Layer 2 blockchains worden steeds belangrijker om het originele netwerk dat eronder ligt, Ethereum, verder op te schalen. Layer 2’s worden ook wel ‘rollups’ genoemd. Rollups hebben als voornaamste doel om de schaalbaarheid van Ethereum te verbeteren. Arbitrum maakt gebruik van zogenaamde ‘optimistic’ rollups. In dit proces worden transacties eerst buiten de Ethereum blockchain uitgevoerd en worden pas later in batches uitgevoerd op het Ethereum netwerk.
Layer 2’s zoals Arbitrum zijn belangrijk voor Ethereum omdat Ethereum hierdoor verder kan groeien en daarnaast betalen Layer 2’s een gas fee aan Ethereum. In ruil hiervoor wordt de Layer 2 weer beveiligd door het onderliggende netwerk: de Ethereum blockchain. Er zijn verschillende Layer 2’s die Ethereum verder helpen opschalen maar de Arbitrum layer 2 is één van de grootste Layers. Dus, wat is Arbitrum precies en hoe onderscheidt het zich?
Wat is Arbitrum en waarom is deze Layer 2 zo populair?
Recent schreven we nog een artikel over hoe BlackRock het BUIDL fonds uitbreidt naar maar liefst vijf nieuwe blockchains, of beter gezegd: vijf nieuwe Layer 2’s die op het Ethereum netwerk draaien. Deze Layer 2’s zijn meer dan alleen een “extra laag” op het Ethereum netwerk, het zijn decentrale software oplossingen die de adoptie van blockchain verder bevorderen. Zoals we ook al in eerdere artikelen hebben aangegeven raakt het Ethereum netwerk soms wat overspannen, Layer 2’s helpen door werk van Ethereum over te nemen, hierdoor schaalt het netwerk verder op. De Layer 2’s komen allemaal met specifieke eigenschappen en zogenaamde ‘tech stacks’; specifieke software tools die worden gebruikt om problemen op te lossen.
Arbitrum is een van de populairdere Layer 2’s en heeft zodoende dan ook bijna $3,- miljard aan TVL (total value locked). Een hoge TVL geeft aan dat er veel vertrouwen is in de blockchain, de blockchain populair is en hard groeit, het ecosysteem stabiel is en dat er ruimte is voor meer groei. Daarnaast heeft Arbitrum al aan 3.32 miljoen aan ETH bespaard, heeft de Layer 2 maar liefst 1.44 miljoen actieve wallets, een marktaandeel in de Layer 2-markt van ± 37% en heeft het ruim 1.37 miljard transacties verwerkt!
De voordelen van Arbitrum
Zoals te zien is is dat Arbitrum behoorlijk populair is, dit komt onder andere doordat de Rollup zichzelf bewezen heeft de afgelopen jaren. Daarnaast heeft Arbitrum het zogenaamde “AnyTrust” product wat zich goed leent voor apps die ‘high’ security nodig hebben. Ook heeft Arbitrum de “Orbit” dienst, dat developers in staat stelt om zelf een eigen blockchain te lanceren op de Layer van Arbitrum, hierbij kunnen ze gebruikmaken van de tools van Arbitrum. Tot slot heeft Arbitrum ook de “Stylus” dienst die developers in staat stelt om EVM compatible smart contracts te schrijven en hierdoor kunnen er meer Dapps worden gebouwd op de Layer 2.
Arbitrum heeft ook een native token, de $ARB token
Net als vele blockchains (Layer 1’s) en Layer 2’s heeft ook Arbitrum een eigen eigen token, namelijk de $ARB token. De ARB token heeft een marktkapitalisatie van bijna 3,- miljard dollar en staat hiermee in de top 50 grootste cryptocurrencies. De cryptocurrency wordt gebruikt voor ‘governance’ van het protocol en geeft tokenholders hiermee het recht om mee te stemmen omtrent protocol beslissingen. Daarnaast kunnen transactiekosten ook met de $ARB token betaald worden en tot slot is de cryptocurrency ook te staken, waardoor stakers het netwerk beveiligen. De token heeft dus genoeg ‘utility’.
Let op: Arbitrum komt net als andere cryptocurrencies met beleggingsrisico’s. Wees dus voorzichtig.