newmont goldcorp

Bitcoin vs goud? Waarom zou ik bitcoin met goud vergelijken?

Aanbieding: 

In dit artikel gaan we bitcoin versus goud vergelijken. Zal ik bitcoin of goud kopen? Waarom zouden we bitcoin met goud kunnen vergelijken?

Bitcoin versus goud – Is Bitcoin een vorm van goud met intrinsieke waarde?

bitcoin vs goud

Er wordt vaak een vergelijking gemaakt tussen Bitcoin en goud. Niet vreemd, de uitvinder, Satoshi Nakamoto, heeft naar de werking van goud gekeken voor het ontwerp van Bitcoin’s monetaire politiek. Net zoals goud moeten bitcoins worden gedolven. Het delven van bitcoins is een tijdsintensief proces, vergt grote investeringen in kapitaalgoederen; het kost tijd en energie. Daarnaast is het totaal aantal bitcoins die kunnen worden gedolven per dag strikt gelimiteerd. Bitcoin´s ontwerp en protocol verwezenlijkt een virtueel, absoluut schaars digitaal crypto-goud.

Inderdaad, Bitcoin is virtueel, maar heeft door haar cryptografische en wiskundige principes metafysische kwaliteiten die verankerd zijn in de werkelijkheid door het delvingsproces (Proof-of-Work algoritme). Goud daarentegen is reëel, echte fysica met een intrinsieke waarde. Goud heeft in de daadwerkelijke wereld en in de menselijke geschiedenis al duizenden jaren haar dienst bewezen als een veilige haven. Goud is daadwerkelijk geld, het is sound money. In hoeverre bitcoins een intrinsieke waarde hebben is nogal een heet hangijzer. Het hele concept van intrinsieke waarde is nogal onder discussie. De technologie en infrastructuur van Bitcoin als programmeerbaar geld en het Bitcoin netwerk als een nieuw veilig alternatief gedecentraliseerd financieel systeem is op zichzelf zeer waardevol. Rond dit decentraal publiek toegankelijk systeem zijn er organisch allerlei Bitcoin bedrijven en applicaties ontwikkeld die ook gezamenlijk ook een enorme economische waarde representeren. 

Als we zouden praten in termen van de intrinsieke waarde van Bitcoin, dan zouden we kunnen stellen dat deze intrinsieke waarde gebaseerd is op het feit dat Bitcoin absoluut schaars is en dat door het gebruik van een gedistribueerd driedimensionaal boekhoudsysteem (de blockchain) van Bitcoin niemand kan knoeien met de geldhoeveelheid en transacties. Dit gedistribueerd 3D-boekhoudsysteem van Bitcoin wordt door verschillende netwerk effecten beveiligd. Als we puur op transactieniveau kijken. Alle transacties worden met een ECDSA-algoritme getekend. ECDSA staat voor Elliptic Curve Digital Signature Algorithm en is een lichtgewicht cryptografisch algoritme dat wordt gebruikt om transacties te tekenen op het Bitcoin protocol. Uitgevoerde transacties worden verwerkt en gevalideerd door de Bitcoin miners en alle nodes binnen het netwerk op basis van hashcash-algoritme en een Proof of Work consensus protocol. Vandaar, het Proof-of-Work algoritme verbindt Bitcoin tot de fysieke werkelijkheid en kan het ook als de eerst werkende energy currency worden beschouwd.

Veranderingen in de regels van het Bitcoin protocol kan alleen op basis van een overweldigende meerderheid plaatsvinden. Bitcoin is niet alleen cryptografisch gezien onkraakbaar en onveranderbaar, het heeft zelfs een ingebouwde bescherming tegen menselijke list en nijd! Alleen echt eendracht maakt macht binnen Bitcoin. Op basis van deze veiligheid zijn revolutionaire toepassingen mogelijk en de technologie kan zeer veel disruption veroorzaken. Het is dan wel zaak dan meer en meer mensen bitcoins gaan gebruiken en bitcoins kopen. Waarde heeft natuurlijk ook een belangrijk relatief component. Dit relatief component wordt vooral gestuurd door de vraag, aanbod en toepassingsgebruik van Bitcoin als een middel voor waardeopslag en als betaalmiddel. Deze mogelijkheden en toepassingen groeien zeer snel.

