newmont goldcorp

Goud versus Bitcoin, een vergelijking. Zal ik bitcoin of goud kopen?

Aanbieding: 

Goud versus Bitcoin. In dit bijgewerkte artikel van maart 2025 vergelijken we Bitcoin met goud. Moet ik bitcoin of goud kopen? Waarom zouden we Bitcoin met goud vergelijken? Is Bitcoin een vorm van goud en heeft het o.a. een intrinsieke waarde? Zal ik goud of bitcoin kopen? Laten we het eens allemaal uitwerken:

Waarom wordt Bitcoin vergeleken met goud?

De vergelijking tussen Bitcoin en goud wordt vaak gemaakt. Dit is niet vreemd: Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin, liet zich inspireren door de werking van goud bij het ontwerpen van Bitcoin’s monetaire beleid. Net zoals goud moeten bitcoins worden gedolven, een proces dat tijd, energie en aanzienlijke investeringen in kapitaalgoederen vereist. Bovendien is het aantal bitcoins dat dagelijks kan worden gedolven strikt gelimiteerd. Bitcoin’s ontwerp en protocol creëren een virtueel, absoluut schaars digitaal “crypto-goud”.

Hoewel Bitcoin virtueel is, heeft het door zijn cryptografische en wiskundige principes metafysische eigenschappen die via het delvingsproces (Proof-of-Work algoritme) in de fysieke realiteit zijn verankerd. Goud daarentegen is tastbaar, een fysiek goed met een intrinsieke waarde die al duizenden jaren in de menselijke geschiedenis als veilige haven dient. Goud wordt gezien als solide geld, “sound money“. Of bitcoins een intrinsieke waarde hebben, blijft een punt van discussie. Het concept van intrinsieke waarde zelf is controversieel. De technologie en infrastructuur van Bitcoin als programmeerbaar geld, en het Bitcoin-netwerk als een veilig, gedecentraliseerd financieel systeem, zijn op zichzelf zeer waardevol. Rond dit decentrale, publiek toegankelijke systeem zijn organisch talloze Bitcoin-bedrijven en applicaties ontstaan die gezamenlijk een enorme economische waarde vertegenwoordigen.

Als we over de intrinsieke waarde van Bitcoin spreken, kunnen we stellen dat deze gebaseerd is op de absolute schaarste en het gebruik van een gedistribueerd driedimensionaal boekhoudsysteem (de blockchain). Niemand kan knoeien met de geldhoeveelheid of transacties van Bitcoin. Dit systeem wordt beveiligd door verschillende netwerkeffecten. Op transactieniveau worden alle transacties ondertekend met het ECDSA-algoritme (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm), een lichtgewicht cryptografisch algoritme dat transacties op het Bitcoin-protocol beveiligt. Transacties worden verwerkt en gevalideerd door Bitcoin-miners en alle nodes in het netwerk via het hashcash-algoritme en een Proof-of-Work consensusprotocol. Het Proof-of-Work algoritme verbindt Bitcoin met de fysieke realiteit, waardoor het ook kan worden beschouwd als de eerste werkende energievaluta.

Veranderingen in het Bitcoin-protocol kunnen alleen plaatsvinden met een overweldigende meerderheid van consensus. Bitcoin is niet alleen cryptografisch onkraakbaar en onveranderbaar, maar heeft ook een ingebouwde bescherming tegen menselijke manipulatie. Alleen echte eensgezindheid leidt tot verandering binnen Bitcoin. Deze veiligheid maakt revolutionaire toepassingen mogelijk en kan aanzienlijke disruptie veroorzaken. Het is echter cruciaal dat meer mensen bitcoins gaan gebruiken en bitcoins kopen. De waarde van Bitcoin heeft ook een relatief component, gedreven door vraag, aanbod en gebruik als waardeopslag en betaalmiddel. Deze toepassingen groeien snel, vooral met de opkomst van technologieën zoals het Lightning Network, dat snellere en goedkopere transacties mogelijk maakt.

Bitcoin versus goud – Twee schaarse monetaire goederen met een hoge stock-to-flow!

