gresham's law Bitcoin

Bitcoin en financiële prudentie

Dec 7, 2017
Aanbieding: 

Ik ben al redelijk wat jaren bezig met de Bitcoin, en er is altijd wel genoeg drama te vinden. Hacks van handelsbeurzen, Darknet markets, onduidelijk over de toekomstige ontwikkeling van Bitcoin, altcoin pumps, ICO’s, Bitcoin vorken, misinformatie, zeepbel waarschuwingen, propaganda en natuurlijk de prijs volatiliteit hebben allemaal hun invloed gehad op de Bitcoin.

Het tij is gekeerd, mensen worden meer bewust en zoeken meer naar alternatieven. Bitcoin is niet meer te negeren. Nu met de komst van futures en het inzicht van vele beleggers dat Bitcoin kan dienen als een nieuwe digitale beleggingsvorm, digital gold, buiten het huidige ongezonde financieel systeem doet de Bitcoin prijs in wilde opwaartse bewegingen van het ene naar het andere record  springen. Is er een nog een top nu het Bliksem netwerk op korte termijn al kan worden geïmplementeerd?

Bitcoin en de wet van Gresham!

Het is lastig om het grote plaatje in de gaten te houden met de aanwezigheid van al deze factoren. In dit artikel hoop ik uit te leggen waarom de Bitcoin ondanks de huidige hectiek goed is voor de maatschappij in zijn geheel en de wereld beter kan maken als het gebruikt wordt als geaccepteerd gezond geld. In feite is de hectiek te verklaren vanuit het perspectief van de wet van Gresham waarbij  slecht geld goed geld uitbant.

We vertegenwoordigen met Bitcoin een bijzondere overgangsperiode en een nieuwe paradigma verschuiving in de wereld van financiën waarbij mensen van ongezond fiduciair geld overstappen naar Bitcoin volgens de wet van Gresham. De wet van Gresham wordt bijzonder genoeg ook wel Copernicus wet genoemd aangezien  Nicolaus Copernicus de eerste wetenschapper is geweest die dit geldbeginsel formuleerde. Hieronder in de video volgt een goede korte beschrijving van deze wet. 

De geschiedenis van het geld telt vele voorbeelden waarbij slecht geld, goed geld uitdreef. Dit leidt tot muntontwaarding en inflatie. Toegepast op Bitcoin, in het licht van geldontwaarding, geldverruiming en groeiende schuldenbergen, zal de digitale Bitcoin munt worden opgepot. Nu is Hyperbitcoinization niet meer te beschouwen als een futuristische theorie. 

Bitcoin als deugdelijk geld!

Bitcoin is op vele fronten gezond en goed geld. Dit bevordert o.a. financiële prudentie. Het is mogelijk om Bitcoin te linken met de klassieke hoofddeugden. In dit geval ga ik in op de deugd van prudentie in combinatie met de Bitcoin en gezond geld in het algemeen. Bitcoin leert de mens om meer financieel verstandiger en zelfstandig te worden. Hoe vreemd dit in eerste instantie mag klinken, de acceptatie van Bitcoin bevordert uiteindelijk financiële prudentie binnen een samenleving.

Bijna alle valuta die nu dagelijks gebruikt worden zijn zogenoemde fiduciaire valuta, wat simpelweg betekent dat het ontstaan van deze valuta voortkomt uit een centrale autoriteit, op basis van schuld, waardoor er inflatie optreedt. Dit gebeurt wanneer de staatsschulden verder blijven groeien op basis van het uitgeven obligaties en een geldverruimingspolitiek. Dit valt te vergelijken met het betalen via een creditcard en het vervolgens pas na 30 jaar later terug te hoeven betalen. Als het gaat om de groeiende Amerikaanse staatsschuld betekent dit in het kort dat een dollar op dit moment niet dezelfde koopkracht heeft als een dollar over 10 jaar. In andere woorden betekent dit dat we in een monetair systeem leven waar de uiteindelijke geldschepping en monetaire beleid in het beste geval onbekend is en in het slechtste geval ongelimiteerd is en de koopkracht van de spaarders uitholt

Bitcoin daarentegen heeft wel een gelimiteerde en bekend monetair beleid. Er zal nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins op de markt zijn. Dit is zelfs beter dan traditionele gezonde valuta zoals goud, waarbij de levering onbekend is. Dit alles lijkt slechts een vertrouwelijk economisch gegeven, maar in feite heeft het grote gevolgen, bijvoorbeeld het afbreken van de koopkracht van een valuta.

Fiduciair geld bevordert consumptie en uitgaves, mede door het feit dat het kan inflateren. Dit kan zorgen voor een verandering in mentaliteit bij mensen, voornamelijk in het feit dat de voorzichtigheid enorm daalt. Het spenderen van geld is natuurlijk niks slechts, dit is hoe de markt werkt. Echter wanneer inflatie de markt beïnvloed neemt de motivatie van het spenderen toe, waardoor de vraag naar goederen stijgt. Dit leidt tot een hogere prijs van deze goederen. In het kort betekent dit dat de belangen van mensen verschoven worden naar de korte termijn in plaats van de lange termijn.

