Heath Tarbert voorzitter CFTC over crypto kwesties

Dec 18, 2019

De nieuwe voorzitter (sinds januari 2019) van de CFTC, Heath Tarbert, benoemt aantal belangrijke kwesties met betrekking tot cryptocurrencies waar hij mee worstelt. 

Tijdens een bijeenkomst over financiële regelgeving in de Verenigde Staten sprak Tarbert op de Harvard Kennedy School. Heath Tarbert is de voorzitter van de U.S. Commodity Futures Trading Commission. Tijdens zijn presentatie sprak hij over het huidige CFTC standpunt m.b.t. cryptocurrencies zoals Bitcoin. In het kort vertelt Heath dat hij en zijn collega’s nog steeds alles proberen te begrijpen. Ze hebben nog veel te leren. Hij spreekt over de twee belangrijkste problemen binnen de industrie.

Cryptocurrency kwesties

In grote lijnen, zijn de twee grootste problemen, of eigenlijk kwesties, van de overgrote meerderheid aan cryptocurrencies de volgende:

  • Op nummer één het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. Deze zaken kunnen, als ze misbruikt worden, de Amerikaanse wet ondermijnen.
  • Het tweede probleem is de beleggersbescherming. Deze mensen die leningen afsluiten met cryptocurrencies, geven zo veel crypto’s uit dat het bijna lijkt op fraude. En dit zijn slechts de eerste kwesties die spelen.
  • Hoewel er geen specifieke principes zijn om de industrie te begeleiden zegt Tarbert dat ze ook nadenken over kwesties die te maken hebben met het beleggen van geleend geld, het bewaren van digitale activa en het crypto-project Libra, van Mark Zuckerberg.

Harbert begint ook over de mogelijkheid na te denken van een wereldwijde ‘stablecoin’. Deze cryptocurrency is speciaal ontworpen om beweeglijkheid van de koers te minimaliseren, maar brengt weer nieuwe problemen met zich mee waarover men nog geen weet over heeft. Hieronder kun je de CFTC voorzitter aan het woord zien op de respectieve bijeenkomst van de Harvard Kennedy School:

Hieronder kun je Tarbert aan het woord zien over de Bitcoin futures markt. Hij ziet Bitcoin en crypto assets als grondstoffen (commodity) en ziet de waarde van Bitcoin vooral in de blockchain technologie. Hij wil innovatie op de Amerikaanse markt door regelgeving te veel belemmeren waardoor de Chinezen een technologische voorsprong zouden kunnen krijgen.

De kwesties die hij naar voren haalt zijn vrij banaal en achterhaald. Het is echter positief dat hij de sector niet wil over-reguleren en daardoor innovatie belemmert zoals dit wel door de Nederlandse overheid en toezichthouders wordt gedaan in het kader van een extreem harde doorvoering van de AMLD5-regelgeving. Alle regelgevers zouden eerst een grondige Bitcoin cursus moeten afleggen voordat ze wetten zouden moeten voorleggen en implementeren. Voor meer informatie:

Lees verder

De uitvinding van het getal Nul en Bitcoin!

Volgens een prachtig en diepgravende essay van Robert Breedlove kan de uitvinding en ontwikkeling van Bitcoin vergeleken worden met die van het getal nul. In onze geschiedenis heeft de mensheid bijna geen concept van nul gehad. Nul is een abstract getal en moest worden uitgevonden, ontwikkeld en geaccepteerd. De geschiedenis van het getal nul gaat […]

LiberBits
Apr 3, 2020
3 min

USD stablecoins kopen?

Samenvatting: we varen in ongekende financiële wateren met een chronisch tekort aan Amerikaanse Dollars. De vraag naar gedigitaliseerde blockchain dollars, de zogenaamde USD stablecoins is ook toegenomen. De toenemende vraag naar dollars heeft te maken met problemen binnen het financiële systeem onder meer in de internationale repomarkt en de kredietmarkten. De huidige globale schuldenbubbel lijkt […]

LiberBits
Apr 2, 2020
5 min

De Dollar Milkshake Theory en het tekort aan dollars?

Samenvatting: sinds de laatste kredietcrisis injecteren de centrale banken op gezette tijden steeds meer liquiditeit (krediet – schuld) in de kapitaalmarkten die genomineerd in de belangrijkste valuta. Deze enorme toename in liquiditeit maken van de kapitaalmarkten een schuimige milkshake met verschillende valutasmaken (USD, EUR, GBP, YEN, RMB etc). De meeste schulden staan uit in Amerikaanse […]

LiberBits
Apr 2, 2020
8,5 min