bitcoin kopen ideal

Waarom is Bitcoin antifragiel?

Jul 3, 2020
Aanbieding: 

Dat velen nog altijd sceptisch zijn over Bitcoin is geen geheim. Ze beweren dat het een kwetsbare ponzi-scheme is, die ieder moment kan knappen. Bitcoin bezit echter een aantal kwaliteiten die ervoor zorgen dat het juist antifragiel is, en dat het toestanden kan doorstaan die ons huidig monetair systeem ernstig in de problemen zouden brengen.

bitcoin is antifragiel

Net zoals iedere revolutie die de mens vooruitbrengt, wordt de komst van Bitcoin door velen met argusogen bekeken. Sceptici komen met allerlei argumenten waarom Bitcoin niet zou werken voor het beoogde doel, en waarom het slechts een hype zou zijn. Een vaak gehoord argument is dat het een zeepbel is, die knapt in een tijd van crisis of zodra de realisatie komt dat het op niets gebaseerd is. Als we echter naar de aard van Bitcoin en het achterliggende netwerk kijken, zien we dat het een aantal robuuste eigenschappen bezit die het juist uitermate geschikt maakt om iedere crisis te doorstaan.

Het huidig systeem: gecentraliseerd

gold backed tokens

Het monetair systeem waar de huidige wereldeconomie op draait is een gecentraliseerd systeem. Valuta’s zoals de Amerikaanse dollar en de euro worden gereguleerd door centrale banken zoals de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank. Deze centrale banken zijn bedoeld om het financieel systeem te stabiliseren en de geldvoorraad te regelen. Ze drukken geld bij om de geldvoorraad op kunstmatige manier te verruimen door o.a. QE-programma’s. Ze sturen andere banken aan, die op hun beurt weer consumenten en bedrijven bedienen en financieren. In het huidig monetair eurodollar-systeem zijn de centrale banken dus de spin in het web, en zijn alle andere financiële instellingen aangesloten op deze ene partij.

Het Bitcoin-netwerk: gedistribueerd

Het Bitcoin-netwerk werkt daarentegen heel anders. Er is geen centrale partij die de geldvoorraad beheert, dat gebeurt automatisch. Er zijn geen banken die het geld in bewaring nemen; dat doen de gebruikers immers zelf. Ook voor transacties tussen twee partijen is geen bank nodig. Als er geen banken nodig zijn, is er ook geen noodzaak voor een centrale partij die de banken aanstuurt en reguleert. Waar in ons huidige geldsysteem dus banken nodig zijn om de productie en circulatie van geld mogelijk te maken, wordt dat bij Bitcoin door het gehele wereldwijde netwerk gedaan op de beginselen van wiskunde, algoritmes en cryptografie, zonder centrale coördinatie.

Bitcoin is antifragiel

Het is juist die gedecentraliseerde aard die Bitcoin bijzonder bestand tegen crises maakt. Dat is niet slechts een voorspelling: in de geschiedenis van Bitcoin is dat al meermaals bewezen. De cryptovaluta is op dit moment nog altijd erg volatiel en heeft in het verleden enorme prijsschommelingen meegemaakt. Maar hoewel de prijs daarmee soms ook ontzettend is gedaald, hij is daarna altijd weer gestegen. Iedere keer dat dat gebeurt, wordt Bitcoin sterker, neemt het vertrouwen in de cryptomunt toe en worden de netwerk-effecten steeds sterker. Bitcoin is niet meer te hacken nog te veranderen.

Daarnaast zijn er bij iedere “crisis” die Bitcoin meemaakt geen banken die overeind moeten worden gehouden door overheden. Iedere gebruiker draagt zelf het risico, wat zorgt voor een gezond financieel stelsel, waarin voorzichtiger wordt gehandeld. Niemand gaat immers ervan uit dat er in geval van moeilijkheden toch wel weer een reddingsoperatie zal volgen om het risico te dekken.

Bitcoins (BTC) is een financiële honey badger

bitcoin

Bitcoin’s antifragiele aard wordt ook vergeleken met de aard van de honingdas of ratel. De ratel kent geen vrees en is onder andere immuun voor het gif van slangen. Het is het meest onbevreesde dier ter wereld. De ratel overleeft meestal ongekend zware gevechten met o.a. leeuwen en andere roofdieren. Net zoals de Bitcoin al meer dan 200 keer dood verklaard is geworden door experts en journalisten, blijft de Bitcoin door zijn anti-fragiele natuur maar weer sterker terugkomen. Bitcoin (BTC) is niet klein te krijgen. Net zoals dit het geval is bij de ratel, die na een beet van een slang alleen bewusteloos wordt door het gif. Na na een uur wordt de ratel weer wakker en gaat weer lekker door met eten. Vandaar het logo op Beste Bank is een voorstelling van de ratel en niet een das. Hieronder in de video kun je de honey badger aan het werk zien:

Ten slotte, in dit essay van Unchained Capital wordt nog verder uitgelegd wat Bitcoin antifragiel maakt.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Pensioenfonds Winconsin & Millennium Manament & Morgan Stanley beschikken al over een flinke bitcoin ETF allocatie, CME wil bitcoin aanbieden

De Amerikaanse instituties zijn in het eerste kwartaal van 2024 flink bezig geweest met het kopen van bitcoin ETF´s . Dankzij de 13F-rapporten die grote instituties elk kwartaal bij de Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), moeten indienen. Deze 13F-rapporten hebben aangetoond dat er veel institutionele interesse is voor de bitcoin ETF´s. Nieuwste […]

May 16, 2024
3,5 min

Is een Vanguard bitcoin ETF in de maak?

Is een Vanguard bitcoin eft op komst? Vanguard is de grootste vermogensbeheerder in de wereld met bijna 9 biljoen dollar onder beheer. Vanguard beheert vermogens van instituten zoals pensioenfondsen en verzekeraars, maar heeft ook exchange-traded funds. Het belegt in aandelen, obligaties en andere vermogenstitels. Echter, Vanguard heeft haar klanten geen toegang gegeven tot bitcoin ETF´s […]

May 15, 2024
2,5 min

Roaring Kitty comeback knalt GameStop (GME) aandeel weer omhoog!

GameStop aandeel (GME) schiet omhoog na social media ‘comeback’ van Roaring Kitty. In 2021 startte ‘Roaring Kitty’ een ware meme-oorlog tegen grote Wall Street beleggers. Gister plaatste Roaring Kitty een post op X en ontplofte het GameStop aandeel. Er werd weer geschiedenis geschreven, vooral als het gaat hoe memes koersen kunnen beïnvloeden. Hoe zat het […]

May 14, 2024
4 min