bitcoin futures

Bitcoin is te langzaam!

Aanbieding: 

Is Bitcoin niet te langzaam? Een van de kritieken die vaak op Bitcoin wordt losgelaten is dat het een te traag systeem is om alle wereldwijde transacties te faciliteren. De fout is echter dat men Bitcoin probeert te vergelijken met een betaalprovider zoals bijvoorbeeld Visa, terwijl Bitcoin eerder een vervanger is van het huidige fiat-geldsysteem dan van het betalingensysteem. Bovendien is Bitcoin modulair ingericht, wat het mogelijk maakt om de capaciteit van transacties op te schalen.

bitcoin rabbit hole

Bitcoin is een gedecentraliseerd systeem, waarbij transacties worden goedgekeurd door het gehele netwerk, in plaats van door een centrale partij, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse Federal Reserve of de Europese Centrale Bank. Ook de geldvoorraad is niet centraal geregeld, maar wordt door een netwerk van miners in omloop gebracht. Transacties die met Bitcoin worden verricht, worden goedgekeurd per block en aan het gedistribueerde grootboek (blockchain) toegevoegd.

Een veilige, maar trage transactieverwerking

Hoewel de decentrale aard van Bitcoin het een eerlijker en minder kwetsbaar systeem maakt, luidt de kritiek soms dat dit er ook voor zorgt dat het een log systeem is. Waar een centrale partij transacties gemakkelijk en snel kan goedkeuren, kan dit bij Bitcoin soms iets langer duren. Waar een betaalprovider als Visa bijvoorbeeld gemiddeld 4.000 transacties per seconde verwerkt, verwerkt het Bitcoin-netwerk ongeveer 3.500 transacties per transactieblock. De tijd waarin één block wordt verwerkt, kan bovendien variëren tussen de 1 en 36 minuten. Volgens de critici maakt dit Bitcoin te langzaam en onbetrouwbaar om het huidig systeem te vervangen.

Bitcoin is geen betalingssysteem

De denkfout die daarbij wordt gemaakt is ervan uitgaan dat Bitcoin bedoeld is om het betalingensysteem te vervangen. Dat is echter niet de primaire verschuiving die Bitcoin teweegbrengt. Bitcoin is in eerste zin een alternatief en mogelijke vervanging van het huidige corrupte en centraal gestuurde monetair eurodollar-systeem, niet van een betalingensysteem. Bitcoin gaat om het herintroduceren van een globaal sound money systeem voor dit informatietijdperk. Met zijn beperkte geldvoorraad (maximaal 21 miljoen) en zijn decentrale aard, is een antwoord op de problemen die een gecentraliseerd geldsysteem en de situatie van financiële repressie met zich meebrengen.

Toch is een goed betalingensysteem belangrijk om een monetair stelsel goed te laten functioneren. Wat Bitcoin nog nodig heeft is een goed systeem om wereldwijde transacties te faciliteren, ook de kleine. Op dit moment geeft het systeem nog prioriteit aan de grootste transacties, aangezien er een beperkt aantal transacties kunnen worden uitgevoerd binnen een gegeven periode. Gelukkig is Bitcoin zo ingericht dat er schaalopties kunnen worden ingebouwd. Het zal dus mogelijk worden om bovenop de consensusregels van Bitcoin een laag te bouwen die de capaciteit van transacties kan vergroten, wat Bitcoin nóg geschikter maakt om ons huidig systeem te vervangen. Bekende projecten op dit gebied zijn het Bitcoin Lightning Network en het Liquid Network.

Verder vanuit een veiligheidsoptiek is Bitcoin vele male sneller dan mogelijke concurrerende projecten. Na 6 blokken is het wiskundig gezien door de verzamelde hashpower onmogelijk geworden om een bitcoin transactie ooit nog te veranderen en te kraken. Andere netwerken zijn vanuit dit oogpunt aanzienlijk langzamer. Alleen Ethereum voldoet, ook doordat het relatief goedkoop is om andere netwerken dan Bitcoin en Ethereum aan te vallen. Met andere woorden andere blockchain betalingsnetwerken zijn vanuit een veiligheidsoptiek veel zwakker, trager en onveilig in gebruik.

In dit artikel van Unchained Capital wordt nog verder ingegaan op waarom Bitcoin niet te langzaam is om ons huidig financieel systeem te vervangen.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

De SEC keurt de Hashdex Bitcoin en Ethereum crypto index ETF goed!

Het zal niemand van onze lezers onopgemerkt zijn gebleven dat de cryptomarkten enorm aan het dalen zijn. Sinds de aankondiging van Jerome Powell van de FED dat de rente wordt verlaagd met 25 basispunten (wat goed nieuws is) daalde de prijzen van Bitcoin, maar waarom? De FED heeft namelijk aangegeven dat de inflatie hardnekkiger blijkt […]

Dec 21, 2024
2,5 min

Bretton Woods 4.0 De bitcoin afgedekte digitale dollar reset van de USA

Bretton Woods 4.0. is onderweg. Van een analoog schuldensysteem naar een digitale herstart van de dollar als wereldreservemunt met bitcoin als onderpand. Gebaseerd op de huidige discussies en inzichten van prominente figuren is er een lopend debat over de mogelijke transformatie van het Amerikaanse monetaire systeem, met name door de integratie van het gebruik van […]

Dec 18, 2024
12,5 min

Tether (USDT) investeert in Stablr, de issuer van de Nederlandse stablecoin Stablr $EURR

Het ziet ernaar dat stablecoin USDT, van Tether, toch relevant blijft op de Europese crypto markten via een strategische samenwerking met de Nederlandse stablecoin Stablr. Tether heeft vandaag aangegeven dat het een investering heeft gedaan in de Nederlandse stablecoin uitgever Stablr. Stablr ($EURR) is een stablecoin van een Nederlands bedrijf en wordt volledig gebacked door […]

Dec 17, 2024
3 min