Bitcoin versus goud – twee schaarse monetaire bemiddelende goederen met een hoge stock-to-flow!

bitcoin versus goud

Het is heel goed verdedigbaar dat Bitcoin net zoals goud een vorm van gezond geld is, niet zozeer in de vorm van een ordinair cryptomuntje, maar als een krachtige programmeerbaar transactiegereedschap binnen een p2p-economisch systeem. Het is een waardevol digital assset. Bovendien hebben we te maken met een ingebouwde schaarste. Dit maakt bij een stijgende vraag het aanbod meer en meer gelimiteerd en daardoor zal de prijs mee omhoog volgen in een stijgende trend. De geldhoeveelheid van Bitcoin is immers gelimiteerd tot 21 miljoen eenheden. Het is onmogelijk om een bitcoin te kopiëren of te vermenigvuldigen zoals dit het geval is met een fiat-valuta. Bitcoin zal overeenkomstig de kwantiteitstheorie van het geld een zeldzaam en daardoor duur digitaal bezit worden. Bitcoin lijkt de werking van goud te spiegelen in de virtuele wereld van het internet en heeft na de halving in april 2024 een lagere stock-to-flow verhouding als die van goud. Bitcoin wordt daarom ook niets voor niets digital gold genoemd. Inderdaad, in 2024 zal Bitcoin een hogere stock-to-flow ratio als goud verkrijgen met een lagere inflatie. Het zal daardoor als monetair bemiddelend goed harder (solider) worden dan goud. Hoe vreemd het ook mag klinken, Bitcoin is het hardste geld dat de mensheid ooit heeft uitgevonden. Bitcoin is absoluut schaars, goud is relatief schaars. Nieuwe goud deposits worden elk jaar ontdekt. Een belangrijke ontdekking in 2022 was een goud deposit in Uganda met een waarde van meer dan 12 biljoen dollars. Deze ontdekking zou de wereldwijde goudvoorraad potentieel kunnen verdubbelen.  

Zelfs de onderzoeksafdeling van de Beierse staatsbank en verschillende andere banken en vermogensbeheerders hebben rapporten geschreven over Bitcoin´s unieke schaarste. 

De voordelen van Bitcoin ten aanzien van goud:

Een duidelijk voordeel van Bitcoin over goud is dat Bitcoin niet kan worden geconfisqueerd door de overheid en dat opslag aanzienlijk goedkoper is. Bovendien is er geen speciale politiebegeleiding nodig als je goud wilt vervoeren. Je hebt ook niet een grote militaire macht nodig om het goud te bewaken van vijandelijke troepen of piraten. Vandaar, een grote Bitcoin transactie is aanzienlijk vele malen goedkoper dan een transactie met goudbaren. Goud wordt geografisch en fysisch gebonden, Bitcoin is metafysisch, virtueel en grenzeloos. Bitcoin is daardoor een ideaal middel om een vermogen naar een ander land te vervoeren zonder dat de autoriteiten hier iets aan kunnen doen. Bitcoin is niet te confisqueren.

Bitcoin mining kan verder worden geïntegreerd in het energie-electriciteitsnetwerk voor o.a. het stabiliseren en rendabel maken van duurzame energiebronnen. Bitcoin kan een positieve bijdrage leveren om een schonere meer duurzame wereld te verwezenlijken. Voor meer info: this machine greens. Het delven van goud is daarentegen zeer milieu verontreinigend en veronderstelt het gebruik van slaven- en kinderarbeid. 