Bitcoin kan worden gezien als een vorm van gezond geld, niet als een gewone cryptomunt, maar als een krachtig programmeerbaar transactiemiddel binnen een peer-to-peer economisch systeem. Het is een waardevol digitaal activum. De ingebouwde schaarste zorgt ervoor dat bij een stijgende vraag het aanbod steeds beperkter wordt, wat de prijs in een opwaartse trend drijft. De geldhoeveelheid van Bitcoin is gelimiteerd tot 21 miljoen eenheden, en het is onmogelijk om bitcoins te kopiëren of te vermenigvuldigen, zoals bij fiat-valuta’s. Volgens de kwantiteitstheorie van geld zal Bitcoin een zeldzaam en duur digitaal bezit worden. Bitcoin spiegelt de werking van goud in de virtuele wereld van het internet. Na de halving in april 2024 heeft Bitcoin een hogere stock-to-flow ratio dan goud, wat het de bijnaam “digitaal goud” oplevert. In 2024 is Bitcoin’s stock-to-flow ratio verder gestegen, met een nog lagere inflatie, waardoor het als monetair goed harder (solider) is dan goud. Hoe vreemd het ook klinkt, Bitcoin is het hardste geld dat de mensheid ooit heeft uitgevonden. Bitcoin is absoluut schaars, terwijl goud relatief schaars is. Nieuwe goudvoorraden worden nog steeds ontdekt, zoals de enorme goudvondst in Oeganda in 2022, met een waarde van meer dan 12 biljoen dollar, die de wereldwijde goudvoorraad potentieel kan verdubbelen.

Zelfs onderzoeksafdelingen van banken zoals de Beierse staatsbank, JPMorgan Chase, en vermogensbeheerders hebben rapporten gepubliceerd over Bitcoin’s unieke schaarste. In 2025 heeft JPMorgan bijvoorbeeld opgemerkt dat institutionele beleggers Bitcoin steeds meer verkiezen boven goud als inflatiehedge, een trend die begon in 2021 en sindsdien is versneld.

De voordelen van Bitcoin versus goud

Een duidelijk voordeel van Bitcoin ten opzichte van goud is dat Bitcoin niet kan worden geconfisqueerd door overheden en dat de opslag aanzienlijk goedkoper is. Je hebt geen speciale politiebegeleiding nodig om Bitcoin te vervoeren, in tegenstelling tot goud, en er is geen militaire macht nodig om het te beschermen tegen diefstal of piraterij. Een grote Bitcoin-transactie is daardoor veel goedkoper dan een transactie met goudstaven. Goud is geografisch en fysiek gebonden, terwijl Bitcoin metafysisch, virtueel en grenzeloos is. Dit maakt Bitcoin ideaal om vermogen naar een ander land te verplaatsen zonder inmenging van autoriteiten. Bitcoin is niet te confisqueren, mits correct opgeslagen in een hardware wallet.

Bitcoin-mining kan worden geïntegreerd in energie-elektriciteitsnetwerken om duurzame energiebronnen te stabiliseren en rendabel te maken. Bitcoin kan bijdragen aan een schonere, duurzamere wereld, zoals besproken in “This Machine Greens“. Goudwinning daarentegen is zeer milieubelastend en gaat vaak gepaard met slaven- en kinderarbeid. In 2025 heeft Bitcoin-mining zich verder ontwikkeld, met een groeiend aantal miners dat gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Met goud kan worden geknoeid, met Bitcoin niet. Nepgoud, zoals staven gemaakt van pyriet (“fool’s gold”) of wolfraam, is een groot probleem in de goudmarkt. Pyriet, een mineraal dat vaak in regio’s zoals het Bengaalse Bekken wordt gevonden, heeft een goudgele kleur en metaalachtige glans, waardoor het door leken kan worden aangezien voor goud. Wolfraamstaven, die een dichtheid hebben die dicht bij die van goud ligt (19,25 g/cm³ versus 19,3 g/cm³ voor goud), zijn nog moeilijker te detecteren zonder geavanceerde tests. In 2023 werd de reputatie van de Perth Mint beschadigd toen de Shanghai Gold Exchange ontdekte dat ze hadden geknoeid met de zuiverheid van goudstaven. Daarnaast zijn er miljarden dollars aan wolfraamstaven in omloop, vooral uit China, die moeilijk te onderscheiden zijn van echt goud. Het vaststellen van de echtheid van goud vereist specialisten en dure tests, zoals ultrasone tests of X-ray fluorescence, wat de handel in goud kostbaar en risicovol maakt.

