedrijven die deelnemen aan de marktplaats.

Hoe leen jij kapitaal uit via Clearpool Finance?

Iedereen kan geld uitlenen via het Clearpool protocol en wij gaan uitleggen hoe je dat doet.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat alle bedrijven een volledige KYC procedure zijn ondergaan, er geen ‘lock-up’ periodes zijn (je kunt op ieder moment je geld terugkrijgen) en de yield ‘auto compounding’ is.

Om deel te nemen aan een lending pool, volg je deze stappen:

  • Ga naar clearpool.finance en kies voor “launch app
  • Vervolgens heb je een overzicht van de actieve pools waarin jij kunt deelnemen
  • Kies vervolgens voor “connect wallet” en koppel jouw MetaMask of Walletconncect Wallet
  • Kijk welke stablecoin (lenen gaat in stablecoins) jij kunt lenen aan de pools. Dit is $USDC of $USDT
  • Zorg ervoor dat je stablecoins in je wallet hebt (koop USDC & USDT bij Bitvavo)
  • Kies een lendingpool, check de voorwaarden (yield, bedrijf en andere informatie)
  • Tot slot kies je voor “supply liquidity” en bepaal je hoeveel stablecoins je wilt uitlenen, that’s it!

De Clearpool native token $CPOOL

Clearpool heeft een eigen native token die, onder andere, voor governance doeleinden wordt gebruikt. Dit betekent dat $CPOOL tokenholders (vanaf een bepaalde hoeveelheid) mee kunnen stemmen over bijvoorbeeld wijzigingen in het protocol, dit gaat echter over zeer forse hoeveelheden $CPOOL.

Daarnaast is het ook mogelijk om via de Clearpool app de $CPOOL token te staken (staking):

  • In de app kies je voor “staking”
  • Kies een “oracle” (bedrijf) pool waarin jij wilt deelnemen
  • Zorg dat je $CPOOL tokens in je MetaMask of WalletConnect wallet hebt en koppel je wallet
  • Stake vervolgens jouw $CPOOL via de “stake” knop (zonder vaste periodes of lock-ups)
  • Ontvang je rewards!

Waar kan ik $CPOOL kopen?

De $CPOOL is beschikbaar op de grote internationale crypoto exchanges. De CPOOL token koop je onder andere zeer voordelig op KuCoin en Bybit. Check hier onze KuCoin vs. Bybit vergelijking! Het is verder wel van belang om te onderstrepen dat we de aankoop van CPOOL niet aanbevelen. Het is een risicovolle belegging die je alleen met durfkapitaal mag uitvoeren. Je loopt het risico om je gehele inzet te verliezen. Doe altijd goed je onderzoek voordat je geld investeert in tokens en crypto activa. Begin altijd met een goed begrip van bitcoin (BTC). Voor meer informatie:

Disclaimer: Clearpool Finance is een gevestigd bedrijf met gevestigde partnerships. Echter is het wel belangrijk om te realiseren dat het uitlenen en staken van geld risico’s met zich meebrengt!

Lees verder

Wat is Kekius Maximus, de memecoin die Musk ‘promootte’?

Elon Musk heeft er zin in zo te zien, en daar heeft de tech-ondernemer alle reden toe: zijn grote vriend Donald Trump, die hij door dik en dun gesteund heeft de afgelopen maanden, wordt per 20 januari president, zag Musk zijn Tesla aandelen flink toenemen in waarde de afgelopen periode en pakte hij ook direct […]

Jan 2, 2025
2,5 min

2024 was een bijzonder jaar voor Bitcoin en crypto

2024 was misschien wel een van de meest interessante jaren voor Bitcoin en crypto. De meeste mensen zullen het zich herinneren als het jaar van toenemende adoptie, voornamelijk vanuit de institutionele hoek. Zo werd begin dit jaar meteen de eerste Bitcoin spot ETF goedgekeurd in de Verenigde Staten en werd aan het eind van het […]

Dec 29, 2024
4 min

Deutsche Bank lanceert eigen Layer 2 netwerk op Ethereum blockchain!

What a difference a day makes, zullen we maar zeggen. Afgelopen woensdag, na de toespraak van Jerome Powell, stortten zowel de aandelen- als de crypto beurzen volledig in. De aanleiding? De kans dat de FED minder renteverlagingen zal doorvoeren in 2025 in verband met aanhoudende (hoge) inflatie. Echter, vrijdag kwam in een rapport naar buiten […]

Dec 22, 2024
3 min