Met goud kan worden geknoeid, met de Bitcoin niet. Nep goud is moeilijk te onderscheiden van echt goud. Er is veel nep goud in omloop. Vandaar, bij goud zijn er specialistische organisaties betrokken, zoals de LMBA, die de kwaliteit van de goudbaren controleren en garanderen. Dit probleem is wel een kostbaar probleem bij de handel in goud. Zo is de praktijk van Gold Doping zeer problematisch te beschouwen. Recentelijk werd de reputatie van Perth Minth behoorlijk beschadigd doordat de Shanghai Gold Exchange deze vooraanstaande Australische edelmetaal fabrikant er op betrapte te hebben geknoeid met de puurheid. De Chinezen zelf zijn ook geen lieverdjes. Er zijn voor miljarden dollar wolfraam baren in omloop die uitermate moeilijk te onderscheiden zijn van echte goudbaren. Het vaststellen of goud wel of niet echt ofwel puur is, is geen gemakkelijke zaak. Specialisten zijn hiervoor nodig en deze kosten weer geld.

Aangezien bitcoin door Proof-of-Work (energie) onlosmakelijk in een gedistribueerd driedimensionaal kasboek vast zit als de grootste rekeneenheid, kan er niet mee worden geknoeid. Dit betekent ook dat er geen extra bitcoin kan worden aangemaakt, mee worden geknoeid of worden vervalst. Het vergt een 51% overname van het decentrale netwerk en de verzamelde hashing rate. Anno 2023 een bijna onmogelijke opgave.

Goud is uiteindelijk een gecentraliseerd monetair network zonder publiek toegankelijke kluizen waar de reserves 24-7 kunnen worden gecontroleerd en aangetoond. Doordat de opslag van goud is gedecentraliseerd en de boekhouding niet transparant en publiek toegankelijk is, kan er flink met derivaten (de GLV’s) worden gespeeld en een fractioneel reserve systeem worden gehandhaafd die de goud prijs kan beheren c.q. manipuleren. Hier komen we tot het volgende probleem dat goud heeft versus Bitcoin.

Prijsvorming van goud vs bitcoin

Een ander probleem is de koersvorming. De koers van goud is beheerd, of beter gezegd, gemanipuleerd geworden door een bankenkartel in samenspraak met belangrijke spelers in de bullion markt. Dit wordt sinds 1919 vanuit Londen nu via de LMBA geregeld. De London Bullion Market Association is het concentratiepunt voor de mondiale handel in goud en zilver. Handelen op de LBMA-markt is alleen mogelijk als je bent aangemeld bij de LBMA waarop de Bank of England toezicht houdt. De LBMA stelt tweemaal daags de fixing van de zilver en goud prijs vast. De zogenaamde London AM en PM fixing.

Verantwoordelijk voor deze koersvaststelling waren van oorsprong de volgende vijf belanghebbenden, de fixers: Mocatta & Goldsmid, Samuel Montagu, Sharps & Wilkins, Pixley & Abell en NM Rothschild. Later namen de volgende systeembanken het over: HSBC, Deustsche Bank, Barclays, Scotia en SocGen. Deutsche Bank heeft later bekend dat de goud koers wordt gemanipuleerd door deze machtsconcentratie. Er wordt dan ook gesproken over de London Gold Fix. De prijs wordt door de banken beheerd en gemanipuleerd in het voordeel van hun werkzaamheden. Verder mag de goudprijs niet daadwerkelijk reflecteren hoe groot in feite de globale schuldenberg is. Een te hoge goudprijs kan het vertrouwen in het huidige financiële systeem schaden die door de centrale banken wordt aangestuurd. Met andere woorden door de enorme machtsconcentratie op de goudmarkt is er in feite geen vrije marktwerking op de goudmarkt, maar juist markt manipulatie en corruptie. Dit gebeurt met behulp van de derivatenhandel. De goudprijs wordt bepaald door het derivaat en niet omgekeerd. Op de spot markt was officieel tot 2010 de praktijk van spoofing zeer uitgebreid. De klokkenluider John Edmunds heeft uit de doeken gedaan hoe handelaren bij JP Morgan de goudprijs manipuleren met orderboek spoofing. Goudprijsmanipulatie is verder makkelijk mogelijk doordat de handel vooral wordt gedomineerd door het bankenkartel gedurende een beperkt aantal uren in een werkweek. De goudvoorraad, ofwel het kasboek van het aantal goudbaren in omloop en in de kluizen, is niet transparant en publiek inzichtelijk. 