Bitcoin daarentegen is door het Proof-of-Work mechanisme en de blockchain-technologie immuun voor vervalsing. Er kan geen extra Bitcoin worden aangemaakt of gemanipuleerd zonder een 51% aanval op het netwerk, wat in 2025 praktisch onmogelijk is geworden door de enorme hashrate van het netwerk. De totale hashrate van Bitcoin bereikte in 2025 een recordhoogte van meer dan 800 exahashes per seconde, wat de beveiliging verder enorm versterkt.

Goud is een gecentraliseerd monetair netwerk zonder publiek toegankelijke kluizen waar reserves 24/7 kunnen worden gecontroleerd. Door de gedecentraliseerde opslag en ontransparante boekhouding van goud kunnen derivaten (zoals GLD’s) worden gebruikt om een fractioneel reserve-systeem te handhaven, wat de goudprijs manipuleert. Bitcoin’s blockchain biedt daarentegen een volledig transparante boekhouding, waardoor dergelijke manipulatie veel moeilijker is.

Prijsvorming van goud versus Bitcoin

De prijsvorming van goud wordt al sinds 1919 beheerst door een bankenkartel via de London Bullion Market Association (LBMA), onder toezicht van de Bank of England. De LBMA stelt tweemaal daags de goud- en zilverprijs vast (de London AM en PM fixing). Oorspronkelijk waren vijf partijen verantwoordelijk voor deze prijsvaststelling: Mocatta & Goldsmid, Samuel Montagu, Sharps & Wilkins, Pixley & Abell en NM Rothschild. Later namen systeembanken zoals HSBC, Deutsche Bank, Barclays, Scotia en SocGen het over. Deutsche Bank heeft toegegeven dat de goudprijs wordt gemanipuleerd door deze machtsconcentratie, ook wel de London Gold Fix genoemd (Bestebank.org). De goudprijs wordt zo gestuurd dat deze niet de omvang van de wereldwijde schuldenberg weerspiegelt, wat het vertrouwen in het huidige financiële systeem zou kunnen schaden. Praktijken zoals spoofing door handelaren bij JP Morgan, zoals onthuld door klokkenluider John Edmunds, tonen aan hoe de goudmarkt wordt gemanipuleerd via derivatenhandel.

Bitcoin’s prijsvorming is veel transparanter dankzij de blockchain. Het UTXO-ontwerp van Bitcoin maakt het mogelijk om precies te zien welk adres hoeveel bitcoins bezit. Hoewel derivatenhandel enige invloed kan hebben, wordt dit effect beperkt naarmate meer gebruikers hun bitcoins zelf opslaan en bedrijven een Proof-of-Reserve beleid hanteren. In 2025 hebben grote exchanges zoals o.a. Bitvavo, Binance en Kraken hun Proof-of-Reserve praktijken verder verbeterd, wat vertrouwen in de markt vergroot. Het shorten van Bitcoin is riskant vanwege de 24/7 wereldwijde handel en de verspreiding over talloze beurzen, wat manipulatie bemoeilijkt.

Bitcoin versus goud – Unforgeable costliness!

Bitcoin kan niet worden vervalst en heeft een driedimensionaal boekhoudsysteem dat niet kan worden gemanipuleerd (Bestebank.org). Hoewel centrale partijen zoals exchanges theoretisch fractioneel kunnen bankieren met Bitcoin, is dit moeilijk vol te houden omdat reserves altijd op de blockchain kunnen worden gecontroleerd. Steeds meer exchanges hanteren een Proof-of-Reserve om te bewijzen dat ze niet fractioneel bankieren. In 2025 is dit een standaardpraktijk geworden, mede door de ineenstorting van FTX in 2022, die het belang van transparantie benadrukte.

