De gevolgen van de Bitcoin halving 2020?

May 11, 2020
bitcoin schaarste tijd

Op maandagavond 11 mei rond 21.25 is transactieblok 630.000 gedolven geworden door de Antpool mining pool. Op het transactieblok 629,999 daarvoor werd een symbolisch bericht toegevoegd met een referentie naar een artikel van de New York Times:

“NYTimes 09/Apr/2020 With $2.3T Injection, Fed’s Plan Far Exceeds 2008 Rescue”.

De centrale banken verruimen de geldhoeveelheid, terwijl bitcoin de geldhoeveelheid vermindert. Op transactieblok 630.000 is de beloning in BTC voor de delvers met de helft afgenomen van 12.5 BTC naar 6.25 BTC.

Het zal een nieuwe zogenaamde Bitcoin reward era inluiden met een nieuwe monetaire cyclus waarbij de emissie van bitcoins schaarser wordt. Zo’n 19.687.500 BTC dat is 93.75% van de totale maximale Bitcoin geldhoeveelheid van 21 miljoen zal dan al in omloop zijn gebracht. Hierdoor wordt de voorraad tot toevoer verhouding hoger en kunnen delvers op lange termijn minder verkopen op de exchanges om de kosten te kunnen dekken.

Een van de korte termijn gevolgen is dat alleen winstgevende delvers (miners) actief kunnen blijven. Delvers die de kosten niet kunnen dekken, zullen uiteindelijk de mogelijke bitcoin reserves moeten verkopen. De Bitcoin halving van 2020 kan daardoor op korte termijn een grotere verkoopdruk veroorzaken waardoor de bitcoin koers kan dalen. Het is daarom een verkeerde verwachting om na de Bitcoin halving meteen een prijsstijging te verwachten. Uiteindelijk zal de verkoopdruk van verlieslijdende miners afnemen, vooral na de gebruikelijke moeilijkheidsaanpassing van het netwerk.

De gevolgen van de toenemende schaarste en de toenemende afnemende verkoopdruk van de delvers zal zich de komende maanden gaan kristalliseren waarbij een relatieve grotere vraag naar bitcoins de koers eenvoudiger in een opwaartse beweging zal stoten. Door de toestroom van nieuwe beleggers, vooral ook vanuit institutionele hoek zoals Paul Jones Tudor onlangs aankondigde, zal er meer kapitaal naar bitcoin stromen terwijl het aanbod minder is geworden. Hieronder kun je deze beroemde vermogensbeheerder in een recente interview aan het woord zien over waarom hij investeert in bitcoin:

Het lange termijn sneeuwbaleffect in 2020 van deze beslissing op de vraagzijde van bitcoin zal wellicht groter worden, dan dat het bitcoin halving effect heeft op de aanbodzijde ( :

De volgende Bitcoin halving zal plaats vinden na 210.000 nieuwe blokken, na transactieblok 840.000 ergens in 2024.

Voor meer informatie:

Lees verder

Alan Greenspan over goud en economische vrijheid

Alan Greenspan (New York 1926) is een zeer invloedrijke voorzitter geweest van de Federal Reserve. Hij werkte hier meer dan 19 jaar tussen 11 augustus 1987 tot en met 31 januari 2006. Hij zag onder zijn bewind vier verschillende presidenten voorbij zien komen: Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton, en George W. Bush. Alan […]

May 27, 2020
12 min

Is Bitcoin een piramidespel?

Lezers vragen wel eens of Bitcoin een piramidespel is. Hier zullen we dieper op ingaan en refereren naar een mooi geschreven verdiend artikel over waarom Bitcoin geen piramidespel is. Critici proberen doorgaans Bitcoin (BTC) op allerlei manieren in diskrediet te brengen. Een daarvan is door te zeggen dat het een piramidespel is, en die onflatteuze […]

May 25, 2020
2,5 min

Is Bitcoin betrouwbaar?

Is Bitcoin betrouwbaar, staat Bitcoin niet op losse schroeven? Bitcoin-sceptici zeggen maar al te graag dat Bitcoin niet betrouwbaar is en door niets wordt gedekt, zoals sommige valuta’s voorheen door goud werden gedekt. Ze beschouwen het als een digitale droom, een illusie die op niets gebaseerd is. Als we echter de fundamentele principes van Bitcoin […]

May 19, 2020
4,5 min