Tokyo FINSUM 2019 – de FSA over Bitcoin?

Sep 9, 2019

Heeft Bitcoin een goede toekomst en thuisbasis in Japan? Wat is volgens een aantal topstukken de toekomst en plaats van Bitcoin in Japan? Het is niet onwaarschijnlijk dat Japan een van de eerste landen zal zijn waar Bitcoin een zeer belangrijke plaats in gaat nemen. In 2017 keurde de Japanse regering een wet goed die Bitcoin als een legale betaalmethode erkent. Tijdens het jaarlijkse FINSUM evenement van 2019 in Tokyo is het verder duidelijk geworden dat het hier niet bij blijft.

De Japanse financiële toezichthouder ondersteunt financiële innovatie.

Het FINSUM evenement wordt door het mediabedrijf NIKKEI en de Japanse Financial Service Agency (FSA) georganiseerd. De FSA is de financiële toezichthouder in Japan vergelijkbaar met de Autoriteit Financiële Markten (AMF) in Nederland. Hier worden onderwerpen op het gebied van de toekomst van financien behandeld en wordt er ingegaan op de staat van fintech, blockchain en cryptocurrency.

Morgan Creek Capital partner Anthony Pompliano (aka Pomp) was ook aanwezig en had onder andere een gesprek met Toshihide Endo, een belangrijke commissaris van de FSA, en Jumpei Miwa, de directeur van fintech en innovatie afdeling binnen de RSA. Uit het gesprek bleek dat deze heren een voorstander zijn van Bitcoin en het Lightning Network. Ze willen dat Japan een wereldleider wordt in de ontwikkeling van deze technologieën aangezien deze open netwerken in de toekomst zullen winnen. Japan zal een vrij duidelijk regelgevingskader verwezenlijken en willen graag zien dat Bitcoin zal slagen. In Japan worden de crypto exchanges, waaronder Rakuten, BitFlyer en DeCurret, volledig gereguleerd en staan ze onder toezicht van de FSA.

Bitcoin is erg populair in Japan bij de retail speculanten. Zo’n 17 % van de globale Bitcoin handel vindt plaats tegen de Yen. De Japanse Yen staat na de Amerikaanse Dollar op de tweede plek. Er wordt globaal gezien nog maar weinig met euro’s bitcoins gekocht. De euro staat op een vierde positie met een 1,8 % van de totale handel.

In 2020 zal Japan verder kijken naar de regulering van Bitcoin en crypto derivaten zoals termijncontracten en security token offerings.

Japan werkt stap voor stap om met duidelijke regelgeving een wereldleider te kunnen worden in technologische innovatie op het gebied van blockchain en Bitcoin technologie. Volgens Anthony Pomliano zal Japan een wereldleider worden op het gebied van Bitcoin innovatie.

Gerelateerde artikels:

 • Japan, Bitcoin en de Suica smartcard!
 • Coincheck opent OTC-desk in Japan.
 • Bron:
  BTCXLAB

  Lees verder

  De uitvinding van het getal Nul en Bitcoin!

  Volgens een prachtig en diepgravende essay van Robert Breedlove kan de uitvinding en ontwikkeling van Bitcoin vergeleken worden met die van het getal nul. In onze geschiedenis heeft de mensheid bijna geen concept van nul gehad. Nul is een abstract getal en moest worden uitgevonden, ontwikkeld en geaccepteerd. De geschiedenis van het getal nul gaat […]

  LiberBits
  Apr 3, 2020
  3 min

  USD stablecoins kopen?

  Samenvatting: we varen in ongekende financiële wateren met een chronisch tekort aan Amerikaanse Dollars. De vraag naar gedigitaliseerde blockchain dollars, de zogenaamde USD stablecoins is ook toegenomen. De toenemende vraag naar dollars heeft te maken met problemen binnen het financiële systeem onder meer in de internationale repomarkt en de kredietmarkten. De huidige globale schuldenbubbel lijkt […]

  LiberBits
  Apr 2, 2020
  5 min

  De Dollar Milkshake Theory en het tekort aan dollars?

  Samenvatting: sinds de laatste kredietcrisis injecteren de centrale banken op gezette tijden steeds meer liquiditeit (krediet – schuld) in de kapitaalmarkten die genomineerd in de belangrijkste valuta. Deze enorme toename in liquiditeit maken van de kapitaalmarkten een schuimige milkshake met verschillende valutasmaken (USD, EUR, GBP, YEN, RMB etc). De meeste schulden staan uit in Amerikaanse […]

  LiberBits
  Apr 2, 2020
  8,5 min