De marktwerking van Bitcoin is globaal verspreid en aantoonbaar vrij. Hoewel de markt nog steeds kan worden beïnvloed door “walvissen” (grote handelaren), wordt dit effect kleiner naarmate de marktkapitalisatie groeit. In 2025 bedraagt de marktkapitalisatie van Bitcoin meer dan 1,5 biljoen dollar, een stijging van 50% ten opzichte van 2023, wat de invloed van walvissen verder beperkt.

Bitcoin is een objectieve, transparante maatstaf en rekeneenheid zonder risico’s van derden, waarmee waardetransacties zonder ruimte- en tijdsbeperkingen kunnen worden uitgevoerd. Het is een politiek neutrale en veilige medium of exchange die autonoom werkt zonder censuur of centrale banken. Bovendien blijft Bitcoin’s stock-to-flow ratio verbeteren, met een steeds lagere inflatie tot de hard cap van 21 miljoen bitcoins is bereikt.

Bitcoin versus goud – Schaalbaarheid in het mondiale internettijdperk

Bitcoin is veel beter schaalbaar dan goud in dit geglobaliseerde internettijdperk. Goud is door zijn gewicht en fysieke aard moeilijk schaalbaar, terwijl Bitcoin als “internet van geld” perfect aansluit bij de eisen van deze tijd. Technologieën zoals het Lightning Network hebben de schaalbaarheid van Bitcoin verder verbeterd, met meer dan 5.000 nodes en een capaciteit van 5.500 bitcoins in 2025. Dit maakt microtransacties en snelle betalingen mogelijk, iets waar goud niet mee kan concurreren. Bitcoin is als het ware goud over een internet protocol die over verschillende netwerklagen en ook andere blockchainnetwerken P2P zonder restricties onmiddellijk kan worden verstuurd in zelfs microtransacties. Bitcoin is niet alleen schaalbaar, maar ook deelbaar tot haar kleinste rekeneenheid: 1 Satoshi (SAT).

Bitcoin als strategische reserve in de VS

In 2025 heeft de Verenigde Staten een historische stap gezet door Bitcoin officieel als strategische reserve aan te houden. Op 11 maart 2025 ondertekende president Donald Trump een uitvoerend bevel om een strategische Bitcoin-reserve op te bouwen, waarmee de VS een leider wil worden in digitale valuta’s. Dit volgt op eerdere adoptie door El Salvador, dat in 2021 Bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde. De VS houdt momenteel ongeveer 8.133 ton goud in reserve, voornamelijk in Fort Knox, maar ziet Bitcoin als een manier om de nationale reserves te diversifiëren en financiële stabiliteit te bevorderen. Trouwens, Fort Knox moet nog een audit ondergaan om te zien of het goud er nog ligt. Bitcoin kent door de openbare blockchain dit probleem niet. De erkenning van Bitcoin als een strategische reserve zal de adoptie van Bitcoin wereldwijd versnellen, met landen zoals Argentinië en Brazilië die in 2025 ook Bitcoin-reserves overwegen. Centrale banken blijven echter goud kopen, met een recordaankoop van 1.136 ton in 2024, volgens de World Gold Council.

Goud versus Bitcoin, nepgoud in omloop: Pyriet en wolfraam

De circulatie van nep goud blijft een groot probleem in de goudmarkt. Naast wolfraamstaven, die al jaren een probleem vormen, wordt ook pyriet (ook wel “fool’s gold” genoemd) gebruikt om valse goudstaven te maken. Pyriet, dat vaak wordt gevonden in regio’s zoals het Bengaalse Bekken, heeft een goudgele kleur en metaalachtige glans, waardoor het door onervaren kopers kan worden aangezien voor goud. Hoewel pyriet een veel lagere dichtheid heeft (5,0 g/cm³) dan goud (19,3 g/cm³), kan het in kleine transacties of informele markten worden gebruikt om kopers te misleiden. Wolfraamstaven zijn nog problematischer, omdat hun dichtheid bijna identiek is aan die van goud, waardoor ze alleen met geavanceerde tests zoals ultrasone analyse kunnen worden gedetecteerd. In 2024 meldde Reuters dat er wereldwijd miljarden dollars aan valse goudstaven in omloop zijn, vaak afkomstig uit China, wat het vertrouwen in de goudmarkt verder ondermijnt (bron: Reuters).

