DCEP is een afkorting voor China’s nieuwe nationale digitale valuta. DCEP is een afkorting voor Digital Currency Electronic Payment (‘Digitale Valuta Elektronische Betaling’). Het zal gelden als de digitale variant van de Chinese Yuan of renminbi (RMB), de nationale Chinese valuta. Het wordt ook wel de e-Yuan genoemd.
De Chinese renminbi is de officiële valuta van de Volksrepubliek China. “Renminbi” betekent “geld van het volk”. De (munt)eenheid van renminbi is yuan (元). De afkorting RMB (en ook de ISO 4217-standaard CNY) worden ook als eenheid gebruikt. DCEP zal de elektronische versie worden van dit fiatgeld en kan daarom als e-CNY of e-RMB worden aangeduid.
Zoals we weten staat China in het algemeen niet geheel gunstig tegenover het gebruik van cryptovaluta’s, maar is China wel geïnteresseerd in de onderliggende technologie. Dat is niet zo vreemd, aangezien China aan het werken is aan deze eigen nationale digitale valuta. De DCEP zal worden gebouwd met blockchain- en cryptografische technologie. Deze nieuwe digitale Yuan (DCEP) zou ’s werelds eerste belangrijke digitale centrale bankvaluta (CBDC) kunnen worden, aangezien het wordt uitgegeven door de Chinese staatsbank (PBoC). China beoogt ermee de circulatie en het internationaal bereik van de renminbi (RMB) te vergroten, met de eventuele hoop dat de renminbi een wereldwijde reservevaluta zal worden, net als de Amerikaanse dollar. De internationalisering zou verder kunnen worden versneld en versterkt door de verdere uitbouw van China’s Blockchain Services Network.
In tegenstelling tot vele andere cryptovaluta’s is de e-Yuan (DCEP) dus niet gedecentraliseerd. China is van mening dat alleen overheden en centrale banken (digitale) valuta’s uit mogen geven en de handel in andere cryptovaluta’s zoals Bitcoin (BTC) en Facebook’s Libra zijn daarom niet toegestaan in China. De DCEP wordt ook niet geregistreerd op cryptovaluta-beurzen en er zal niet kunnen worden gespeculeerd op zijn waarde.
De uitrol van de digitale e-Yuan (DCEP) in China
China werkt al vijf tot zes jaar aan de digitale valuta en is deze momenteel aan het uitrollen. Wanneer de DCEP volledig in werking zal zijn is echter nog niet geheel duidelijk, maar het lijkt erop dat dit in stappen wordt gedaan door pilot-projecten in verschillende steden.
In de loop van 2020 is er al goed vooruitgang geboekt. Op 5 oktober 2020 kondigde PBoC’s plaatsvervangend gouverneur Fan Yifei aan dat DCEP-wallet als voor 1,1 miljard renminbi (162 miljoen dollar) aan transacties hebben verwerkt tussen april en augustus 2020. De PBoC heeft al 113.300 persoonlijke wallets en 8.859 wallets voor bedrijven binnen het digitale yuan-initiatief. Technologie giganten waaronder Tencent en Huawei zullen DCEP-betalingen ondersteunen met de Weibo, WeChat en Huawei pay apps. De staatsbank China Construction Bank (CCB) zal ook betrokken zijn met de uitrol van de DCEP.
De ontwikkeling van de digitale yuan (e-CNY of e-RMB) en het gebruik van blockchain technologie behoort tot China’s topprioriteit. De PBoC voorziet een globaal digitale wapenwedloop en loopt op dit moment voorop. Tijdens de Olympische Spelen van Beijing in 2022 zullen voor het eerst ook buitenlanders gebruik kunnen maken van de e-Yuan.
De Centrale Bank van China voorziet een digitale wapenwedloop
De Chinese Centrale Bank heeft een artikel geplaatst in het tijdschrift China Finance. Het maant de Chinese overheid op om onder andere de lancering van een digitale yuan (CBDC) te versnellen. Er staan geopolitieke belangen op het spel en China moet een voorloper in de globale race in de adoptie van blockchain technologie, digitale valuta’s en digitale centrale bankengeld. Het is een nieuw slagveld voor competitie tussen staten.
Het is van wezenlijk belang voor de internationalisering van de Chinese yuan en het breken van de dollarhegemonie. Verder zal digitale centrale bankengeld voordelig zijn voor nationaal monetair beleid om de financiële en economische uitdagingen die het gevolg zijn van de pandemie, het hoofd te bieden.
De onderzoeksafdeling van de Chinese Centrale bank heeft al meer dan 130 crypto-gerelateerde patenten ingediend. Verder is het Chinese bedrijf Alibaba zeer actief met het indienen van crypto- en blockchain technologie patenten. Het concurreert met IBM die bijna net zoveel patenten heeft ingediend. Toch het Amerikaanse bedrijfsleven loopt nog steeds voorop als het gaat om het indienen van patenten op het gebied van blokchain technologie.
Voor meer informatie: