bankwezen over bitcoin

Bitcoin en het bankwezen

May 18, 2020
Aanbieding: 

De banken hebben altijd met argwaan naar de ontwikkeling van bitcoin gekeken. Bedrijven die zich associeerden met bitcoin konden lang geen bankrekening krijgen. Bitcoin en cryptogeld in het algemeen decentraliseren en democratiseren de macht van het geld. Het is een gecentraliseerde macht in de vorm van schuldverstrekking die uiteindelijk in de handen is van de bankiers, zoals Jerome Powell, die werkzaam zijn bij de systeembanken en de centrale banken.

bitcoin deelbaar

Veel is nog onduidelijk en we zullen uiteindelijk zien op welke manier innovatieve banken en zeker ook de grote investeringsbanken met Bitcoin zullen omgaan. Niettemin, er is een verandering in het sentiment te bespeuren. JP Morgan heeft onlangs verklaard dat het nu bankiert voor Coinbase en Gemini exchanges.

Hoe banken wel of niet bitcoin zullen adopteren is vooralsnog speculatief. Het is niet onwaarschijnlijk dat ze uiteindelijk zelf in het geheim Bitcoin gaan kopen tijdens koerscorrecties om op deze manier geleidelijk een stevige Bitcoin positie op te bouwen waarmee ze hun eigen schulden mee kunnen afbetalen en wellicht bitcoin diensten kunnen leveren aan de markt. 

Deutsche Bank bitcoin

De belangrijke systeem- en investeringsbanken, zoals Deutsche Bank, zitten diep in de problemen en worden via geldverruimingsprogramma’s van de Centrale banken in leven gehouden. Vandaar, banken en wellicht ook centrale banken zouden mogelijkerwijze in de toekomst ook Bitcoin gaan aanhouden als een alternatief beleggingsobject een mogelijke laatste weg uit hun eigen problemen. Een recent onderzoeksrapport van Deutsche Bank wordt de dood van fiatgeld (de euro) voorspelt en de verdere opmars van cryptocurrencies zoals Bitcoin besproken. Deutsche Bank staat niet alleen, de staatsbank van Beieren heeft ook een rapport geschreven over de waardepropositie van Bitcoin.

Bitcoin concurreert met centrale banken, niet zozeer met het bankwezen.

Uiteindelijk is Bitcoin niet een gevaar voor innovatieve banken zoals Bunq. Bitcoin is een gevaar voor het huidige monetaire model en beleid van de centrale banken. Het biedt een alternatief voor centraal bankieren en het centraal gestuurde fiatgeldsysteem. Mocht de wetgeving het toelaten, zouden meerdere banken Bitcoin rekeningen kunnen aanbieden aan hun klanten. Het is verder niet onaannemelijk dat de spanning tussen bepaalde banken en centrale banken oploopt. Centrale banken hebben immers de macht om een bank wel of niet te redden. De ECB zou voor kunnen kiezen om kleine Duitse commerciële banken die werken voor het MKB niet te ondersteunen via het noodfonds, terwijl de Deutsche Bank als systeembank wel van krediet wordt voorzien tijdens een nieuwe bankcrisis. Het speelveld is veranderd nu dat centrale banken Central Bank Digital Currencies kunnen gaan uitgeven en bail-outs niet meer zullen worden geaccepteerd door de bevolking in de meeste Europese landen.

Het bankwezen kiest voor bitcoin?

Bitcoins kopen bij een bank zal in de toekomst mogelijk zijn. Er zijn al innovatieve banken in Liechtenstein, Zwitserland en Duitsland (Union Bank, Vontobel, Swissquote, Bitwala) die Bitcoin rekeningen aanbieden. Bij deze banken kunnen de respectieve klanten bitcoins kopen. Zullen er meer banken volgen? In Duitsland zal het in 2020 mogelijk worden dat banken een licentie kunnen aanvragen om Bitcoin te kunnen aanbieden. In een crisisscenario zouden banken bitcoin-bankrekeningen kunnen gaan aanbieden om zodoende klanten een rentevergoeding te kunnen aanbieden en de heffing van negatieve rente te kunnen vermijden. Banken zullen klanten behouden en niet weg schrikken.

Bitcoins kopen bij een bank zal meer en meer normaal worden aangezien het onderscheid tussen de financiële crypto/blockchain sector en de reguliere financiële sector zal vervagen. Er is sprake van een financialisering van Bitcoin waarbij het als een nieuwe beleggingsklasse wordt geïntegreerd in de reguliere financiële sector. Banken zullen het niet doen vanuit ideologische doeleinden, maar puur vanuit noodzaak en winstoogmerk. If you can’t beat them, join them!

Bovendien zijn cryptobedrijven begonnen met het opkopen van banken, willen zelf een banklicentie krijgen of kopen een meerderheidsbelang binnen een bank. Concreet voorbeeld: de Litecoin Foundation en het Zwitserse cryptobedrijf TokenPay bezitten nu samen 19,8 % van de aandelen van de Duitse WEG-bank.

Verder is het de verwachting dat Bitcoin exchanges, zoals Coinbase en Binance, uiteindelijk een banklicentie zullen proberen te bemachtigen. Banken zien geen concurrentie met Bitcoin eerder met de winstgevende Bitcoin exchanges. Wanneer de wet- en regelgeving met de daarbij behorende infrastructuur klaar is zullen banken zich op de groeiende Bitcoin kapitaalmarkt storten.   

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Een review over de voormalige Bitcoin Beach wallet: de Blink Bitcoin wallet

In 2020 kwam de Blink Bitcoin wallet uit onder de naam “Bitcoin Beach wallet”. Bitcoin Beach is een project om de adoptie van Bitcoin te stimuleren, de lokale economie te versterken en om aan een circulaire Bitcoin-economie te werken. En daar hoort ook een goede Bitcoin wallet bij die Bitcoin kan opslaan, kan verzenden en […]

Jan 14, 2025
3,5 min

Het Bitcoin-Dollar-Recyclingsysteem, bitcoin als de nieuwe olie

In dit artikel bespreken we bitcoin als de nieuwe olie. Het is gebaseerd op een Analyse van Luke Gromen over de toekomstige rol van Bitcoin in het wereldwijde financiële systeem. In recente analyses heeft macro-econoom Luke Gromen een intrigerende hypothese naar voren gebracht: Bitcoin zou in de moderne informatietijdperk een rol kunnen spelen die vergelijkbaar […]

Jan 12, 2025
6 min

De Exodus crypto wallet is live op de Amerikaanse NYSE beurs!

Of ook dit wederom met de politieke landverschuiving te maken heeft is niet geheel duidelijk (al heeft het er wel de schijn van), maar dat de Exodus crypto wallet per heden verhandelbaar is op de New York Stock Exchange (NYSE) is nu een feit! In december werd de goedkeuring al gegeven en per deze week […]

Jan 12, 2025
2,5 min