Hyperledger is een open source samenwerkingsverband onder leiding van de Linux Foundation tussen meer dan 120 verschillende bedrijven voor het ontwikkelen van de blockchain technologie voor financiële instellingen, banken, IoT, logistiek, productieprocessen etc.. Aangezien het onder leiding van Linux wordt uitgevoerd gaat het hier om een echt open source project en kan Hyperledger in die zin vergeleken worden met Apache en de manier waarop deze verschillende projecten ondersteunt. Nu, sinds de introductie van het internet is de lancering van de blockchain van Bitcoin de belangrijkste technologische doorbraak. Een blockchain is een peer-to-peer gedistribueerde grootboek (ledger) dat wordt samengehouden door consensus gecombineerd met slimme contracten en andere technologieën.
Deze kunnen worden gebruikt om een nieuwe generatie van transactionele applicaties te ontwikkelen die vertrouwen, transparantie en verantwoordelijkheid als kerneigenschappen hebben. Het werkt als een soort besturingssysteem voor marktplaatsen, micro-currencies, data-sharing netwerken en gedecentraliseerde digitale gemeenschapsvormen. Ze kunnen enorme hoeveelheid complexiteit en kosten besparen en een daadwerkelijk effect hebben om goede dingen voor ons te verwezenlijken in het dagelijske leven. Alleen een Open Source software ontwikkelingsplatform kan de blockchaing technologieën op een goede manier testen en in de markt brengen. Dit is wat Hyperledger wil verwezenlijken – gemeenschappen van software ontwikkelaars die samen blokketen frameworks, platforms en applicaties ontwikkelen.
Er zijn op dit moment de volgende blockchain projecten onder ontwikkeling: Fabric (permissioned blockchain), Sawtooth Lake (also permissioned & Proof of Elapsed Time als een consensus model), Iroha (een lichtgewicht C++ blockchain), Cello (blockchain as a service), Dashboard, en binnenkort Corda (R3’s distributed ledger voor banken).
Wat is het verschil tussen Hyperledger en Ethereum?
Hyperledger bouwt vooral permission based (gesloten) decentraal netwerk met blockchain toepassingen. Alleen op basis van goedkeuring en authentificatie van de deelnemers mag er gebruik worden gemaakt van de toepassing. Een autoriteit moet je goedkeuren en toevoegen tot het netwerk. Dit is niet het geval met Ethereum dit is een permissionless (open) netwerk, iedereen kan meedoen. Verder in het geval van Fabric wordt er niet gebruikt gemaakt van een PoW of PoS consensus algoritme, maar van een Practical Byzantine Fault Tolerance algoritme (pre-bitcion consensus algoritme). Er wordt ook niet gebruik gemaakt van Solidity. De Hyperledger Fabric blockchain is ook veel te moeilijk. De code voor de protocol van Fabric bestaat uit meer an 10.0000 zinnen met codes waardoor bijna niemand het kan begrijpen hoe het werkt. Nietttemin, de introductie van Monax in het consortium zal solidity toevoegen en de Ethereum codebase gebruiken voor het verder ontwikkelen van eris.db (smart contract machine) en andere nieuwe projecten. Ze kunnen ook kijken hoe Ethereum met hun toepassingen kunnen worden geïntegreed met de andere projecten. HyperLedger heeft zich dan ook aangesloten bij het Ethereum Enterprise Alliance consortium.
Wat is het verschil tussen HyperLedger en Ripple?
Ripple wordt vooral gebruikt als een zogenaamde een overbruggende cryptovaluta voor het besparen van transactiekosten bij complexe internationale transacties tussen financiële instellingen. De Engelse term is ‘Bridge Currency’. Ripple wordt is geschikt als een transactiemiddel, niet als een smart contract platform. Voor meer informatie: Ripple.
Onder andere zijn volgende bedrijven aangesloten bij Hyperledger:
- Accenture
- Airbus
- American Express
- CME Group
- Deutsche Börse Group
- Deutsche Bank
- Daimler
- Digital Asset
- DTCC
- Fujitsu
- Factom
- Hitachi
- SAP
- IBM
- Intel
- JP Morgan
- ABN AMRO
- Blockstream
- Bitmark
- Monax
- BBVA
- BNP Paribas
- BNY Mellon
- Cisco
- Lykke
- NXT
- Paxos
- Ripple
Gerelateerde artikels