Bitcoin heeft een publiek inzichtelijk transparante kasboek (de blockchain). Bitcoin heeft een UTXO-ontwerp waar precies kan worden gezien welk adres hoeveel bitcoin heeft. Manipulatie met derivaten heeft in veel mindere mate een langdurig effect. Naarmate meer gebruikers de bitcoin zelf opslaan en bedrijven een Proof-of-Reserve ethos handhaven, is koersmanipulatie door derivaten een heel gevaarlijke onderneming. Koersmanipulatie kan veel makkelijker worden opgespoord en aangetoond. Het shorten van Bitcoin is verder extreem risicovol aangezien de volatiele bitcoin markt 24 uur per dag, elke dag over de hele wereld open is. De globale handel in bitcoin stopt nooit en is verspreid over vele verschillende beurzen over de hele wereld.  

Bitcoin versus goud – unforgeable costliness!

Bitcoin kan niet worden vervalst en kent een driedimensionaal boekhoudsysteem die niet kan worden gemanipuleerd. Centrale partijen zoals exchanges en banken zouden in theorie wel fractioneel kunnen bankieren met bitcoin. Echter, een fractioneel systeem op Bitcoin zal niet lang stand houden aangezien de aangehouden reserves altijd kunnen worden aangewezen in de blockchain. Steeds meer exchanges handhaven een proof-of-reserves om aan te tonen dat ze niet fractioneel bankieren met bitcoin.

De marktwerking is globaal verspreid en aantoonbaar vrij. De koers kan op dit moment doordat het zo’n kleine marktkapitalisatie heeft, alleen worden gemanipuleerd door walvissen (traders die zeer veel bitcoins in bezit hebben). Hiervoor zou een walvis onethische strategieën kunnen inzetten die in feite door gereguleerde exchanges kunnen worden aangepakt en in de toekomst door de verdere groei in marktkapitalisatie geen significant effect meer zullen hebben.   

De Bitcoin is de beste objectieve, transparante maatstaf en rekeneenheid zonder derde partij risico’s waarbij waardetransacties zonder ruimte en tijd beperkingen kunnen worden bemiddeld met bitcoins. Het is een politiek neutrale en veilige medium of exchange die autonoom werkt zonder censuur en centrale banken. Verder is Bitcoin’s stock-to-flow ratio vooruitzicht veel beter is dan die van goud doordat bitcoins steeds schaarser worden met steeds kleinere inflatie tot de uiteindelijke hard cap van 21 miljoen is bereikt. 

Bitcoin versus Goud – Schaalbaarheid binnen het globale internettijdperk. 

Verder is het van belang om op te merken dat Bitcoin vergeleken met goud uitermate beter schaalbaar is binnen dit geglobaliseerde internettijdperk. Inderdaad, een belangrijk probleem ten aanzien van goud in vergelijking met Bitcoin is de schaalbaarheid. Bitcoin is schaalbaar terwijl goud door haar gewicht niet schaalbaar is binnen het huidige internettijdperk. Bitcoin als het internet van het geld voldoet het beste aan de vereisten van deze tijd. Een goed artikel over deze kwestie is geschreven door Unchained Capital en de Bitcoin Observer. Verder, een goed gesprek over de tragiek van goud en de relatieve voordelen van Bitcoin versus goud, kun je hieronder in de video bekijken:

Over de vijandigheid van de goud en zilver bulls ten aanzien van Bitcoin. 