Over het algemeen wordt sparen in een fiduciair systeem afgeraden, waardoor er minder wordt gepland. Het leven van dag tot dag heeft meer voorkeur dan het kijken naar de jaren daarna. Een typische mentaliteit die vaak samen gaat met deze insteek is YOLO (You Only Live Once). Gezond geld, en dus Bitcoin, motiveren mensen om te sparen. De meeste investeerder in Bitcoin die ik heb gesproken hebben spijt van hun uitgaven van de munt, aangezien Bitcoin constant stijgt in waarde en bruikbaarheid. Mensen die voorheen leefden van salaris tot salaris zijn nu bezig met het investeren in termijnen van tientallen jaren. Bitcoin moedigt mensen aan om na te denken bij hun uitgaven, om vooruit te denken en niet zo zeer te handelen op drang. Om terug te komen op de titel van dit artikel; Bitcoin moedigt de deugd van financiële prudentie aan.

Welke rol speelt deze financiële prudentie?

Bitcoin zorgt er voor dat mensen goed nadenken over het spenderen van hun geld. Dit betekent ook dat hoe meer mensen gebruik maken van Bitcoin, des te meer mensen idealen hebben voor de lange termijn. Meer mensen zullen manieren zoeken om hun toekomst beter te maken, wat kan leiden tot samenwerkingen. Groepen die samenwerken voor een beter doeleinde is precies wat een samenleving beter maakt. In andere woorden, Bitcoin creëert een richtlijn tussen individuen die de toekomst kan verbeteren. Vergelijk dat eens met de manier waarop de overheid in verschillende landen omgaat met begrotingen. Bijna alle uitgaven zijn negatief, wat betekent dat goederen worden aangeschaft en pas later worden afbetaald, vaak zelfs door volgende generaties. Gezond geld zorgt voor een aansporing tot het investeren in de toekomst in plaats van het plunderen van goederen op de korte termijn.

Wat gebeurt er als mensen niet voorzichtig genoeg zijn? Wanneer een samenleving niet voorzichtig genoeg is kan dit zorgen voor een ineenstorting en kan er chaos ontstaan. De gemiddelde levensduur van een fiduciaire valuta is slechts 27 jaar, en dit is geen toeval. Normaal gesproken is oorlog een enorme boosdoener voor het in een vallen van een land aangezien overheden geen natuurlijke beperken hebben op het fiduciair systeem. Het probleem is dat geld, banken en de staat stevig aan elkaar gelinkt zijn. Bitcoin is de sleutel die deze link kan doorbreken. Een beschaafde samenleving is erg afhankelijk van de deugden van haar inwoners, voorzichtigheid is daar een voorbeeld van. Zonder deze voorzichtigheid is het plannen van een gezamenlijke toekomst onmogelijk aangezien de meeste mensen hier dan geen directe belangen in hebben. De Bitcoin zorgt er voor dat die directe belangen in de toekomst wel ontstaan.

Conclusie:

Bitcoin zorgt voor het ontkoppelen van de hechte relatie tussen geld, het bankwezen en de staat. Bitcoin kan gezien worden als gezond geld. Gezond geld zorgt er voor dat mensen meer voorzichtig zijn. Hierdoor kan de samenleving eenvoudiger een toekomst plannen en wordt de belasting op volgende generaties enorm verlaagd in plaats verhoogd om de schulden van vorige generaties af te betalen.

Bitcoin is goed voor de samenleving aangezien het de voorkeur voor beleggen verlegd naar de toekomst, in plaats van het uitgeven van geld op basis van schuld op de korte termijn. Bitcoin is een investering in een alternatief beleggingsobject die niet is gecorreleerd aan het huidige financieel systeem.

Bronvermelding. Dit artikel over Bitcoin, financiële prudentie en de wet van over geld is gebaseerd op de artikels van Jimmy Song , Jeffrey A. Tucker en Pierre Rochard en komt overeen met de visie van de auteur.

Lees verder

Strike bitcoin app gelanceerd in Europa & Nederland!

Wat is de Strike Bitcoin app? Die vandaag is gelanceerd in Europa en ook Nederland! De Strike Bitcoin app van Bitcoin legende Jack Mallers lanceert vandaag in Europa en Nederland, en dat is nogal wat. Met de bitcoin app kun je Bitcoin kopen, ontvangen, verzenden & meer. Laten we even snel bespreken waarom dit bijzonder […]

Apr 25, 2024
3 min

IMF rapport over de adoptie van bitcoin binnen het betalingsverkeer

Bitcoin adoptie is niet te stoppen, zo lijkt óók het IMF te concluderen. Inderdaad, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam onlangs met een rapport over de stijgende internationale Bitcoin adoptie en de toenemende mate van internationale Bitcoin betalingen/ transacties: A Primer on Bitcoin Cross-Border Flows. Laten we eens een aantal observaties uit het rapport bespreken. […]

Apr 24, 2024
3 min

SynFutures dex Review 2024

SynFutures dex review 2024. Zeker voor inwoners van Nederland die op steeds meer buitenlandse exchanges worden geweerd, biedt een decentrale handelsbeurs een uitweg. De SynFutures dex is een interssante optie en is al groter dan Uniswap! In deze review over SynFutures duiken wat dieper in op wat deze dex (decentralized exchange) te bieden heeft. Achtergrondinformatie […]

Apr 21, 2024
5 min