Nieuw record voor Bitcoin’s moeilijkheidsgraad!

Mar 11, 2020

Ondanks de tumult op de effectenmarkten en ook de recente koersval van Bitcoin is de de moeilijkheidsgraad voor het delven van bitcoins gisteren met 6,8% gestegen. De Bitcoin mining industrie investeert in hardware en de concurrentie neemt toe.

Een verandering in de moeilijkheidsgraad voor het minen van Bitcoin is een van de belangrijkste innovaties achter het succes van de Nakamoto consensus. Naarmate het aantal miners toeneemt of afneemt, stijgt of daalt de moeilijkheidsgraad van Bitcoin’s PoW ook, bij elke 2016 transactieblokken.


Het moeilijkheidsniveau om Bitcoin te minen stijgt, maar wat betekent dit voor de Bitcoin?

De moeilijkheidsgraad om Bitcoin te minen wordt elke twee weken, oftewel 2016 blocks aangepast. Naarmate meer miners zich aansluiten bij network’s hash rate, zal de moeilijkheidsgraad van de PoW toenemen waardoor het moeilijker wordt om block rewards te vinden. Als miners massaal zouden stoppen met minen, zou het moeilijkheidsniveau afnemen om het evenwicht te bewaren. Bitcoin’s PoW hash rate is de hoeveelheid rekenkracht die men nodig zou hebben om een reorganisatie-aanval te doen om een balans in de blockchain te veranderen.

Bitcoin’s hash rate is momenteel 121.637.666 tera hashes. Naarmate de hash rate toeneemt en meer miners het netwerk beveiligen, kan de Bitcoin koers soms volgen. De volgende ingeplande kalibratie van de moeilijkheidsgraad zal op zijn vroegst 21 maart plaatsvinden, of bij 2016 blocks. Terwijl de moeilijkheidsgraad toeneemt, wordt het netwerk wel veel moeilijker om aan te vallen.

Bitcoin netwerk is extreem veilig!

Om het Bitcoin netwerk aan te vallen, zou een indringer meer rekenkracht moeten leveren dan alle andere duizenden computers die op dit moment Bitcoin aan het minen zijn. Dit soort aanvallen wordt economisch onhaalbaar naarmate de hash rate toeneemt. Kleinere PoW chains (zoals Bitcoin Cash, Vertcoin, Bitcoin Gold etc.) met een lagere hash rate zijn zeer kwetsbaarder voor opzettelijke aanvallen.

Bitcoin halving en de mining Death Spiral?

Dat de hash rate stijgt voordat de halving heeft plaatsgevonden, kan beschouwd worden als een voorbeeld van de angst en onzekerheid over de verminderde block rewards bij het minen van Bitcoin. Dit zou Bitcoin mining onrendabel kunnen maken, waardoor er een neerwaartse spiraal van een telkens afnemende hash rate kan ontstaan aangezien miners er mee stoppen.

Zo werkt het in de praktijk niet. Minen is juist zeer concurrerend en succesvolle miners werken meestal met zeer dunne winstmarges. In plaats van een neerwaartse spiraal te veroorzaken, zorgt het er meestal voor dat grotere, efficiënte bedrijven de kleinere en minder winstgevende miners bij zich voegen in hun pools.

Als de moeilijkheidsgraad dicht bij een Bitcoin halving stijgt, wordt meestal verwacht dat de koers ook zal stijgen. De hogere productiekosten van nieuwe BTC en het verminderde aanbod van nieuwe coins zorgen voor een bepaalde druk op de prijzen, waardoor deze vaak stijgen.

Miners die de Bitcoin halving overleven en erin slagen om in productie te blijven, worden daardoor meestal nog winstgevender. Een groot deel van de mediahype rond de Bitcoin halving veroorzaakt meestal ook een horde aan nieuwe gebruikers die mee willen doen, wat de vraag naar BTC een boost geeft, waardoor ook de koers zal stijgen.

Hoewel de Bitcoin mining industrie vaak de neiging heeft om te centraliseren wanneer grotere miners overleven en kleinere mijnwerkers stoppen, worden ze uiteindelijk toch winstgevender en stimuleren ze meer miners, en al komen block rewards minder vaak voor, ze zijn wel meer waard.

Waarom en hoe kan ik bitcoins kopen?

Bronvermelding nieuwsbericht: Bitcoininsider.org

Lees verder

De uitvinding van het getal Nul en Bitcoin!

Volgens een prachtig en diepgravende essay van Robert Breedlove kan de uitvinding en ontwikkeling van Bitcoin vergeleken worden met die van het getal nul. In onze geschiedenis heeft de mensheid bijna geen concept van nul gehad. Nul is een abstract getal en moest worden uitgevonden, ontwikkeld en geaccepteerd. De geschiedenis van het getal nul gaat […]

LiberBits
Apr 3, 2020
3 min

USD stablecoins kopen?

Samenvatting: we varen in ongekende financiële wateren met een chronisch tekort aan Amerikaanse Dollars. De vraag naar gedigitaliseerde blockchain dollars, de zogenaamde USD stablecoins is ook toegenomen. De toenemende vraag naar dollars heeft te maken met problemen binnen het financiële systeem onder meer in de internationale repomarkt en de kredietmarkten. De huidige globale schuldenbubbel lijkt […]

LiberBits
Apr 2, 2020
5 min

De Dollar Milkshake Theory en het tekort aan dollars?

Samenvatting: sinds de laatste kredietcrisis injecteren de centrale banken op gezette tijden steeds meer liquiditeit (krediet – schuld) in de kapitaalmarkten die genomineerd in de belangrijkste valuta. Deze enorme toename in liquiditeit maken van de kapitaalmarkten een schuimige milkshake met verschillende valutasmaken (USD, EUR, GBP, YEN, RMB etc). De meeste schulden staan uit in Amerikaanse […]

LiberBits
Apr 2, 2020
8,5 min