Het is niet vreemd dat verschillende bullion dealers en hardnekkige gold bugs vijandig zijn ten aanzien van de Bitcoin. Bitcoin zal in de toekomst een steeds grotere rol van betekenis gaan spelen en een mogelijke invoering van een Bitcoin standaard is een interessant scenario om te bestuderen binnen een nieuw hervormd globaal monetair systeem. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Bitcoin in de komende tien jaar goud zal gaan vervangen, maar het is zeker wel waarschijnlijk dat ze beide een rol van betekenis gaan spelen binnen een nieuw hervormd monetair systeem waarbij het internationale vertrouwen tussen handelspartners weer kan worden hersteld.  

Nee, het is niet goud versus Bitcoin; het zijn monetaire partners!

Zo ver is het nog niet. De centrale banken zullen bij de volgende recessie eerst de geldpers overuren moeten laten draaien. Vandaar, waar we nu staan moeten we los van de vraag naar de intrinsieke waarde van Bitcoin, vooral kijken naar het relatieve component, de excentrieke waarde van Bitcoin. De Bitcoin koersvolatiliteit is problematisch. De Bitcoin-kapitaalmarkt is nog veel te klein en de Bitcoin koers is daardoor nog onderhevig aan grote schommelingen en correcties. Op korte termijn kan dit zeer lastig zijn wanneer iemand Bitcoin wilt gebruiken om betalingen mee te verrichten. Bitcoin is hierdoor nog niet geschikt als een unit of exchange en account voor het internationale betalingsverkeer. Deze ontwikkeling zal tijd in beslag nemen. Goud heeft in alle millennia een onverslaanbare reputatie opgebouwd. De goudaankopen door centrale banken zijn sinds de kredietcrisis van 2008 flink toegenomen. Een goudbaar is nu gewoon het beste en veiligste oppotmiddel voor koopkrachtbehoud. Centrale banken slaan het nog steeds op als een reserve in het geval weer mis gaat. Voor meer informatie:

JP Morgan Chase: institutionele beleggers kiezen voor bitcoin in plaats van goud:

Analisten van zakenbank JPMorgan Chase hebben aangegeven dat institutionele beleggers steeds meer bitcoin boven goud verkiezen als een inflatieverzekering. Kapitaal vloeit uit de goudmarkt naar de bitcoin-markt volgens JPMorgan. Deze bevindingen stonden in een recent Markets Insider rapport waar de recente koersrally van Bitcoin naar $55.000 werd besproken.

nepgoud nep goud schandaal

Voor meer informatie:

Leer alles over het Bitcoin wonderwerk!

Lees verder

Deutsche Bank lanceert eigen Layer 2 netwerk op Ethereum blockchain!

What a difference a day makes, zullen we maar zeggen. Afgelopen woensdag, na de toespraak van Jerome Powell, stortten zowel de aandelen- als de crypto beurzen volledig in. De aanleiding? De kans dat de FED minder renteverlagingen zal doorvoeren in 2025 in verband met aanhoudende (hoge) inflatie. Echter, vrijdag kwam in een rapport naar buiten […]

Dec 22, 2024
3 min

De SEC keurt de Hashdex Bitcoin en Ethereum crypto index ETF goed!

Het zal niemand van onze lezers onopgemerkt zijn gebleven dat de cryptomarkten enorm aan het dalen zijn. Sinds de aankondiging van Jerome Powell van de FED dat de rente wordt verlaagd met 25 basispunten (wat goed nieuws is) daalde de prijzen van Bitcoin, maar waarom? De FED heeft namelijk aangegeven dat de inflatie hardnekkiger blijkt […]

Dec 21, 2024
2,5 min

Bretton Woods 4.0 De bitcoin afgedekte digitale dollar reset van de USA

Bretton Woods 4.0. is onderweg. Van een analoog schuldensysteem naar een digitale herstart van de dollar als wereldreservemunt met bitcoin als onderpand. Gebaseerd op de huidige discussies en inzichten van prominente figuren is er een lopend debat over de mogelijke transformatie van het Amerikaanse monetaire systeem, met name door de integratie van het gebruik van […]

Dec 18, 2024
12,5 min