Bitcoin heeft dit probleem niet. De blockchain zorgt ervoor dat elke bitcoin uniek en onvervalsbaar is, en de transparantie van het netwerk maakt het onmogelijk om “nep-bitcoins” in omloop te brengen zonder dat dit wordt opgemerkt.

Niet goud versus Bitcoin, maar monetaire partners!

Het is onwaarschijnlijk dat Bitcoin goud in de nabije toekomst volledig zal vervangen, maar beide activa kunnen een complementaire rol spelen in een hervormd monetair systeem. Centrale banken blijven goud kopen als reserve, met een recordaankoop van 1.136 ton in 2024, terwijl landen zoals de VS Bitcoin als strategische reserve adopteren. Een mogelijke Bitcoin-standaard wordt steeds meer besproken als een manier om internationaal vertrouwen tussen handelspartners te herstellen, vooral in een tijd waarin fiat-valuta’s zoals de dollar onder druk staan door inflatie en geopolitieke spanningen.

De volatiliteit van Bitcoin blijft een uitdaging. Hoewel de marktkapitalisatie in 2025 is gegroeid naar meer dan 1,5 biljoen dollar, blijft de koers gevoelig voor schommelingen, wat het minder geschikt maakt als directe unit of exchange voor internationale betalingen. Goud heeft in dit opzicht een onverslaanbare reputatie, opgebouwd over millennia. Voor particulieren blijft een goudstaaf een veilige en betrouwbare manier om koopkracht te behouden, terwijl Bitcoin een meer speculatieve, maar potentieel revolutionaire investering is.

Institutionele en nationale adoptie, Goud versus Bitcoin?

bitcoin vs goud

In 2025 blijven institutionele beleggers Bitcoin verkiezen boven goud als inflatiehedge, een trend die in 2021 werd opgemerkt door JPMorgan Chase. Kapitaal blijft van de goudmarkt naar de Bitcoin-markt stromen, mede door de stijgende adoptie van Bitcoin door bedrijven, vermogensfondsen en zelfs overheden. Centrale banken blijven goud kopen en in 2025 is er veel goud vanuit London en Zurich naar New York teruggehaald (LMBA-goudmarktcrisis) door waarschijnlijk de Amerikaanse overheid. Als het gaat om Bitcoin: de Bitcoin ETF´s zijn een historisch succes en zal dit jaar nieuwe records boeken. MetaPlanet, Strategy en andere grote bedrijven hebben in 2025 ook hun Bitcoin-posities uitgebreid, met Strategy onder het bewind van Michael Saylor dat nu meer dan 500.000 bitcoins bezit. Deze institutionele en corporate adoptie versterkt de positie van Bitcoin als het nieuwe “digitaal goud” voor het internet in dit digitale informatietijdperk waar AI een steeds belangrijke rol gaat spelen.

Bitcoin lijkt ook een steeds belangrijkere geopolitieke rol te gaan spelen in de instandhouding van de dollarhegemonie, maar dan niet met de petrodollar, maar de bitcoindollar. De nieuwe administratie van Trump voert een eigen Big Reset agenda die zelfs kan leiden tot een mogelijke Bretton Woods 4 overeenkomst. De positie en invloed van Howard Lutnick (oprichter van systeembank Cantor Fritzgerald) in de huidige administratie moet niet worden onderschat. Cantor Fritzgerald is een aandeelhouder van Tether. Howard Lutnick zal verder een belangrijke rol spelen bij het verder uitvoeren van een pro-bitcoin inkoopbeleid voor de Amerikaanse overheid.

Algemene Wet van Functionaliteit over Goud versus Bitcoin

De Algemene Wet van Functionaliteit staat ook bekend als de Wet VanCampen. Deze Wet, zoals hier beschreven, stelt dat een financieel systeem dat gebaseerd is op thermodynamische principes en absolute schaarste superieur is, omdat het waarde beter behoudt, geen energie lekt en manipulatie met informatie minimaliseert. Goud, hoewel een fysiek en relatief schaars goed, is vatbaar voor nieuwe ontdekkingen en prijsmanipulatie door centrale instanties zoals de LBMA, wat de thermodynamische stabiliteit ondermijnt. Bitcoin daarentegen is absoluut schaars met een harde limiet van 21 miljoen eenheden, en de Proof-of-Work consensus blockchain koppelt aan fysieke rekenkracht en energie, wat het een thermodynamisch verankerd systeem maakt. Bovendien is manipulatie niet mogelijk met de over een netwerk gedistribueerde openbare blockchain. Duizenden transparante kopieën worden elke 10 minuten gecontroleerd (audit) en bereiken een consensus over het hele netwerk over de ware staat van de boekhouding. Een openbare boekhouding die verder wordt beschermd door een enorme hashpower, in tegenstelling tot de ondoorzichtige goudmarkt waar nepgoud (zoals pyriet en wolfraam) en derivatenhandel een probleem vormen en wordt gedomineerd door centrale autoriteiten. Volgens de Wet VanCampen is Bitcoin dus superieur, omdat het een stabieler, eerlijker en thermodynamisch gefundeerd financieel systeem biedt dat beter bestand is tegen menselijke corruptie en externe invloeden.

Goud of Bitcoin, interessante gesprekken

Michael Saylor van Strategy in gesprek met Frank Giustra over Bitcoin vs Gold:

Jack Mallers van Strike in gesprek met Peter Schiff over Gold vs Bitcoin:

Goud of Bitcoin, de conclusie

Bitcoin, een nieuw uniek digitaal activum, is absoluut schaars met een gelimiteerde voorraad van 21 miljoen eenheden en wordt beveiligd door een transparante blockchain en Proof-of-Work mechanisme. Goud, een fysiek goed, heeft een millennia-oude reputatie als veilige haven, maar is relatief schaars door nieuwe vondsten. Bitcoin biedt voordelen zoals lage transactiekosten, grenzeloze overdraagbaarheid, en onvervalsbaarheid, terwijl goud kampt met problemen zoals nepgoud (pyriet en wolfraam) en prijsmanipulatie via de LBMA. In 2025 heeft de VS Bitcoin als strategische reserve geadopteerd, terwijl centrale banken goud blijven kopen. Institutionele beleggers verkiezen steeds meer Bitcoin boven goud als inflatiehedge. Bitcoin blinkt uit in schaalbaarheid, transparantie en onvervalsbaarheid, terwijl goud een bewezen staat van dienst heeft als stabiele waardeopslag. Ze hoeven niet te concurreren, maar kunnen (tijdelijk) complementair zijn in een toekomstig monetair systeem.

Waar kan ik het beste bitcoin kopen?

Voor meer informatie:


Bronvermelding:

Eerste publicatiedatum is van 13 maart 2018. Bijgewerkt op 26 maart 2025.

Lees verder

Tom Luongo’s Visie over Bitcoin, Goud, de Fed, de Handelsoorlog, de EU en Trump

Tom Luongo, een Amerikaanse analist en auteur van de Gold Goats ‘n Guns-nieuwsbrief, staat bekend om zijn scherpe en vaak controversiële analyses van financiële markten en geopolitiek. Zijn ideeën over Bitcoin, goud, de Federal Reserve, de huidige handelsoorlog en de Trump-administratie bieden een unieke kijk op de strijd om financiële soevereiniteit en de verschuivingen in […]

Apr 13, 2025
5 min

Ethereum (ETH) kopen in februari.. Een goed idee, aldus Eric Trump

Dat Donald Trump, en de familie Trump, pro crypto is, mag duidelijk zijn. Er zijn inmiddels meerdere decreten en ‘bills’ ondertekend, en restrictieve crypto wetten uit Biden’s tijdperk worden teruggedraaid. Maar we moeten ook kritisch blijven. En in dit geval zullen we kritisch kijken naar het verkapte koopadvies van Eric Trump die op 4 februari […]

Apr 13, 2025
2,5 min

De gereguleerde Zwitserse AMINA bank biedt diverse crypto diensten aan

In Zwitserland lopen ze qua finance altijd net een stapje vooruit op de rest. En zo ook de AMINA bank, voorheen de SEBA bank. De SEBA bank werd in 2018 opgericht en is van jonge geest, dat zie je terug in de diensten die de, inmiddels dus AMINA, bank aanbiedt. De AMINA crypto bank biedt, […]

Apr 12, 2025
3,5 min